Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding, aangesloten op een warmtebron, bijvoorbeeld een warmtecentrale of een grote fabriek met veel restwarmte. Daarop kunnen woningen, bedrijven, appartementen, scholen, ziekenhuizen en zelfs hele steden worden aangesloten voor verwarming én warm water.
Voordelen warmtenet
Waarom zou je aansluiten op een warmtenet? Je komt tegemoet aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie in een nieuwbouwwoning en het biedt heel wat voordelen:
- Je profiteert altijd van duurzame energie, zonder dat er aan huis werken moeten gebeuren voor onderhoud of vervanging.
- Je hebt geen klassieke cv-ketel meer nodig.
- Je verliest minder ruimte binnen, want een compact aftakstation vervangt de cv-ketel en warmwaterboiler.
- Als je gebruikmaakt van bepaalde energie-efficiënte aftakstations geniet je van een gunstiger E-peil.
- De warmtebron van een warmtenet is vlot uitwisselbaar: je kan overgeschakelen op de meest duurzame energiebronnen, zoals biomassa of restwarmte van industriële processen, zonder dat jij daar zelf hinder van ondervindt.
- Bij collectieve verwarming kan je de totale capaciteit spreiden over alle wooneenheden: dat levert een enorme winst op.
Waar is een warmtenet interessant?
Vooral op plaatsen waar er zowel een warmtebron (zoals een verbrandingsoven of fabriek) als veel mogelijke afnemers zijn. Hoe meer woningen en gebouwen kunnen aansluiten, hoe lager de kost per aansluiting. In regio’s met veel collectieve gebouwen (zoals appartementen) met een gemeenschappelijke stookplaats is de aansluitingskost in verhouding nog lager.
Benieuwd of jij nu of in de toekomst kan aansluiten op een warmtenet? Kijk op de website van jouw netbeheerder. Woon je in Vlaanderen? Kijk dan op de Warmtekaart.
Individueel aftakstation
De warmte wordt via radiatoren, vloer-, plafond- of wandverwarming overgedragen. Dat gebeurt met behulp van een individueel aftakstation, de koppeling tussen het gemeenschappelijk circulatienet en het verwarmingscircuit van jouw woning.
Het aftakstation zorgt niet alleen voor verwarming, maar ook voor het opwarmen van sanitair water. Bovendien registreert het aftakstation nauwkeurig het verbruik. Dat is belangrijk voor het bepalen van je energiefactuur.
Temperatuurregeling
Bij een warmtenet kan je, net als bij een klassieke centrale verwarming, de temperatuur per ruimte instellen. Bijvoorbeeld met behulp van een thermostaat en thermostatische kranen.