Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding, aangesloten op een warmtebron, bijvoorbeeld een warmtecentrale of een grote fabriek met veel restwarmte. Daarop kunnen woningen, bedrijven, appartementen, scholen, ziekenhuizen en zelfs hele steden worden aangesloten voor verwarming én warm water.

Voordelen warmtenet

Waarom zou je aansluiten op een warmtenet? Je komt tegemoet aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie in een nieuwbouwwoning en het biedt heel wat voordelen:

  1. Je profiteert altijd van duurzame energie, zonder dat er aan huis werken moeten gebeuren voor onderhoud of vervanging.
  2. Je hebt geen klassieke cv-ketel meer nodig.
  3. Je verliest minder ruimte binnen, want een compact aftakstation vervangt de cv-ketel en warmwaterboiler.
  4. Als je gebruikmaakt van bepaalde energie-efficiënte aftakstations geniet je van een gunstiger E-peil.
  5. De warmtebron van een warmtenet is vlot uitwisselbaar: je kan overgeschakelen op de meest duurzame energiebronnen, zoals biomassa of restwarmte van industriële processen, zonder dat jij daar zelf hinder van ondervindt.
  6. Bij collectieve verwarming kan je de totale capaciteit spreiden over alle wooneenheden: dat levert een enorme winst op.

Waar is een warmtenet interessant?

Vooral op plaatsen waar er zowel een warmtebron (zoals een verbrandingsoven of fabriek) als veel mogelijke afnemers zijn. Hoe meer woningen en gebouwen kunnen aansluiten, hoe lager de kost per aansluiting. In regio’s met veel collectieve gebouwen (zoals appartementen) met een gemeenschappelijke stookplaats is de aansluitingskost in verhouding nog lager.

Benieuwd of jij nu of in de toekomst kan aansluiten op een warmtenet? Kijk op de website van jouw netbeheerder. Woon je in Vlaanderen? Kijk dan op de Warmtekaart.

Individueel aftakstation

De warmte wordt via radiatoren, vloer-, plafond- of wandverwarming overgedragen. Dat gebeurt met behulp van een individueel aftakstation, de koppeling tussen het gemeenschappelijk circulatienet en het verwarmingscircuit van jouw woning.

Het aftakstation zorgt niet alleen voor verwarming, maar ook voor het opwarmen van sanitair water. Bovendien registreert het aftakstation nauwkeurig het verbruik. Dat is belangrijk voor het bepalen van je energiefactuur.

Temperatuurregeling

Bij een warmtenet kan je, net als bij een klassieke centrale verwarming, de temperatuur per ruimte instellen. Bijvoorbeeld met behulp van een thermostaat en thermostatische kranen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Koelen en verwarmen met VivAir
Koelen en verwarmen met VivAir

Specifieke ruimtes snel opwarmen of koelen, of als alternatief voor hoofdverwarming? VivAir ontpopt zich als een ware kameleon tot de oplossing op jouw...

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting

Meestal zitten de aansluitingen van je radiatoraan de zijkant, maar bij een radiator met middenaansluiting zitten de aansluitingen aan de onderzijde in het ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken