Verdwijnt 'bad' uit 'badkamer'?

Is een bad nog nodig? Dat is een veelgestelde vraag bij de (her)inrichting van een badkamer. Volstaat een douche of geniet je af en toe toch graag van een lekker warm bad? Waarom zou je nog voor een bad kiezen of waarom net niet? We vroegen het bij Van Marcke, specialist in onder andere badkamers.

 • vrijstaand bad badkamer handdoekdroger
  Foto Van Marcke NV
 • inloopdouche douche badkamer badkamermeubel legplankjes badkamerkast
  Foto Van Marcke NV
 • bad douche combinatie douchebad inloopbad
  Foto Van Marcke NV

Plaats besparen met douche?

Een gesloten douchecabine neemt vanzelfsprekend minder plaats in dan een bad. Als je graag meer ruimte hebt om te douchen, kies je een inloopdouche waarbij je douchevloer vaak in het verlengde van de badkamervloer ligt.  Wil je toch liever een bad? Plaats het dan tegen een muur en niet midden in de ruimte.

Besparen op je waterfactuur?

Een klein bad loopt vol met 100 tot 150 liter water. Een groot bad heeft zelfs 180 liter nodig. Tijdens een douche van vijf minuten verbruik je gemiddeld 60 liter water. Gebruik je een spaardouchekop? Dan daalt het verbruik zelfs tot ongeveer 35 liter. Een besparing op water én energie die je duidelijk voelt op je water- en energiefactuur.

Comfort of comfort?

Comfort is voor iedereen anders en sterk afhankelijk van je leef- en gezinssituatie. Een ligbad is vaak een oplossing voor jonge gezinnen met kleine kinderen die nog niet groot genoeg zijn om te douchen. Bovendien is een bad met centrale afvoer leuk om twee kinderen samen in bad te zetten.

Vaak vergeten we ook het helende effect van een bad. Languit genieten in warm water is namelijk vaak bevorderend voor je spieren en kan verlichting bieden in geval van pijn (rugklachten, spierpijn,...). Dat is zo bij ouderen, maar ook bij personen die lijden aan bepaalde aandoeningen of ziektes.

Maar kan je nog gemakkelijk in en uit bad als je wat ouder wordt? De opstaphoogte is vaak een hinderpaal voor ouderen, rolstoelpatiënten, ... Intussen bestaan er ook wel badkuipen met handig instapdeurtje.

De douche is qua gebruiksgemak uiteraard een uitstekende oplossing. Bovendien is comfort aangenaam, maar ’s morgens mag het al eens vooruitgaan. Een snelle douche is dan wenselijker dan een comfortabel bad dat tijd vraagt om vol te lopen.

Eyecatcher of niet?

Is een douche of bad voor jou louter praktisch of mag het ook in het oog springen? Een bad kan een echte eyecatcher zijn, zeker als je bij voldoende plaats kiest voor een vrijstaand type. Ook een douche kan de uitstraling sterk bepalen, zoals een inloopdouche die je badkamer een moderne toets geeft.

Wat als je niet kan kiezen?

Wil je een douche en een bad, maar heb je niet de plaats of de financiële middelen? Dan is de bad- en douchecombinatie misschien iets voor jou. Een bad met geïntegreerde douchezone biedt je de nodige ontspanning van een bad én het gebruiksgemak van een douche.

Drie stappen richting de juiste keuze

 1. Bekijk de samenstelling van je gezin en de prioriteiten van elk gezinslid. Verandert dit op korte of middellange termijn en kan je hier nu al op inspelen?
 2. Breng de beschikbare ruimte in kaart en bekijk de mogelijkheden die binnen jouw smaak en budget vallen.
 3. Maak je keuze volledig 'op gezinsmaat'.

De toekomst?

Wat met de invloed van de huidige trends? Denk maar aan compacter wonen, waardoor we elke vierkante centimeter in huis moeten benutten. In dat geval wint de douche vaak op vlak van praktische voordelen, maar comfort en gezinssituatie doen de keuze toch vaak kantelen in het voordeel van het bad. De steeds duurdere waterprijzen geven de douche dan weer een streepje voor.

Verdwijnt het bad dan op termijn? Nele Ghekiere, gerante bij Van Marcke, is overtuigd van niet: "Een douche wint het meer en meer ten opzichte van het ligbad. Maar het bad zal nooit helemaal verdwijnen."

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Van afbraak tot afwerking
Van afbraak tot afwerking

Hét grote voordeel van uw badkamer te laten renoveren door een ervaren badkamerrenovatiebedrijf? Zo’n specialist regelt echt álles, van de eerste...

Lees meer
Nieuwe badkamerserie ‘Qatego’ van Studio F. A. Porsche: rechtlijnig meubilair en afgeronde objecten
Nieuwe badkamerserie ‘Qatego’ van Studio F. A. Porsche: rechtlijnig meubilair en afgeronde objecten

Twee premiummerken samen in jouw badkamer: Studio F. A. Porsche ontwierp voor Duravit de badkamerserie Qatego. Terwijl de kasten van de badkamerserie strak ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken