5 tips om je woning met hout te verwarmen

Je woning verwarmen met houtblokken of pellets? Geen probleem! Je kan een centrale verwarming op hout voorzien of je hout- of pelletkachel aansluiten op het verwarmingscircuit. Maar hoe begin je daaraan?

1. Voorzie genoeg plaats voor

Als je kiest voor een centrale verwarming op houtblokken, voorzie dan genoeg plaats in de stookruimte voor de ketel (ongeveer 1 m²), het buffervat (1 m²), een beperkte houtvoorraad (2 m²) en een bakwagen voor het aanbrengen van hout en het afvoeren van assen. Kies je voor pellets, dan heb je alleen ruimte nodig voor de ketel (ongeveer 1 m²) en een warmwaterboiler.

Behalve met een centrale verwarming op hout of pellets kan je ook werken met een cv-kachel. Deze komt dan in de leefruimte en wordt met twee leidingen aan de bestaande cv-installatie in de stookruimte gekoppeld.

2. Investeer in een geschikte ketel

De kwaliteit van het materiaal heeft een grote invloed op het comfort en verbruik. Er circuleren heel wat toestellen op de markt. Bij houtketels kan je kiezen tussen zeer eenvoudige, goedkope houtketels, of houtvergassers met automatische ontsteking, reiniging en luchtregeling.

Bij pelletketels is de keuze nog uitgebreider: ga je voor een ketel die je wekelijks moet onderhouden en bijvullen? Of voor een volautomatische ketel, waarbij je de pellets automatisch kan aanvoeren tot over een afstand van 20 meter?

3. Kies de juiste brandstof

Verbrand alleen zuiver en droog hout. Samengesteld of geverfd hout is uit den boze. Start de ketel op met klein hout en ecologische aanmaakblokjes. Krantenpapier is geen goed idee, omwille van fijnstof en het brandrisico.

Verwarm je met pellets, kies dan voor pellets met een DINplus- of ENplus-certificaat. Deze vind je bij de brandstofhandelaar of in gespecialiseerde zaken.

4. Voorzie voldoende opslagplaats voor je hout of pellets

Het jaarverbruik bedraagt 300 kg pellets of 400 kg houtblokken per kilowatt warmteverlies. Heb je een woning met 10 kW aan warmteverliezen, dan komt dat neer op 3.000 kg pellets of een opslagruimte van 3 m².

Voor houtblokken mag je dan rekenen op 4.000 kg of 4 ton. Denk eraan dat brandhout minstens twee jaar moet drogen. Een opslagcapaciteit van 3 keer 4 ton of 30 m² is geen overbodige luxe.

5. Vergeet het onderhoud niet

Een verwarmingsinstallatie werkt het hele jaar door, dag en nacht. En je wil er altijd een beroep op kunnen doen. Volg daarom de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant nauwgezet op. Een groot jaarlijks onderhoud is geen luxe, maar noodzaak.

De verbranding van hout en pellets stelt hoge eisen aan de schouw. Laat daarom elk jaar je schouw nazien en reinigen. Controleer de waterdruk in de installatie en ontlucht de radiatoren voor de start van het stookseizoen. Plan het onderhoud op tijd in. De zomer is hiervoor het ideale tijdstip. Raadpleeg bij vragen over je installatie altijd de installateur.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting

Meestal zitten de aansluitingen van je radiatoraan de zijkant, maar bij een radiator met middenaansluiting zitten de aansluitingen aan de onderzijde in het ...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken