Je gaat (ver)bouwen, maar hebt niet het budget om een warmtepomp te installeren. Hoe hou je alle opties open?
Isoleren
Een nieuwbouwwoning is vanwege de EPB-regelgeving sowieso goed geïsoleerd en geschikt voor de installatie van een warmtepomp. Ga je renoveren? Zorg dan eerst voor goede isolatie. Omdat bestaande gebouwen vaak veel energie nodig hebben voor verwarming zijn de radiatoren meestal gedimensioneerd op verwarmingstemperaturen van 70 à 80 °C. Maar met een warmtepomp verwarm je op lage temperaturen van 30 à 35 °C (maximum 55 °C) met behulp van vloer- of wandverwarming, ventiloconvectoren of lage-temperatuurradiatoren. Dat kan alleen in een goed geïsoleerd gebouw met beperkte warmteverliezen.
Lucht-waterwarmtepomp
In dit artikel gaan we uit van een lucht-waterwarmtepomp omdat dit type erg geschikt is om achteraf te integreren. Voor een warmtepomp met een horizontaal captatienet moet je je tuin omgraven. Voor verticale captatie zijn putboringen nodig. Niet evident bij een bestaande woning.
Binnen- en buitenunit
Een lucht-waterwarmtepomp bestaat uit twee delen: een buitenunit die lucht aanzuigt en een binnenunit die de toegevoerde energie op hogere temperatuur brengt.Zo wordt het water in een leidingencircuit opgewarmd, dat op zijn beurt het warmteafgiftesysteem bedient, zoals vloerverwarming of convectoren.
Voor de buitenunit hou je best een ruimte van 1,5 x 0,5 m vrij. Voor de binnenunit moet je in de technische ruimte rekenen op 80 x 80 cm en 1 m² voor het buffervat.
Wachtbuis
Leg een wachtbuis tussen je stookplaats en de toekomstige buitenunit. Wat de leidingen voor sanitair en verwarming betreft, moet je je niet te veel zorgen maken. Je kan een warmtepomp op haast alle leidingen aansluiten.
Warmteafgiftesysteem
Kies het juiste warmteafgiftesysteem. Als je zeker bent dat er een warmtepomp komt, dan kies je best nu al voor vloer- en/of wandverwarming. Je kan ook werken met (ventilo)convectoren of lage-temperatuurradiatoren. Ook combineren is mogelijk, bijvoorbeeld vloerverwarming voor de leefruimte beneden en convectoren of radiatoren in de badkamer en slaapkamers. Zorg er in ieder geval voor dat de convectoren of radiatoren berekend worden op lage verwarmingstemperaturen van 30 à 35 graden.
Verwarmingsketel en voorraadvat
Een warmtepomp kan voorzien in de totale warmtevraag van je woning. Voor warm water heb je twee opties: of je behoudt de bestaande ketel, of je sluit ook de warmtepomp aan op het boilervat. Dat kan wel alleen bij een boilervat met twee spiralen en een grote waterinhoud. Het onderste spiraal dient voor de warmtepomp, het bovenste voor de ketel.