Schuiframen: enkele aandachtspunten

Schuiframen zijn niet meer weg te denken uit onze huidige manier van wonen. Doordat het raam zijdeling in het kozijn schuift via een rail, verlies je geen ruimte en bovendien krijg je een heel open zicht naar buiten toe.

Opgelet met gewicht

Schuiframen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Het voordeel aan bijvoorbeeld aluminium en staal is dat je met heel slanke profielen en grote overspanningen kan werken. Hierdoor creëer je gemakkelijk grote glaspartijen, wat enorm veel lichtinval, maar ook een wijds en panoramisch zicht oplevert. Het nadeel van grote schuiframen laat zich natuurlijk al vlug raden: hoe meer glas, hoe zwaarder je raam.

Spreek dus goed met je architect af wat mogelijk en voldoende gebruiksvriendelijk is. Je moet namelijk ook gemakkelijk je schuiframen open en dicht krijgen, ook op latere leeftijd. Hier bestaan oplossingen zoals aangepast beslag of zelfs de automatisering van je ramen.

Hefschuifsysteem of traditionele sluiting

Zwaardere schuiframen, bijvoorbeeld met triple beglazing, worden omwille van gebruiksgemak vaak in combinatie met een hefschuifsysteem uitgevoerd. In gesloten toestand rust het raam in een rubberdichting. Dit zorgt voor een betere wind- en waterdichte afsluiting. Bij het openen, komt de vleugel uit de dichting, waardoor het raam met minder wrijving schuift.

Bij de standaard schuiframen zorgen borstels voor de dichting en voor zo'n vlot mogelijke sluiting. Dit is ook een budgetvriendelijkere oplossing. Zelf uitproberen in de showroom is de boodschap.

Rail in of uit het zicht?

Een schuifraam bestaat uit twee delen. Meestal is dit een vast deel en een schuivend deel via de rail, al zijn er ook systemen met meerdere schuivende vleugels. Bij een standaard schuifraam heb je de keuze of die rail zich aan de binnen- of buitenkant van je woning bevindt.

In het eerste geval: is je schuifraam dicht, blijft je rail dus zichtbaar van binnenuit. Esthetisch misschien wat minder strak langs binnenuit bekeken, maar wel secuurder naar wind- en waterdichtheid toe. Wanneer je vleugel via een rail aan de buitenzijde opent, oogt je afwerking binnen wel meer minimalistisch. Nadeel is dan weer dat je rail bedekt wordt met sneeuw, blaadjes en andere viezigheid. Ook je opengaande vleugel schuift over al dit vuil.

Verzonken schuifraam?

Kort samengevat, is het profiel bij een verzonken raam of deur (grotendeels) weggewerkt in de vloer. Hierdoor heb je geen of weinig overstap meer richting binnen of buiten. Dat is niet alleen handig om valpartijen te vermijden, het zorgt ook voor een nog ruimer uitzicht.

Bespreek ook hier goed met je architect en ramenspecialist wat je wil. Bij dergelijke afwerking is extra aandacht nodig voor de wind- en waterdichtheid van je schuifraam, de aansluiting met je terras en een correcte afvoer van het regenwater.

Beveiliging

Inbraakspecialisten wijzen op het gevaar dat schuifdeursystemen minder inbraakveilig zouden zijn, doordat het sluitingsmechanisme gemakkelijker kan worden geforceerd. Al kan je hier zeker de nodige maatregelen nemen, zodat je schuiframen kunnen worden uitgevoerd in de bekende veiligheidsklassen. Informeer je goed bij je ramenspecialist of bij een veiligheidsfirma.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Elegant kleurencollectie vanaf 2023
Elegant kleurencollectie vanaf 2023

Ben je op zoek naar de perfecte ramen en deuren voor jouw woning? Bij Deceuninck helpen we je graag bij het vinden van de ideale match. We vinden het...

Lees meer
Opendeurweekend van Reynaers Aluminium 25 en 26 maart – Gratis isolatie upgrade
Opendeurweekend van Reynaers Aluminium 25 en 26 maart – Gratis isolatie upgrade

Welkom bij een Reynaers Aluminium vakman in je buurt Reynaers Aluminium organiseert een opendeurweekend op 25 en 26 maart waarbij je welkom bent bij een...

Lees meer
Zijn mijn deuren inbraakveilig? Waar moet ik op letten?
Zijn mijn deuren inbraakveilig? Waar moet ik op letten?

Bij het kiezen van deuren is veiligheid heel belangrijk. Maar waarom kiezen voor aluminium? En wat zijn de beveiligingsopties? We geven u alvast wat goede...

Lees meer
Welk materiaal kiezen voor je ramen? Dit zijn de voordelen van aluminium en pvc
Welk materiaal kiezen voor je ramen? Dit zijn de voordelen van aluminium en pvc

Ramen bepalen in grote mate de stijl van je woning. Je gaat dan ook niet over één nacht ijs om de juiste ramen te kiezen. Maar welk materiaal is de beste...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken