Hoe binnenmuren isoleren: dampdicht of dampopen?

Muren isoleren langs binnen, het blijft een delicate kwestie. Beperk de risico’s met de juiste materialen en een correcte manier van werken. Professor Staf Roels, hoofd van de afdeling bouwfysica van de KU Leuven, vertelt welke twee systemen er zijn en wat het verschil is tussen de systemen.

Hoe binnenmuren isoleren?

In de handel vind je een grote waaier aan systemen en materialen om muren langs binnen te isoleren. Professor Staf Roelss onderscheidt 2 systemen: dampdicht en dampopen.

  • Muurisolatie met PIR gelijmd 002.JPG
    Foto Isolatie Verhoeven
  • xella multipor renovatie pleisteren cellenbeton isolatie
    Foto Multipor
  • ventilatiekanaal ventilatie ventilatiekanalen waterleidingen waterleiding ruwbouw renoveren
    Foto EDF Luminus

1. Dampdicht isoleren

"Deze bieden de beste isolatiewaarde. Het gaat enerzijds om dampdichte platen uit bijvoorbeeld XPS of PUR die je tegen de muur kleeft. Anderzijds om dampopen materialen zoals minerale wol die je met stel- en regelwerk bevestigt. En afdekt met een dampscherm. Er mag geen vocht in de isolatie dringen of condenseren tegen de buitenmuur."

Dampdichte systemen hebben een grote impact op het vochtgedrag van de muur. "De muur wordt kouder en er zijn veel meer vorstdooicycli (sterke temperatuurschommelingen, red.), waardoor de kans op (vorst)schade toeneemt. Bovendien wordt de muur veel natter: hij is veel minder warm dan voordien en kan niet meer naar binnen toe drogen. Dit laatste door het dampscherm, dat ervoor moet zorgen dat er geen vochtige binnenlucht terechtkomt in de isolatie of tegen de muur.”

2. Dampopen isoleren

"Deze vochtregulerende materialen isoleren minder goed, maar hebben veel minder invloed op het vochtgedrag van de wand. Denk aan isolatieplaten op basis van cellenbeton. Of houtwol. Ze bufferen vocht en geven het weer af. Een dampscherm is niet nodig. De binnenafwerking moet dampopen zijn, onder meer door speciale verf te gebruiken. Dat is een must. Verkoop je de woning ooit, meld zoiets zeker aan de nieuwe eigenaars."

Dampopen materialen kunnen niet altijd toegepast worden. "Het risico bestaat dat ze vocht uit de buitenmuur onttrekken. Heb je steense muren, dan zit je met een dikte vanaf anderhalve steen goed. Is de muur slechts één steen dik, dan raad ik het af."

Welke muurisolatie is de beste?

"Ben je bekommerd om het vochtgedrag van de woning? Dan is een dampopen systeem de beste keuze. Hiermee beperk je de kans op schade. Ideaal bijvoorbeeld als je houten vloerbalken hebt. Heb je een woning met betonnen vloeren en geen last van vorstschade of opstijgend vocht? Overweeg dan een dampdicht systeem voor de hogere isolatiewaarde."

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids

Een goed geïsoleerde woning bespaart je van verrassingen op je energiefactuur, tenminste als je isoleert volgens de regels van de kunst. Goed isoleren is...

Lees meer
Gyproc® gipsplatenwanden: bepaal eenvoudig wat je nodig hebt voor jouw project
Gyproc® gipsplatenwanden: bepaal eenvoudig wat je nodig hebt voor jouw project

Goed begonnen is half gewonnen. Een succesvol (ver)bouwproject begint bij een duidelijk idee over wat je wil bereiken. Want je wil een mooi ogend...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken