Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is veruit de bekendste toepassing in de houtwoningbouw. Meer dan 8 op de 10 nieuwbouwwoningen in hout worden vandaag opgebouwd volgens dit principe. Voor renovaties of uitbreidingen loopt dat zelfs op tot 9 op de 10 woningen.

Hoe zit een houtskeletwoning in elkaar?

Opbouw

De naam zegt het zelf. De structuur van het gebouw bestaat uit een skelet van houten balken. Zowel verticaal (stijlen) als horizontaal (regels) zijn deze balken van beperkte dikte. Samen vormen ze kaders. Tegen deze kaders komen windverbandplaten. Deze vangen horizontale belastingen op, bijvoorbeeld bij zware windvlagen of aardbevingen. De stijlen, die om de 40 à 60 cm staan, vangen de verticale belasting van het dak en de vloeren op.

Het kader zelf bestaat meestal uit naaldhout. De platen binnenin de opbouw variëren: multiplex, OSB, spaanplaten, cementplaten, gipskartonplaten... afhankelijk van hun functie. Je leidingen worden weggewerkt in een technische spouw in de vloer of in de wand.

Een houtskeletbouw in drie minuten? Volgend filmpje toont hoe het er precies aan toe gaat op de werf:

Isolatie

Houtskeletbouw leent zich uitstekend om doorgedreven te isoleren (heel interessant als je bijvoorbeeld passief bouwt). Je kan namelijk doorgedreven isoleren zonder in te boeten op woonruimte. De kern van de isolatie breng je aan tussen de stijlen. Maar ook tegen de buiten- en binnenkant kan je nog extra isolatie voorzien. Niet overbodig aangezien de stijlen en regels minder goed scoren op vlak van thermische isolatie.

Uitzicht

Zet een houtskeletbouw naast een traditioneel gemetselde woning, en je ziet geen enkel verschil langs buiten. De afwerkingsmogelijkheden zijn dan ook identiek. Alle soorten afwerking zijn mogelijk: baksteen, buitenpleister, gevelplaten, noem maar op. Langs binnen werk je meestal af met een gipskartonplaat.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

 • Meestal op maat geprefabriceerd (bv. ook doorvoeren leidingen): amper bouwafval.
 • Eenvoudige en snelle montage op de werf met behulp van een gewone kraan. Op een aantal dagen staat je structuur recht.
 • Veel mogelijkheden op architecturaal gebied.
 • Lichtgewicht, ook geschikt voor weinig draagkrachtige ondergrond. Je bespaart op fundering.
 • Hoge isolatiewaarden mogelijk.
 • Eenvoudig om woningen uit te breiden, mede door het beperkte gewicht (denk aan ‘optoppingen’ waarbij bovenop een bestaande woning een extra verdieping gebouwd wordt).
 • Interessant voor zelfbouwers: je kan bijvoorbeeld zelf de afwerkingsplaten aan de binnenzijde plaatsen.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

 • Als je werkt met prefabmaterialen, moet je al vroeg keuzes maken en een volledig ontwerp klaar hebben. Ook een goede coördinatie is van belang, omdat je met veel verschillende prefabelementen werkt.
 • Akoestische isolatie blijft een aandachtspunt als je bouwt met hout, maar er zijn structurele en algemeen aanvaarde oplossingen voor wanden, vloeren, plafonds en gevels.
 • Gevaar op koudebruggen ter hoogte van de stijlen. Dit kan je opvangen door extra, ononderbroken te isoleren langs buiten en/of binnen.
 • Minder efficiënte warmtebuffer door het lichte gewicht van de materialen: de woning warmt sneller op en koelt sneller af. Dit kan je op een aantal manieren oplossen:

1. Je vloeren of binnenwanden uit zwaardere materialen voorzien. Bijvoorbeeld door
               op de tussenvloer tussen twee verdiepingen een chape te leggen. Deze creëert
               massa en zorgt gelijktijdig voor akoestische isolatie.

2. Geschikte zonwering plaatsen.

3. Om de temperaturen constanter te kunnen houden, wordt er vaak gewerkt met
               cellulose of houtwol in plaats van glaswol.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg

Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer
Moderne woning te Zonhoven
Moderne woning te Zonhoven

Prachtige nieuwbouwwoning te Zonhoven. De woning is uitstekend uitgerust en voorzien van alle comfort. Deze woning wordt volledig sleutel-op-de-deur...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken