Zo geniet je het hele jaar door van je veranda

Wil je het hele jaar door genieten van je veranda? Dan is het belangrijk dat je je veranda kan verwarmen en/of koelen. Maar hoe pak je dat aan? We vroegen het aan twee experts: Vincent Leus (Verandaland) en Nele De Broyer (Daikin).

Veranda verwarmen is een must

“In de winter is de zon nooit sterk genoeg om een leefveranda te verwarmen”, zegt Vincent Leus, zaakvoerder van Verandaland. “Als je het hele jaar door van je veranda wil genieten, raden wij om een verwarmingssysteem te voorzien. Dat kan op drie manieren: je kan de cv-installatie uitbreiden, een pelletkachel plaatsen of een warmtepomp installeren.”

Een specifiek koelsysteem is volgens Leus niet altijd nodig. “Met zonwerende beglazing wordt het niet gauw te heet. Verder kan je oververhitting vermijden met rolgordijnen of screens.”

  • veranda verwarming koeling
    Foto Verandaland
  • veranda
    Foto Verandaland
  • Warmtepomp buitenunit
    Foto Daikin Airconditioning Belgium

Optie 1: cv-installatie uitbreiden

De eerste methode om je veranda te verwarmen is je cv-installatie uitbreiden. “In dat geval trek je de bestaande cv-leidingen door naar de veranda. Ga wel na of je cv-installatie over voldoende capaciteit beschikt. Bovendien moeten de leidingen op voorhand onder de grond doorgetrokken worden, of door de muur geboord", zegt Vincent Leus.

De kostprijs van deze oplossing is afhankelijk van de specifieke situatie. “Maar om het energieverbruik te beperken, zorg je best voor een energiezuinige cv-ketel”, tipt Leus.

Optie 2: pelletkachel plaatsen

Pelletkachels vallen volgens Vincent Leus steeds meer in de smaak in de veranda. “Het is duurder dan je bestaande verwarming doortrekken, maar het is wel een erg energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief, vanwege het hernieuwbare karakter van houtpellets. Bovendien zorgt een kachel voor extra gezelligheid in de winter.”

Wel opgelet: maak op voorhand goede afspraken met je verandabouwer. “Het is belangrijk dat hij de doorvoer van het rookafvoerkanaal via het dak volgens de regels van de kunst uitvoert, zodat er daarlangs zeker geen water infiltreert”, aldus Vincent Leus.

Optie 3: warmtepomp installeren

lucht-luchtwarmtepompen

Om het benodigde vermogen te kennen, moet de warmtevraag berekend worden. “Dat gebeurt best door een installateur”, zegt De Broyer. “Hij houdt rekening met de grootte van de ruimte, de oriëntatie en de grootte van de glaspartijen. Maar in de meeste gevallen volstaat één binnenunit, aangesloten op één buitenunit. Voor grotere ruimtes kan je meerdere binnentoestellen aansluiten op één buitentoestel.”

Voor de plaatsing zijn geen extra breekwerken nodig. Er zijn verschillende modellen:

  • Wandmodellen: die naadloos aansluiten op de wand
  • Vloermodellen: eenvoudig te installeren en compacter dan radiatoren
  • Plafondmodellen: die je volledig kan laten wegwerken in een vals plafond

Afhankelijk van het model betaal je volgens Nele De Broyer 1.000 tot 2.500 euro (exclusief installatiekosten) voor een systeem van één binnenunit en één buitenunit.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Toch wil je tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je...

Lees meer
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken