Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.

“Wanneer je denkt aan het installeren van een alarmsysteem moet je rekening houden met een aantal factoren. Zoals het type woonst, het aantal deuren, hoeveel ramen het gebouw telt, en of er huisdieren aanwezig zijn”, vertelt Serge Van De Velde van Delta Dore Belgium.

Basispack vanaf 1.300 euro

“De meeste fabrikanten verkopen de basis van een alarmsysteem onder de vorm van een pack,” zegt Serge . Dat pakket bestaat meestal uit de meest noodzakelijke onderdelen van een goede beveiliging:

  • Centrale / sirene
  • Buitensirene
  • Bedieningspaneel
  • Paar bewegingsmelders
  • Rookdetector
  • Openingsdetectoren en/of afstandsbedieningen

Bewegingsmelders vanaf 250 euro

Je kan in elke individuele ruimte een bewegingsmelder plaatsen. Wanneer het systeem beweging detecteert in de woonst, slaat het alarm aan. Je kan dit optimaliseren door ook je gangen van zo’n melder te voorzien.

Veel melders kan je in huisdiervriendelijke versie verkrijgen. Die melders geven geen aanwezigheid door als er een detectie is van een beweging onder een bepaalde hoogte en volume. Op een klassieke detector kan je ook een cover plaatsen die hem diervriendelijk maakt.

Videobewegingsdetectoren

Er bestaan ook videobewegingsdetectoren die iets duurder zijn maar die bewegende beelden doorsturen. Handig om te weten of je nu echt met inbrekers zit of dat het om vals alarm gaat.

Zo'n videobewegingsmelder heb je vanaf 295 euro. Let wel, hiervoor heb je een IP-transmitter nodig die al snel 650 euro kost. Deze transmitter zorgt voor de communicatie met de smartphones en tablets.

Openingsdetectoren vanaf 60 euro

Moet het alarm afgaan nog voor er wordt ingebroken? Gebruik dan je deur- en raamcontacten. Die installeer je op elke bereikbare opening van de woonst. Een kleine tip van Delta Dore Belgium: “Zit je met kelderramen? Vergeet dan ook deze niet te voorzien van detectoren.”

Videobewaking vanaf 230 euro

Je kan videobewegingsmelders vervangen of aanvullen met volwaardige HD wifi-videocamera’s die zelf ook beweging detecteren. Zoals hun tegenhangers laten ze bij detectie het alarm afgaan. En via dezelfde IP-transmitter sturen ze beelden van de bewegingen in HD door naar een smartphone. Een binnencamera heb je vanaf 230 euro en een buitencamera vanaf 300 euro.

De rekensom voor onze woonst

Om een precies prijskaartje te plakken, vertrekken we vanuit een standaardsituatie. In dit geval een alleenstaande woning met een oppervlakte van ongeveer 200 m², met een kelder, bovenverdieping, drie slaapkamers en een rondlopend huisdier.

Hoeveel kost het materiaal voor de beveiliging van deze voorbeeldwoonst?

  • Een basisalarmpack : 1.318,90 euro
  • Bewegingsmelders in drie extra kamers : 251,90 euro x 3 = 755,70 euro
  • Openingsdetectoren op vijftien ramen en deuren : 59,40 euro x 15 = 891 euro
  • Videobewaking (binnen) 231,10 euro en (buiten) 301,70 euro = 532,80 euro

De beveiliging voor onze woning bestaat dus uit een basispakket met een aantal uitbreidingen. Dat kost ons in totaal 3498,40 euro.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Hörmann stelt inbraakpreventie voorop
Hörmann stelt inbraakpreventie voorop

Hörmann achterdeuren weerstandsklasse 3 houden dieven buiten. In 2019 stelde de politie maar liefst 47.021 woninginbraken vast in België. Dat zijn er zo'n...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken