Een budgetvriendelijke tuin in zeven tips

Voor vele (ver)bouwers is de tuin het allerlaatste van hun zorgen. De voorbije maanden is het budget zienderogen geslonken en de grote verhuis primeert. Toch heb je in heel wat gevallen geen keuze – je zit misschien met een huisdier en/of kleine kindjes - en moet je van die woestenij een acceptabel stukje grond maken. Hoe speel je dat klaar met een quasi weggevreten geldbuidel? We belden met tuinarchitect Rik Hiergens van tuin-ontwerp.eu en vroegen hem om zijn beste tips.

  • cap blanc bez 044
    © Rik Hiergens (tuin-ontwerp.eu)
  • IMG_6158.JPG
    © Rik Hiergens (tuin-ontwerp.eu)
  • betonnen omheining
  • haag
    Foto Husqvarna Belgium-Retail Division

Focus op privacy en verharding

“Vroeger had ik vooral klanten die budget op overschot hadden. Vandaag zie ik vooral jonge koppels, op zoek naar een tuinarchitect die met hen meedenkt. Waar moet het naartoe met hun stuk grond, en vooral welke mogelijkheden liggen er? Ze willen er niet blindelings aan beginnen met het risico onnodige kosten te maken.”

Wat zijn hun grootste prioriteiten? “Meestal willen ze twee dingen zo snel mogelijk: privacy in de vorm van een omheining, afsluitingen, hagen ... en een degelijke oprit, terras en wandelpaadjes. Soms gaat het ook al over gebouwen, zoals een tuinberging. Ook al hebben ze geen idee hoe hun tuin eruit gaat zien, de berging moet al op de juiste plaats komen.”

1. Een goed plan

“Het lijkt de evidentie zelve, maar een slimme aanpak start met een doordacht plan”, meent Hiergens. “Zo vermijd je dingen waar je achteraf spijt van krijgt. Het lijkt een luxueuze keuze om een tuinontwerper aan te spreken, maar meer en meer mensen zien er het nut van in. Al bij het eerste voorontwerp beseffen ze dat een goed overlegd tuinplan foute uitgaven en nutteloze energie vermijdt.”

“Want alles begint met een goede structuur. Mensen denken bij een tuin vaak eerst aan bomen en planten, maar die zijn eigenlijk relatief goedkoop. Bovendien red je het hiermee niet. Je ruimte goed gebruikten, de indeling, de uitwerking van een concept: dit vormt de echte meerwaarde en de basis voor een gezellige tuin.”

2. Leg de basis voor later en hergebruik

De vorm en inplanting van je terras bepalen mee de sfeer en het concept van je buitenruimte. “Maar je hoeft je terras niet meteen aan te leggen met de mooiste en duurste tegels of klinkers. Met wat mooie afboordingen, stabilisatiematten en een leuke grindsoort kom je al een heel eind zonder dat het je te veel geld kost."

"Eens er terug wat budget en tijd voor handen zijn, schakel je gemakkelijk over naar een definitief terras. En je stabilisatiematten, die kan je gerust hergebruiken om wandelpaadjes aan te leggen naar bijvoorbeeld een kippenhok of achterpoortje.”

Hetzelfde geldt voor je oprit, geeft Rik Hiergens aan: “De verhardingswerken zijn meestal de duurste ingrepen. Kies daarom eerst voor een goedkopere afwerking en wees slim. Stabilisatiematten op zich zijn niet heel goedkoop, dus leg ze niet overal. Enkel daar waar je veel wandelt en waar je met je fiets of wagen passeert. Bovendien zijn deze matten niet voor elk soort grind nodig. Ik werk trouwens meestal met kleine, mooie grindsoorten. Die geven een mooie reflectie aan je woning.”

3. Los niveauverschillen origineel op

Heb je graag wat hoogteverschillen in je tuin? Of is je terrein van nature glooiend en wil je graag ook vlakke zones? Dan hoef je dat volgens onze tuinarchitect helemaal niet duur op te lossen. “Keerwanden en L-profielen kosten meestal veel geld, of ze nu gemetseld of uit natuursteen zijn. Een goede tip: werk met traditionele betonplaten. Iedereen kent ze wel van vroeger: heel lelijk, maar je kan ze wel gemakkelijk gebruiken om keerwanden mee te maken. Er komt zelfs geen kraan aan te pas, je kan dus gewoon alles zelf dragen en plaatsen. Met een of twee personen lukt dat zeker.”

“Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat je een concept kiest waarbij je de keerwand wegstopt achter een (groenblijvende) beplanting.”

4. Laat het groen de toon voeren in je omheining

Nog zo’n kostenvreter: de afsluiting. In sommige gevallen volstaat het om met beplanting te werken, in andere gevallen is een omheining dan weer onontbeerlijk. “Dan nog vind ik het ideaal om met groen te werken en met zo weinig mogelijk bouwmaterialen. Je komt er goedkoper vanaf als je met een goedkope draad werkt, die je daarna verwerkt tussen de beplanting. Zo is je tuin veilig omheind én heb je een natuurlijk ogende afsluiting.”

Hoe het precies werkt? “Je klopt simpele houten paaltjes in de grond, om de twee à drie meter. Daarna koop je een draad op rol en die span je goed aan op je paaltjes. Hoe maak je het verschil? Zet de omheining op zo’n 80 cm van de perceelsgrens. Zo heb je zowel aan jouw kant als aan de kant van de buren plaats voor een groene haag én om ze te onderhouden, want je zit officieel nog op jouw perceel aan de andere kant van de haag. Extra privacy en vooral supergoedkoop. Een beukenhaag werkt hier trouwens perfect.”

5. Wildgras is ook gras

Een perfect gazonnetje vergt heel wat geld en tijd. Veel mensen hebben volgens Rik Hiergens onterecht schrik voor onkruidtoestanden wanneer de tuin er nog wild bij ligt. “Maar het is heel simpel. Rijd je onkruid systematisch af, ongeveer om de week, te beginnen op de hoogste stand. Wacht natuurlijk niet totdat alles een meter hoog staat.”

“Tussen je onkruid zit er namelijk veel wildgras en dat is even functioneel als siergras. Onkruid wil niet elke week gemaaid worden, dus dat verdwijnt al snel, op klaver na misschien. Maar de wilde grassoorten overleven en nemen het over. Zo krijg je een gazon dat goed genoeg is om proper te houden en waar je kinderen en huisdieren op kunnen lopen en spelen. Tot je aan de slag kan met je definitieve grasmat.

6. Kies voor planten met naakte wortel

Ook beplanting hoeft niet duur te zijn, zeker niet als je ze met de naakte wortel koopt. Planten in de pot kosten nu eenmaal meer geld. Vraag er gewoon naar bij je plantenzaak. Je kan ze op veel plaatsen krijgen in het plantenseizoen, dat ongeveer van eind oktober tot begin april loopt.

7. Leg alvast voorzieningen voor tuinverlichting

Nog een allerlaatste tip van tuinarchitect Rik Hiergens: “Voor verlichting is er meestal zelfs helemaal geen eurocent meer over. Wat je wel kan doen, is een wachtkabel voorzien tijdens de bouwwerken. Die kost maak je eerder, maar zo heb je achteraf minder kosten op het moment dat je tuin klaar is om te groeien.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’

Bij een bouw- of renovatieproject staat de aanleg van een tuin meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is de tuin een belangrijk onderdeel van...

Lees meer
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken