"Inbreuken bij zes op tien gecontroleerde makelaars"

“Bij zes op de tien gecontroleerde immomakelaars zijn een of meerdere inbreuken vastgesteld. Dat is onrustwekkend, zeker omdat de sector zelf doet alsof zijn neus bloedt.” Met deze woorden gooide minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) een bommetje in de kranten. Volgens het BIV, het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars, zijn de cijfers “te vaag” om van een tendens te spreken.

  • overeenkomst contract
  • Locatie

“Ernstige inbreuken”

In totaal kregen 322 makelaars de afgelopen tijd een controleur van de Economische Inspectie over de vloer. Zo lezen we in Het Belang van Limburg. Amper vier op de tien zouden volledig volgens het boekje werken. Uiteindelijk kregen zestig makelaars een proces-verbaal opgesteld.

“Er zitten ernstige inbreuken tussen, die nadelig zijn voor consument”, meent Kris Peeters. “Ik heb de beroepsvereniging een brief gestuurd na de controles, maar ze lieten weten dat ze niet inzien wat het probleem is. Ik heb ze uitgenodigd op mijn kabinet. Komt er geen oplossing, dan doen we extra controles."

Welke inbreuken?

Om wat voor overtredingen gaat het zoal volgens het kabinet-Peeters?

  • Onduidelijkheid over te betalen bedrag aan makelaar
  • Onvoldoende duidelijkheid over welke diensten in de prijs zitten
  • Wet rond stilzwijgende verlenging niet expliciet uitgelegd aan consument (als consument loopt je contract stilzwijgend verder als je huis niet verkocht geraakt. Maar zelfs dan kan je je overeenkomst nog opzeggen, hetzij met een opzegtermijn van één maand)

“Heksenjacht”

Bij het BIV zelf vinden ze de conclusies van de minister te voorbarig. “We willen meer duiding bij de exacte vaststellingen”, valt te horen bij woordvoerster Dorien Stevens. Zelf willen ze graag de pv’s inkijken, zodat ze hun leden gericht kunnen vormen naar de toekomst toe.

Bij de Vlaamse Confederatie van Immobiliënberoepen stellen zij zich ook grote vragen bij de cijfers. Bovendien klinkt het bij hen al wat minder genuanceerd: "Ongehoord en ongezien wat de minister dit weekend naar buiten bracht, zeker als je weet dat de sector aan Peeters enkele weken terug zélf heeft gevraagd om op een constructieve manier rond de tafel te zitten om meer duiding te krijgen bij de door hem aangehaalde cijfers." Ook de woorden 'heksenjacht' en 'stemmingmakerij' vallen: "Die vergadering vindt op 1 maart al plaats, maar blijkbaar is het belangrijker om eerst de media te halen, dan overleg te plegen."

“Met constructiviteit bereik je veel meer dan met afbraakpolitiek”, zegt de beroepsorganisatie nog ten slotte, dat aangeeft zelf nooit gecontacteerd of geïnformeerd te zijn geweest.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen

Voor meer informatie over ons betonbouwsysteem en onze werkwijze staan wij u graag persoonlijk te woord in onze kijkwoning te Herent of Olen. Vrij te...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken