Wat bepaalt de prijs van een terrasoverkapping?

Met een terrasoverkapping geniet je het hele jaar door van je tuin en terras. Of het nu regent of niet. Maar hoeveel betaal je voor zo’n verlengstuk van je woning? En wat zijn de grootste prijsbepalers? Roel Berlaen van Renson brengt de kostprijs van een terrasoverkapping voor ons in kaart.

Afmetingen en opties

“De prijs van een terrasoverkapping hangt af van de gewenste afmetingen”, vertelt Roel. “Voor een basisstructuur met gemotoriseerde lamellen van 4 m breed op 5 m lang gemonteerd aan je gevel moet je rekenen op minstens 14.500 euro, excl. btw. Een terrasoverkapping van 4 m op 5 m gemonteerd aan de gevel met een gemotoriseerd screendak start vanaf 9.000 euro excl. btw. Voor deze prijs kan je kiezen uit 150 structuurlakken.”

Comfort

Hoe meer comfort je wil, hoe hoger de kostprijs van een terrasoverkapping oploopt. “Er zijn tal van opties die het kostenplaatje beïnvloeden”, zegt Roel. Wie bijvoorbeeld meer privacy wil, kan kiezen voor gemotoriseerde screens als zijelement, schuifpanelen met houten lamellen of glazen schuifwanden. Wie meer licht wil binnentrekken kan enkele lichtdoorlatende lamellen laten voorzien. En met geïntegreerde verlichting en verwarming geniet je in alle seizoenen van je overkapping.”

Afwerking

Ook de kwaliteit en de manier van afwerking spelen een rol. “Bij minutieus afgewerkte overkappingen heb je geen zichtbare kabels of vijzen en zijn alle mogelijke opties mooi geïntegreerd in de structuur. Kwalitatieve ledverlichting geeft een perfect egale lichtverspreiding en ook audio- en verwarmingselementen zijn subtiel weggewerkt in een designbalk. Logischerwijze tel je hier meer voor neer dan voor een overkapping met basic afwerkingsniveau.”

Installatiekosten

Hier kan Roel moeilijk een vaste prijs op plakken. “Elke installatie is anders. Om de installatietijd en -kosten te beperken, besteden we veel aandacht aan een maximale voormontage in de fabriek.”

Onderhoud terrasoverkapping

In vergelijking met een houten constructie vraagt een aluminium overkapping volgens Roel weinig onderhoud en dus ook geen andere bijkomende kosten. “Een halfjaarlijkse onderhoudsbeurt met een zacht reinigingsmiddel volstaat. Wil je met een specifiek reinigings- of beschermingsmiddel aan de slag, dan kan je hiervoor bij de producent terecht. Deze middeltjes zorgen ervoor dat vuil zich minder gemakkelijk aan het oppervlak hecht en ze bieden extra bescherming tegen zure regen, zeelucht en UV-stralen.”

6 % btw
Roel Berlaen geeft nog een tip mee: “Bij een terrasoverkapping die op de woning aansluit, kan je van het verlaagde btw-tarief voor renovaties genieten.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Verlengde voorjaarsactie op terrasoverkappingen
Verlengde voorjaarsactie op terrasoverkappingen

Every day on holiday! Het zalige vakantiegevoel op jouw terras of in jouw tuin, en dat het hele jaar door? Geniet deze zomer nog van dat gevoel, met een...

Lees meer
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer

In de zomer wordt je terras een extra leefruimte waar je gezellig buiten kan eten of lekker kan luieren in de zon. Wil je niet alleen in de zomer, maar ook ...

Lees meer
Box in duurzaam thermowood
Box in duurzaam thermowood

Een praktische bergruimte in je tuin, een moderne pool house bij je zwembad of dé ideale BBQ- spot? Kies voor een oogstrelend design in een trending...

Lees meer
Dé aluminium terrasoverkapping voor een stijlvolle verlenging van uw woning
Dé aluminium terrasoverkapping voor een stijlvolle verlenging van uw woning

Ongestoord genieten van het buitenleven in je tuin? Dat kan met de Somnium pergola of terrasoverkapping. Met deze minimalistische en strakke eyecatcher...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken