Zo controleer je een huis op vochtproblemen

Volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf is 70% van de gevallen van bouwschade te wijten aan vochtproblemen. Ga je op huizenjacht, let dan op mogelijke vochtproblemen. Dat is niet altijd eenvoudig, aangezien eigenaars mankementen soms camoufleren. Maar laat je niet afschrikken: dit stappenplan helpt je op weg!

Tip!
Vraag een architect of aannemer om mee te komen kijken naar het pand. Plan je verbouwwerken, dan kan de architect meteen de haalbaarheid inschatten.

Stap 1: denk aan de timing

De winter is beste periode voor een huizenjacht. In de zomer is de kans veel kleiner dat je op problemen stoot. Zo is condensatie een belangrijke indicator van vochtproblemen. Maar tijdens de warme zomermaanden condenseert het vocht in de lucht niet op het raamoppervlak.

Stap 2: let op condensatie en natte plekken op het gelijkvloers

Het gelijkvloers is de eerste verdieping die je bezoekt. Hier is condens op de ramen met stip het belangrijkste aandachtspunt. Zeker op dubbel glas: dan zit je bijna altijd met water in de vloer, als gevolg van een slechte waterkering of een lek in de afvoer.

Tweede aandachtspunt: natte plekken op muren. Let wel: deze zie je vaak niet. Kijk daarom goed in hoeken en achter de kasten.

Derde aandachtspunt op het gelijkvloers: de vloer onder je voeten. Een droge vloer voelt nooit koud aan. Een natte vloer is nagenoeg altijd koud. Nog een teken van vochtophoping: het uitkristalliseren van oplosbare zouten in de voegen tussen de vloertegels. Dat zie je aan de witte kristallen in de voegen, te vergelijken met uitbloeiingen op een gevel.

Wat bij linoleum of vinyl? Dan zou je de vloerbekleding moeten opheffen om eronder te kijken. Is de chape nat, dan is het linoleum aan de onderkant waarschijnlijk beschimmeld.

Controletip bij schuiframen
Open het schuifraam en giet een glas water in het kader. Is de aansluiting goed, dan vloeit het water binnen de drie seconden naar buiten. Is dat niet het geval, dan weet je dat er al heel wat vocht op die manier binnen is geraakt.

Stap 3: speur naar schimmel op de bovenverdieping

Op de bovenverdieping is schimmel het belangrijkste aandachtspunt. Kijk in elke kamer goed in de hoeken. Vooral in de koude, noordoostelijke hoek van de woning. Schimmel? Dan is de kans groot dat er een vochtprobleem is.

De oorzaak van schimmel is meestal een teveel aan vocht in de woning. Maar schimmel op de bovenverdieping wil niet zeggen dat het probleem zich daar situeert. Meestal bevindt het echte probleem zich op het gelijkvloers.

Stap 4: staar naar het kelderplafond

De kelder is de vochtigste ruimte in huis. Dat komt omdat hij deels of helemaal onder grondniveau ligt. Problemen met opstijgend grondwater zijn relatief eenvoudig op te lossen met een waterdichte pleister of coating.

Maar soms situeert het probleem zich ter hoogte van het plafond, als gevolg van een slechte afwerking van de maaiveldzone. Zo sijpelt er regenwater via het kelderplafond binnen. Hoe je het probleem herkent? Kijk in de (kruip)kelder of er zich zoutafzettingen op het plafond bevinden. Dat is de beste indicator voor insijpelend vocht.

Stap 5: controleer dak en gevel

Nog iets wat je aandacht verdient, is de staat van het dak. Let erop dat alles strak ligt en in één vlak, zodat er geen plasvorming optreedt. Dat geldt zowel voor platte als hellende daken. Ook mosvorming op een leiendak is problematisch.

Wat de gevel betreft, moet je opletten voor uitvallende voegen. Deze wijzen op een onder liggend vochtprobleem, net als zoutuibloeiingen en alles wat groen is en blijft. Barsten in de gevel kunnen wijzen op een probleem met de afvoer.

Opgelet voor verzakkingen
Kijk bij het bezichtigen van een woning ook naar de verharding rondom, zoals kleiklinkers. Is er ergens een verzakking, dan is de kans op een waterlek groot.

Wat als je een vochtprobleem opmerkt?

Stel: je hebt je droomwoning gevonden op een perfecte locatie. Maar er is een mogelijk vochtprobleem. Zoek je dan maar beter verder? Niet per se. Veel vochtproblemen zijn relatief eenvoudig op te lossen. Als je een woning echt graag wil hebben, kan je misschien overeenkomen met de verkoper dat hij de prijs wat laat zakken om bijkomende kosten te dekken.

Betrek in dat geval op tijd een specialist bij je plannen, zodat je goed weet waar je aan toe bent.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je woning energiezuiniger maken was nooit eenvoudiger
Je woning energiezuiniger maken was nooit eenvoudiger

Als bouwer of verbouwer is het je vast niet ontgaan: de winter van 2022 was een woelige periode. Inflatie en stijgende energieprijzen zorgden voor vele...

Lees meer
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt

Wat hebben een kelder en een zwembad gemeen? Dat ze allebei perfect waterdicht zijn. In theorie. Want in de praktijk krijgen veel gemetselde kelders af te...

Lees meer
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot

SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

Lees meer
Vocht in huis? De Solar Star gebruikt de zon om te ventileren
Vocht in huis? De Solar Star gebruikt de zon om te ventileren

De Solar Star is een mechanische ventilator die op natuurlijke basis werkt. Het ventilatiesysteem wordt van stroom voorzien door een zonnepaneel, waardoor...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken