Dakisolatie: plat dak na-isoleren

Om een plat dak na te isoleren, ga je best langs de buitenkant te werk. Dat kan via een warm dak of omgekeerd dak. Beiden hebben hun voor- en nadelen.

Warm dak

Dit is veruit het meest toegepaste systeem. De isolatielaag komt bovenop de draagvloer van het dak en direct onder de dakdichting. Op deze manier vermijd je schimmel- of rottingsproblemen in de isolatielaag en verklein je het risico op scheuren in je dakvloer, doordat er geen luchtspouw is en dus ook geen temperatuurschommelingen zijn. De bestaande dakdichting kan hier eventueel als dampscherm dienen, maar blijft zo wel gevoelig voor weer en wind.

Je isolatiemateriaal hier moet een hoge dichtheid hebben en ongevoelig zijn voor krimp en uitzetting: polyurethaan, stijve wolplaten, geëxpandeerd polystyreen, perliet, kurk en cellenglas komen in aanmerking.

Zorg ook voor voldoende dakopstand, dit wil zeggen voldoende hoog opstekende dakranden. Eventueel kan je ook opteren voor afschotisolatie. Dat is isolatie met een ingebouwde helling.

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak komt je isolatie bovenop de dakdichting, die op deze manier beschermd is. Bovenop de isolatielaag komt nog een schutlaag of ballastlaag. Deze oplossing is wat duurder dan een warm dak, maar is bijvoorbeeld een goed alternatief bij renovaties als je dakdichting nog in goede staat is. Ook als je erna nog zonnepanelen wil zetten, is dit een handige oplossing. Die veranker je dan met de ballastlaag op het plat dak.

Enkel XPS komt hier in aanmerking om te gebruiken als isolatie. Deze platen zijn vochtbestendig, maar isoleren minder goed dan PUR of PIR, waardoor je iets dikker zal moeten gaan.

Duodak

Als er al een warmdakconstructie aanwezig is, kan je deze combineren met een omgekeerd dak als na-isolatie. Zo krijg je een zogenaamd duodak, een beetje het beste van de twee werelden. Hiervoor worden vaak geïsoleerde dakplaten gebruikt.

Koud dak

Ten slotte heb je nog het koude dak. Je isoleert hier langs de binnenzijde van je woning. De isolatie breng je aan tussen de balken van je houten roostering, die zich tussen je plafond en dak bevindt. Al wordt dit nog amper toegepast om na te isoleren, omwille van de vele nadelen.

Een plat dak is namelijk heel dampdicht aan de buitenzijde. Vocht van binnen ontsnapt dus niet. Wat het risico op interne condensatie enorm groot maakt. Voorzie daarom 1/3 van de binnenisolatiewaarde ook aan de buitenkant van je dak.

Zorg ervoor dat de opbouw vol isolatie zit tot tegen de houten dakplaat. En dat de binnenzijde perfect luchtdicht is afgewerkt met een speciale vochtgestuurde dampremmende folie. Alleen is een perfecte luchtdichtheid hier quasi onmogelijk. Bovendien zit er tussen je isolatie en je dakvloer nog een luchtlaag, die voor temperatuurschommelingen kan zorgen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde

Met de hoge energieprijzen hebben we meer dan ooit beseft dat een energiezuinige woning een echte meerwaarde is. Want hoe beter je woning geïsoleerd is,...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids

Een goed geïsoleerde woning bespaart je van verrassingen op je energiefactuur, tenminste als je isoleert volgens de regels van de kunst. Goed isoleren is...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken