Nog niet voldoende budget voor een warmtepomp? Zo hou je alle opties open

Je gaat (ver)bouwen, maar hebt niet het budget om een warmtepomp te installeren. Hoe hou je alle opties open?

Isoleren

Een nieuwbouwwoning is vanwege de EPB-regelgeving sowieso goed geïsoleerd en geschikt voor de installatie van een warmtepomp. Ga je renoveren? Zorg dan eerst voor goede isolatie. Omdat bestaande gebouwen vaak veel energie nodig hebben voor verwarming zijn de radiatoren meestal gedimensioneerd op verwarmingstemperaturen van 70 à 80 °C. Maar met een warmtepomp verwarm je op lage temperaturen van 30 à 35 °C (maximum 55 °C) met behulp van vloer- of wandverwarming, ventiloconvectoren of lage-temperatuurradiatoren. Dat kan alleen in een goed geïsoleerd gebouw met beperkte warmteverliezen.

Lucht-waterwarmtepomp

In dit artikel gaan we uit van een lucht-waterwarmtepomp omdat dit type erg geschikt is om achteraf te integreren. Voor een warmtepomp met een horizontaal captatienet moet je je tuin omgraven. Voor verticale captatie zijn putboringen nodig. Niet evident bij een bestaande woning.

Binnen- en buitenunit

Een lucht-waterwarmtepomp bestaat uit twee delen: een buitenunit die lucht aanzuigt en een binnenunit die de toegevoerde energie op hogere temperatuur brengt.Zo wordt het water in een leidingencircuit opgewarmd, dat op zijn beurt het warmteafgiftesysteem bedient, zoals vloerverwarming of convectoren.

Voor de buitenunit hou je best een ruimte van 1,5 x 0,5 m vrij. Voor de binnenunit moet je in de technische ruimte rekenen op 80 x 80 cm en 1 m² voor het buffervat.

Wachtbuis

Leg een wachtbuis tussen je stookplaats en de toekomstige buitenunit. Wat de leidingen voor sanitair en verwarming betreft, moet je je niet te veel zorgen maken. Je kan een warmtepomp op haast alle leidingen aansluiten.

Warmteafgiftesysteem

Kies het juiste warmteafgiftesysteem. Als je zeker bent dat er een warmtepomp komt, dan kies je best nu al voor vloer- en/of wandverwarming. Je kan ook werken met (ventilo)convectoren of lage-temperatuurradiatoren. Ook combineren is mogelijk, bijvoorbeeld vloerverwarming voor de leefruimte beneden en convectoren of radiatoren in de badkamer en slaapkamers. Zorg er in ieder geval voor dat de convectoren of radiatoren berekend worden op lage verwarmingstemperaturen van 30 à 35 graden.

Verwarmingsketel en voorraadvat

Een warmtepomp kan voorzien in de totale warmtevraag van je woning. Voor warm water heb je twee opties: of je behoudt de bestaande ketel, of je sluit ook de warmtepomp aan op het boilervat. Dat kan wel alleen bij een boilervat met twee spiralen en een grote waterinhoud. Het onderste spiraal dient voor de warmtepomp, het bovenste voor de ketel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken