De oude houten tussenvloeren van je woning vervangen? Geen probleem als je grondig renoveert en het dak eraf gaat. Maar wat als je dak nog in orde is? Ook dan heb je verschillende opties!
Is jouw bestaande vloer nog in orde?
Er zijn verschillende redenen om een houten vloer te vervangen. Bijvoorbeeld als het hout is aangetast door houtrot. Of omdat het draagvermogen onvoldoende blijkt als je de badkamer van de benedenverdieping naar boven wil verhuizen. Een derde belangrijke reden is de akoestiek. Een houten roostering absorbeert geluid (van stemmen of voetstappen) minder goed dan een betonnen vloer. Zeker als er geen extra geluidsisolatie aangebracht werd.
1. Potten en balken
De meest ingrijpende, maar ook meest performante methode, is het klassieke systeem met balken en vulpotten. Hierbij plaatst de aannemer om de 25 cm een voorgespannen betonnen balk tussen de dragende muren van je woning. Hiervoor kapt hij aan weerszijden de nodige uitsparingen uit. Vervolgens komen er vulpotten (uit hout, keramisch materiaal, beton of kunststof) tussen de balken. Het geheel wordt overgoten met een betonnen druklaag. Resultaat: een massieve vloerconstructie.
Dit systeem is interessant voor renovaties omdat je de relatief lichte balken eenvoudig via een raam of deur naar binnen kan dragen. Het is wel de duurste oplossing: reken bij renovatie op 90 tot 110 euro per m², afhankelijk van de complexiteit. Schakel een ingenieur of architect in om na te gaan of jouw muren en funderingen sterk genoeg zijn.
2. Nieuwe houten roostering
Zijn potten en balken praktisch niet haalbaar of zoek je een goedkoper alternatief om het akoestisch comfort te verbeteren? Dan kan je de houten vloer misschien behouden. Verwijder de bestaande vloerafwerking en de ondervloer om de balken te controleren. Is de constructie nog in orde, dan kan je alleen het vals plafond vernieuwen en de ondervloer en vloerafwerking vervangen.
Om de akoestiek te verbeteren, werk je als volgt: plaats een laag OSB-platen op de houten roostering, vervolgens een laag akoestische isolatie en een tweede laag OSB-platen. Zorg ervoor dat de beide lagen OSB-platen elkaar niet raken om contactgeluiden te vermijden (dus geen schroeven gebruiken).
Als je de bestaande houten roostering moet vervangen en de funderingen en muren te zwak zijn voor een vloer met balken en vulpotten, is een nieuwe houten roostering het meest aangewezen. Voor het akoestisch comfort gelden dezelfde aandachtspunten.
3. Vloer verstevigen
Soms volstaat het om de bestaande houten vloer te verstevigen met zwaluwstaartplaten. Deze gewalste staalplaten met zwaluwstaartvormige uitsparingen werken als een verloren bekisting en wapening voor dunne vloeren. De platen komen bovenop de houten roostering en worden overgoten met een laag beton.
Na het uitharden vormen de mortel en de zwaluwstaartplaten één stevig geheel. Daarop komt vervolgens de chape. Deze methode is ideaal om houten vloeren die nog in goede staat verkeren te verstevigen. Bovendien gaat het om een betaalbare oplossing (reken op 35 à 45 euro per m²) zonder grote breekwerken.