Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en hoeveel kosten ze?

"Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?": die vraag kan je enkel beantwoorden als je je (toekomstig) verbruik kent. Dat kan je aan de hand van een berekening zelf inschatten. Zodra je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kan je ook berekenen hoeveel zonnepanelen kosten. Lees hier hoe je te werk gaat.

Verbruik inschatten

De grootte van je PV-installatie is afhankelijk van het verbruik van je gezin en je woning. Een gemiddeld gezin met twee kinderen verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur (kWh) per jaar, volgens de VREG. Via je afrekeningsfactuur vind je jouw verbruik van de voorbije jaren terug.

Verwarm je je woning met een warmtepomp of ben je van plan dat te doen? Breng dan ook het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in rekening. Als uit je EPB-rapport blijkt dat je 10.000 kWh per jaar verbruikt voor verwarming, en als je een warmtepomp hebt met een COP van 4, dan stijgt het jaarverbruik van je gezin met zo’n 2.500 kWh.

Daarnaast kan je ook rekening houden met een toekomstige aankoop van een elektrische wagen. Volgens Engie bedraagt het verbruik van een elektrische wagen ongeveer 20 kWh per 100 kilometer. Een gemiddeld gezin legt jaarlijks 15.000 km af, waardoor je moet rekenen op een toekomstig gebruik van 3.000 kWh.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De grootte van een PV-installatie wordt niet uitgedrukt in kilowattuur (kWh), maar in wattpiek (Wp). Hoeveel kWh een Wp produceert is afhankelijk van de oriëntatie en helling van de PV-installatie, de weersomstandigheden en de afstand tot de evenaar.

Voor de omzetting van Wp naar kWh deel je het geschatte elektriciteitsverbruik door de omzettingsfactor. In het zuiden van Spanje zal 1 wattpiek bijvoorbeeld 1,6 kWh produceren. In Vlaanderen bedraagt de omzettingsfactor ongeveer 1 bij een perfect zuidelijke opstelling en eerder 0,85 bij een oost-westopstelling.

Rekenvoorbeeld: In dit rekenvoorbeeld nemen we een gemiddelde van 0,9. Als we het gemiddelde verbruik van 3.500 kWh delen door 0,9 komen we uit op 3.888 Wp. Dat is het minimale vermogen dat je nodig hebt.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen schommelt tussen 1,1 euro en 1,4 euro per Wp, en is onder andere afhankelijk van de kwaliteit, het rendement en het aantal panelen dat geplaatst wordt. Het huidige gemiddelde bedraagt volgens ODE 1,2 euro per wattpiek.

Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijs volgens de grootte van de installatie. Als je weet hoeveel wattpiek je nodig hebt, vermenigvuldig je dat cijfer met de juiste prijs.

GroottePrijs/Wp
< 4.000 wattpiek1,4
4.000 - 7.000 wattpiek1,2
> 7.000 wattpiek1,1

Rekenvoorbeeld: In ons rekenvoorbeeld is dit 1,4 euro voor een installatie die kleiner is dan 4.000 wattpiek. Dat komt neer op een gemiddelde totaalkost van 5.443 euro, excl. btw.

Dak nu vol leggen of uitbreiden in de toekomst?

Aan de installatie van zonnepanelen zijn een aantal vaste kosten verbonden. Hierdoor is het goedkoper om een grotere installatie te plaatsen dan twee keer een kleinere installatie. Heb je plannen om een warmtepomp te plaatsen of om een elektrische wagen aan te kopen? Dan kan het interessant zijn om vandaag al meer panelen te leggen dan je nodig hebt voor je huidig verbruik.

Als het dak vol gelegd wordt, heb je een overschot aan productie. Je kan met je energieleverancier een contract afsluiten waarbij je een bepaald injectietarief krijgt voor de stroom die je op het net injecteert. Dat bedrag hangt af van leverancier tot leverancier. Heb je nog geen digitale meter? Dan blijft voor jou nog het systeem van de terugdraaiende teller van kracht.

Rekenvoorbeeld: een PV-installatie die voorzien is op de aankoop van een elektrische wagen die 15.000 km per jaar rijdt, kost zo’n 7.944 euro, excl. btw. De berekening die we hiervoor maken: 6.500 / 0,9 * 1,1. Dit betekent een meerprijs van 2.500 euro ten opzichte van een PV-installatie die voorzien is op een jaarlijks verbruik zonder elektrische wagen. Als je deze extra panelen binnen 3 jaar zou plaatsen, zou de installatie aan de huidige marktprijzen 4.666 euro kosten (3.000 / 0,9 * 1,4). De besparing kan dus oplopen tot meer dan 2.000 euro. Je installateur kan berekenen of dit interessant is voor jou.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur
Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen? En wil je er zeker van zijn dat je voor een betrouwbare firma kiest? We helpen je graag op weg met...

Lees meer
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken