CLT staat voor Cross Laminated Timber. In het Nederlands wordt dat massieve meerlagige houtplaten of kruislaaghout. Tot voor kort was deze bouwmethode nog relatief onbekend bij ons. Vandaag maken ze net geen 10 % uit van alle nieuwe houtbouwwoningen in België.
Hoe zit een CLT-woning in elkaar?
Opbouw
Een CLT-woning bestaat uit verschillende grote, massieve platen. De platen op zich bestaan uit drie tot zeven tegen elkaar gelijmde houtlagen. Door de verschillende lagen telkens kruiselings te verlijmen, worden de platen extra sterk en stabiel. Tegelijkertijd blijven ze licht, wat een enorm pluspunt is naar plaatsing toe.
De platen doen dienst als wand en vloer en kunnen tot wel 16,5 x 2,95 m geproduceerd worden. Daarom is CLT vooral populair voor het optrekken van hogere woongebouwen, tot wel 29 verdiepingen hoog. Maar ook eengezinswoningen zijn perfect mogelijk met deze bouwmethode.
Isolatie
Net zoals bij een traditionele nieuwbouw breng je de isolatie aan tegen de buitenkant van de gevel. Door de isolerende eigenschappen van hout in combinatie met extra isolatie behaal je ook met deze bouwmethode gemakkelijk de allerhoogste isolatiestandaarden.
Uitzicht
Je kan je woning naar wens afwerken. Groot pluspunt aan CLT-platen is dat je de houtstructuur ook gewoon open en bloot kan laten in je interieur. Hetzelfde geldt voor de vloeren. Handig als je al vroeger wil verhuizen of als je je budget eerst ergens anders wil inzetten.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
- Enorm snelle bouwmethode. Staat nog sneller recht dan houtskeletbouw. Hier is wel een grotere kraan voor nodig. Binnen een à twee weken is alles wind- en waterdicht, binnen een drietal maanden is je woning volledig klaar.
- Licht en enorm sterk tegelijkertijd, je bespaart op funderingen.
- Uitsparingen voor leidingen worden al op voorhand uitgefreesd in de fabriekshal.
- In tegenstelling tot een skeletwoning heb je geen extra voorzetwand nodig voor het afwerken van je binnenmuur.
- Leent zich uitstekend voor uitbreidingen, vooral optoppingen (extra verdieping).
- Grote ramen en overspanningen zijn beter haalbaar dan bij houtskeletbouw.
- Architecturale vrijheid.
- Thermische inertie is beter dan bij skeletbouw, doordat je met meer massa zit.
- Hout kan zichtbaar blijven of je kan het oppervlak meteen behandelen en verven.
- Zeer brandwerend: 0,7 mm per minuut of 42 mm per uur.
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?
- Akoestische isolatie is een groter aandachtspunt dan bij skeletbouw.
- Is over het algemeen wat duurder dan houtskeletbouw.
- Meer afstemming nodig dan bij houtskeletbouw (standaardelementen met standaardafmetingen). Ingenieurs moeten bestuderen welke combinaties van lagen en welke constructiewijze het meest aangewezen is.
- Grote kraan nodig voor de opbouw.