Gezellige tuin in de zomer: 5 tips voor lange zomeravonden

Eens het zomer is, willen we meteen optimaal genieten van de gezellige zomeravonden. En waar kan je dit beter doen dan in je eigen tuin? Deze avonden mogen eeuwig duren, toch? Is je tuin al voorzien van gezellig tuinmeubilair? Dan reiken we hieronder nog vijf tips aan om zo lang mogelijk te genieten van de zomerse avonden in je eigen tuin.

Tip 1: sfeervolle buitenverlichting

Wat als de zon ondergaat? Niet meteen naar binnen lopen. Haal die kaarsen boven. Of creëer een heerlijke buitensfeer met een Zweedse fakkel. Mogelijkheden genoeg qua fakkels en kaarsen.

Heb je bloembedden, perkjes of een grasveld in je tuin? Plaats hier solarlampen in en creëer meer licht en diepte in je tuin. Solarlampen laden overdag op en gaan automatisch aan wanneer de avond valt. Hiermee verlicht je makkelijk een pad of bijvoorbeeld een mooie struik. Wat écht voor een sprookjesachtige uitstraling zorgt, zijn solarlichtsnoeren. Hang deze op en je tuin wordt van bovenaf verlicht door een zee van romantische lichtbolletjes.

Of je kan kiezen voor sfeervolle elektronische verlichting, want van goede verlichting geniet je zowel in de koude als de warme maanden. Je kan verschillende plekken en beplanting in de tuin benadrukken en zo verschillende sferen creëren. Zo verleng je die zomerse avond zeker met een paar uur.

Ook de verlichting is met domotica aan te sturen. Ga jij voor duurzaam? Kies dan voor ledverlichting. Zo geniet je ook nog eens op een energetisch verantwoorde manier.

Tip 2: subtiele outdoorspeakers

Wat is een avond zonder muziek? Sleuren met je radio is verleden tijd. Vandaag integreer je de speakers van je radio helemaal in je tuin. Stel je eigen playlist samen en geniet van die zomerse salsaklanken of heerlijke loungemuziek.

De technologie staat niet stil, want door diverse domoticatoepassingen moet je geen cd’s meer verwisselen. Zet alles op de iPod of kies met je tablet of smartphone de volgende tune vanuit je loungebank.

Tip 3: warme gloed van een vuurschaal

Koelt het 's avonds toch nog wat te fel af? Ga back to basics met een vuurkorf of vuurschaal, al dan niet ingebouwd in je terras. Zo zorg je ’s avonds voor een aangenaam, warm licht. Het is niet enkel een musthave voor frissere zomeravonden. Het is ook een constante meerwaarde voor je tuin.

Bepaal dus de plaats voor je vuurtje en de grootte ervan zorgvuldig. Zo geniet je ook in de winter van warmte en gezelligheid in je tuin. Een vuurschaal zorgt vooral voor gezelligheid en sfeer. Maar het kan ook dienen als haard waarboven je marshmallows en brood roostert. Een leuke activiteit om samen te ontspannen met vrienden en familie.

Tip 4: ga voor een buitenkeuken

Zodra we de zon zien, halen we allemaal onze barbecue boven. De vleesgeur verspreidt zich snel van tuin tot tuin en doet iedereen watertanden. Maar het kan ook anders.

Heb je veel ruimte in de tuin? Waarom dan geen buitenkeuken installeren? Je hebt ze in allerlei kleuren en maten, zelf met geïntegreerde pizzaoven. Het voordeel van een buitenkeuken is dat je niet meer constant op en neer naar de keuken moet lopen. Je hebt tenslotte alles bij de hand. En niets zo gezellig als samen in de keuken staan. Want je vrienden en familie zijn nu bij je, in de tuin.

Tip 5: een terrasoverkapping

Ben jij een echt buitenmens? Trotseer je zelfs een buitje en een windje om toch te kunnen genieten van de frisse lucht? Dan voorzie je best een terrasoverkapping. Ze zijn volledig op maat te maken, zodat ze op jouw tuin zijn afgestemd. De overkapping biedt beschutting tegen de wind en bij een zomers buitje kan je gewoon op je terras blijven zitten.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Verlengde voorjaarsactie op terrasoverkappingen
Verlengde voorjaarsactie op terrasoverkappingen

Every day on holiday! Het zalige vakantiegevoel op jouw terras of in jouw tuin, en dat het hele jaar door? Geniet deze zomer nog van dat gevoel, met een...

Lees meer
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer

In de zomer wordt je terras een extra leefruimte waar je gezellig buiten kan eten of lekker kan luieren in de zon. Wil je niet alleen in de zomer, maar ook ...

Lees meer
Box in duurzaam thermowood
Box in duurzaam thermowood

Een praktische bergruimte in je tuin, een moderne pool house bij je zwembad of dé ideale BBQ- spot? Kies voor een oogstrelend design in een trending...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken