De 4 alternatieven voor een dakraam

Naast het traditionele dakraam, bestaan er tal van alternatieven om meer daglicht te integreren in je woning. Denk maar aan een platdakvenster of een lichtkoepel. Een andere optie is een lichttunnel, de ideale oplossing voor ruimtes waar het integreren van daglicht niet zo simpel is. Mag het wat opvallender, dan is een dakbalkon misschien wel iets voor jou.

1. Platdakvenster

Ben je helemaal weg van een dakraam, maar zit je met een plat dak? Dan kies je voor een platdakvenster. Je hebt de keuze uit een vast exemplaar of eentje dat je kan openen. Met een platdakvenster dat je kan openen, breng je niet enkel meer licht binnen, maar zorg je ook voor verluchting.

Een platdakvenster is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Tegenwoordig kan je zelfs kiezen voor elektrische ramen die je niet meer manueel dient te openen. Er bestaan zelfs opties zoals een regensensor. Ben je het raam vergeten dicht doen? Dan hoef je geen angst te hebben dat het binnen regent.

2. Lichtkoepel

Een platdakvenster heb je in een vlakke uitvoering of met koepel. In het tweede geval spreken we van een lichtkoepel. Wil je met een lichtkoepel ook de ruimte verluchten, dan kies je voor een koepel die je kan openen. Dit kan manueel, met een hendel of elektrisch.

Ga je voor een lichtkoepel, dan kan je kiezen uit een heldere of opale koepel. Heldere koepels laten meer licht door dan hun melkwitte variant. Maar deze opale koepels zorgen dan weer voor een aangenamere lichtverspreiding zonder schaduw. Bovendien maken ze het onmogelijk om binnen te kijken en valt eventuele bevuiling minder snel op. Qua prijs kost een heldere koepel ongeveer evenveel als een melkwit exemplaar.

Lichtkoepels zijn te verkrijgen in enkel-, dubbel- of driewandige uitvoering. Meestal worden ze gemaakt uit acrylaat (plexiglas), maar je vindt er ook in polycarbonaat. Deze bieden een extra bescherming tegen inbraak.

3. Lichttunnel

Een lichtkoepel of platdakvenster is niet altijd mogelijk. Denk maar aan ruimtes die onder de zolder liggen en niet voorzien zijn van ramen. De hal, bijvoorbeeld. Of het toilet. Wil je hier meer daglicht integreren, dan zijn lichttunnels ideaal.

Een lichttunnel bestaat uit een buizensysteem dat aan de binnenkant bekleed is met spiegels. Hierdoor wordt de reflectie van het licht dat via een dakkoepel naar de ruimte transporteert. Een lichttunnel bestaat uit een flexibel systeem. Het maken van bochten is mogelijk en de installatie is eenvoudig. Dat maakt dat een lichttunnel geschikt is voor zowel nieuwbouw als renovatie, als voor platte en hellende daken.

4. Dakbalkon

Lichtinval, verluchting en genieten van het uitzicht? Dat kan met een dakbalkon. Dit type venster bestaat uit twee vleugels die je kan openklappen. De bovenste vleugel opent tot 45°, de onderste klapt in een verticale positie van 90°. Wanneer je het balkon opent en sluit, schuiven ingebouwde balustrades automatisch mee. Dat, en het gebruik van gehard glas en inbraakwerend beslag, garanderen de veiligheid.

Een dakbalkon is geschikt voor zowel nieuwsbouw als renovatie, maar enkel bij een dakhelling van 35° tot 55°. Het brengt natuurlijk licht tot diep in de ruimte, maar komt natuurlijk wel met een prijskaartje…

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Powerdaylight Cradle: de duurzame daglichtbuis
Powerdaylight Cradle: de duurzame daglichtbuis

De Powerdaylight daglichtbuis uitvoering Cradle is een natuurlijk daglichtsysteem dat het daglicht buiten opvangt en naar binnen transporteert via een...

Lees meer
PV Premium: volledig geïntegreerd zonne-energiesysteem voor een harmonieus dak
PV Premium: volledig geïntegreerd zonne-energiesysteem voor een harmonieus dak

Het volledig geïntegreerd PV Premium zonne-energiesysteem van BMI Monier maakt van een beschermend dak een extra functioneel dak.

Lees meer
Dak renoveren of gevel vernieuwen? Zo pak je het aan
Dak renoveren of gevel vernieuwen? Zo pak je het aan

Tijd voor een nieuw dak? Of is je gevel aan vernieuwing toe? Dat is hét moment om je woning extra te isoleren en af te werken met een nieuwe dakbedekking...

Lees meer
Een perfect waterdicht dak? Alles wat je moet weten over dakrollen
Een perfect waterdicht dak? Alles wat je moet weten over dakrollen

Zoek je een supermakkelijke oplossing om je dak te bedekken? Dan zijn dakrollen echt iets voor jou. Snel vast te nagelen, lijmen, branden of kleven en geen ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken