Uitgerekend: hoeveel betaal je voor een inloopdouche?

Velen verwarren een inloopdouche met een douche met douchebak waar je ook gewoon inwandelt. Toch is er wel degelijk een verschil. Je spreekt pas van een inloopdouche als de badkamervloer gewoon doorloopt in de douche en het water verdwijnt langs een douchegoot. Er spelen heel wat factoren mee bij de prijsbepaling van een inloopdouche.

Om het overzichtelijk te houden, gaan we uit van een betegelde inloopdouche van 90 op 120 cm. Onze douche bestaat uit drie muren en een glazen deur. De aan- en afvoerleidingen zijn reeds geïnstalleerd. Karolien Vanovertveld van ACO helpt ons bij deze rekensom.

Prijsbepalers

1. Tegels: ± 30 euro / m²

Je kan je douche met verschillende materialen bekleden. Zo heb je waterdichte pleisters of trendy wandpanelen in allerlei materialen zoals kunststof en glas. Toch wordt in de meeste gevallen gekozen voor tegels.

Tegels heb je in tal van afmetingen: van mozaïek tot zelfs heel groot. Voor onze douche – met een betegelbare oppervlakte van zo’n 7,5 m² voor wand en vloer - mag je rekenen op 30 euro per m². Let wel: voor dit bedrag heb je een beperkte keuze uit standaardtegels. Wil je een speciale tegel, een ongewoon kleurtje of bijzonder uitzicht zoals houtnerfstructuur? Dan betaal je een meerprijs.

2. Douchegoot: tussen 240 à 550 euro

Voor een douchegoot betaal je tussen de 240 en 550 euro. Hier heb je de keuze uit diverse roosters uit roestvrij staal met verschillende designs. Liever geen zichtbaar rooster in je douche? Dan heb je nog altijd de betegelbare afdekking. De goot integreert zich dan discreet in het tegelpatroon. De keuze is aan jou, maar zorg er wel voor dat de onderbouw van de douchegoot uit roestvrij staal bestaat. Dat is niet alleen hygiënisch, maar ook duurzaam.

Een douchegoot heb je met of zonder flens. Dit is een omlopende brede rand aan de buitenkant van de gootrand waarin het rooster ligt. Het waterkerend membraan van onder de tegels kan je hier heel gemakkelijk op aansluiten. Zo sluit je vochtproblemen op onderliggende verdiepingen met zekerheid uit.

3. Glazen deur: vanaf 500 euro

Je mag voor een glazen deur beginnen tellen op zo’n 500 euro. Voor de inloopdouche uit ons voorbeeld voorzien we een glazen deur. Meestal biedt de leverancier een aantal standaardmaten aan. Deze zijn vaak goedkoper dan deuren op maat. Logisch ook: hoe groter de douchedeur, hoe hoger de prijs.

Ook de glassoort speelt een rol. Het is sowieso veiligheidsglas, maar daar beginnen de keuzemogelijkheden pas. Zo heb je spiegelglas of zelfs specifiek kalkwerend glas. Bovendien zijn glazen deuren in verschillende kleuren te verkrijgen, in het mat of gezandstraald. Hoe gekker, hoe duurder. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen geen deur te hangen in de instap open te laten.

4. Douchebeslag: vanaf 200 euro

Een regendouche wint steeds meer aan populariteit, maar ook de standaard douchekop blijft het goed doen. Daarnaast heb je ook douchepanelen die je zowel langs boven als langs de zijkant besproeien. Daarnaast kan je ook kiezen voor een spaardouchekop waarmee je tot 13 liter water per minuut kan besparen. Douchebeslag heb je in verschillende materialen zoals chroom en roestvrij staal. De keuze die je maakt, speelt natuurlijk in op je budget.

Wat de kraan betreft, heb je de keuze uit handmengkranen waarmee je met een of twee draaiknopen de temperatuur van het water regelt. Gemakkelijker is de thermostatische douche waarbij je de gewenste temperatuur instelt. Maar natuurlijk komt alles met een prijs. Voor je douchebeslag mag je beginnen rekenen vanaf 200 euro. Naargelang je voorkeuren kan dat bedrag al snel oplopen.

Nog één tip: plaats je meerdere douchekoppen en verhoog je dus het mogelijke waterdebiet, bekijk dan zeker dat de afvoer dit goed kan verwerken. Ook al kunnen de meeste douchegoten al een hoog debiet aan.

5. Bouwmaterialen en plaatsing: ± 2.000 euro

Er komt natuurlijk heel wat kijken bij de installatie van een regendouche. Zo moet er chape gegoten worden met een bepaalde hellingsgraad, moet de douche waterdicht gemaakt worden en moeten de tegels verlijmd en gevoegd worden. Voor al het nodige materiaal ben je ongeveer 475 euro kwijt.

De laatste – en waarschijnlijk grootste – kost die je maakt voor je inloopdouche, zijn de manuren. Het plaatsen van een inloopdouche neemt ongeveer vijf werkdagen van acht uur in beslag. Per uur betaal je de vakman ongeveer 40 euro. Dat wil zeggen dat je voor de plaatsing van je inloopdouche 1.600 euro betaalt aan werkuren.

De totaalsom

Wanneer we de rekensom doen en alle prijsbepalers optellen, komen we op een totaalsom van 3.500 euro voor een standaard inloopdouche, exclusief btw. Logischerwijze loopt deze prijs op naargelang je extra opties kiest zoals een speciale tegel, duurder glas of douchebeslag.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen je inloopdouche zélf te installeren en heel wat uit te sparen op de werkuren. Maar een inloopdouche plaatsen is niet eenvoudig en vraagt wat voorbereiding. En al zetten online instructiefilmpjes je snel op weg, ook de fabrikanten raden je aan dit te laten uitvoeren door een professional.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Van afbraak tot afwerking
Van afbraak tot afwerking

Hét grote voordeel van uw badkamer te laten renoveren door een ervaren badkamerrenovatiebedrijf? Zo’n specialist regelt echt álles, van de eerste...

Lees meer
Nieuwe badkamerserie ‘Qatego’ van Studio F. A. Porsche: rechtlijnig meubilair en afgeronde objecten
Nieuwe badkamerserie ‘Qatego’ van Studio F. A. Porsche: rechtlijnig meubilair en afgeronde objecten

Twee premiummerken samen in jouw badkamer: Studio F. A. Porsche ontwierp voor Duravit de badkamerserie Qatego. Terwijl de kasten van de badkamerserie strak ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken