Hernieuwbare energie: welke vorm kies jij?

Wie bouwt of grondig renoveert, kan op verschillende manieren tegemoetkomen aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie. Met PV-panelen, een zonneboiler, warmtepomp(boiler), biomassaketel of stadsverwarmings- of stadsverkoelingsnet. Of door te participeren in een hernieuwbare energieproject. Wat is voor jou de beste keuze? Vijf cruciale tips.

Tip 1: schakel je architect in

Zorg ervoor dat je architect meteen mee is met het energievraagstuk. Denk na over enkele belangrijke vragen, zoals:

Het zijn maar enkele aspecten die belangrijk zijn om over na te denken nog voordat je de indeling van je woning gaat uitzetten.

Tip 2: breng je opties in kaart

De meesten onder ons zijn al bekend met zonnepanelen, een zonneboiler, pelletkachel of warmtepomp. Maar er zijn ook minder bekende alternatieven die het onderzoeken waard zijn:

  • Warmtenet: kan je aansluiten op een warmtenet? Pluspunt: je hoeft al niet te investeren in een eigen verwarmingssysteem. Je moet wel nog nagaan op de website van je netbeheerder of dit mogelijk is in jouw buurt.
  • Centraal warmtenet: steeds meer appartementsgebouwen maken gebruik van een centraal warmtenet in plaats van individuele cv-ketels.
  • Participatie: je kan ook deelnemen aan een project voor hernieuwbare energie. Denk maar aan een windmolen. Informeer hier wel eerst naar de voorwaarden. Die zijn vaak strenger, waardoor het voor jou minder snel haalbaar wordt.

Tip 3: op korte termijn: PV-panelen / zonneboiler

PV-panelen zijn een snelle en goedkope oplossing om aan de energie-eisen te voldoen. Reken wel op minstens 7 kWh aan elektriciteit per m² bruikbare vloeroppervlakte die je moet opwekken. Hoeveel panelen heb je nodig? Met een achttal panelen dek je de helft van de elektriciteitsbehoefte van je gezin. Wil je het volledige elektriciteitsverbruik dekken, reken dan op een installatie van 4 à 5 kWp, of zo’n 26 m² dakoppervlakte. Heb je die ruimte niet, dan kan je nadenken over een zonneboiler. Zo’n 5 m² aan collectoren volstaat voor 50 procent van de warmwaterbehoefte van je gezin.

Tip 4: op lange termijn: warmtepomp

Op lange termijn is een warmtepomp de beste keuze. Zo verwarm je op de meest duurzame manier. Wat zijn hier de opties? :

  • Lucht-luchtwarmtepomp: de prijsvriendelijkste oplossing
  • Lucht-waterwarmtepomp: deze behaalt al een hoger rendement
  • Grond-waterwarmtepomp (geothermisch): het meest efficiëntst, maar ook het duurst

Tip 5: combineer indien mogelijk

Als je financiën het toelaten, combineer je best meerdere technieken. De meest bekende voorbeelden zijn:

  • Zonneboiler en warmtepomp: om hogere temperaturen op te wekken, heeft een warmtepomp elektriciteit nodig. Als je een zonneboiler koppelt, kan je warmtepomp gebruik maken van de warmte van de boiler. Zo heb je minder elektriciteit nodig.
  • PV-panelen en warmtepomp: een zeer interessante oplossing. Je stuurt de warmtepomp aan met gratis elektriciteit en buffert tegelijk overtollige energie. Als je je elektriciteit niet onmiddellijk verbruikt, maak je via de warmtepomp warm water aan dat je opslaat in een buffervat. Een alternatief voor de opslag van zonnestroom, aangezien zonnebatterijen erg duur zijn.

Heb je niet het budget voor een dubbele investering? Plaats dan eerst PV-panelen. Achteraf kan je nog overschakelen van een condensatieketel naar een warmtepomp.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken