Enorm veel bouwgrond in niemandsland: tijd voor de juiste keuzes

We moeten dringend plaats maken. Zoals we nu gebouwen neerplanten, kan het niet meer verder. Het is één van de conclusies die we onlangs vaststelden tijdens een expertengesprek georganiseerd door onze redactie. Binnenkort lees je daar alles over. Recente cijfers van de Vlaamse onderzoeksorganisatie Vito benadrukken nog eens de ernst van de zaak: 36.000 hectare aan grond bestemd voor wonen of werken is enkel met de wagen bereikbaar. En dat is een probleem.

Niemandsland

 • straat
  Foto Vlaams Instituut Voor Bio-Ecologisch Bouwen & Wonen
 • wijk gemeente dorp straat Drone Hyboma (2)
  Foto Hyboma
 • drone

Dat je enkel met de wagen op deze plekken kan geraken, betekent dat er geen aansluiting is met het openbaar vervoer, dat er geen fietspaden aanwezig zijn of dat er geen winkels, scholen of andere dienstverleningen in de buurt liggen.

Een kleiner deel grond, zo’n 19.000 hectare, voldoet wel aan bovenstaande voorwaarden, blijkt uit de studie. Meer nog: deze oppervlakte zou volstaan om de bevolkingsgroei – zo’n 800.000 Vlamingen - te dekken tot 2050.

Andere mentaliteit nodig

Maar met het oog op de toekomst is er heel wat meer nodig, waarschuwen de onderzoekers. We weten alvast dat we tegen 2040 geen open ruimte meer mogen innemen. Om intussen niet alsnog halsoverkop richting deze onbereikbare bouwgronden te trekken, moeten we als toekomstige bouwer heel goed nadenken.

Er is een mindshift, een mentaliteitswijziging nodig, klinkt het bij Vito. Dichter bij elkaar gaan wonen, betekent niet dat we met zijn allen richting de steden moeten trekken. Ook heel wat kleinstedelijke gebieden voldoen aan alle voorwaarden om de juiste keuzes te maken

 • kaart vito knooppuntwaarde
  © Vito

Daarnaast moet er ook een soort dwang komen van bovenaf, valt te horen. “Bepaalde factoren zullen mensen dwingen om andere keuzes te maken. Als het door stijgende energiekosten onbetaalbaar wordt om een afgelegen woning nog te verwarmen bijvoorbeeld. In plaats van voor dat soort woningen nog isolatiesubsidies uit te keren, zou de overheid beter aanmoedigen ze te slopen.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Grootte? Ligging? Prijs? Alle bouwgrondinformatie op een rijtje!
  Grootte? Ligging? Prijs? Alle bouwgrondinformatie op een rijtje!

  Splendid biedt je een uitgebreide keuze aan bouwgronden aan. Blijf je liever in je eigen buurt of sta je ook open voor andere locaties? Je kan alle...

  Lees meer
 • Danneels, straf in aanbod en ontwikkelen van bouwgrond
  Danneels, straf in aanbod en ontwikkelen van bouwgrond

  Danneels heeft al méér dan 40 jaar een ijzersterke reputatie op het vlak van grondontwikkeling en de aan- en verkoop van bouwgrond.

  Lees meer