Als stookolie in je bodem sijpelt, is dat niet alleen slecht nieuws voor het milieu. Het kan ook uitmonden in een financieel horrorverhaal. De kosten voor een bodemsanering lopen al snel op tot duizenden à tienduizenden euro’s naargelang de grootte van het lek. Vanaf 2019 is dat verleden tijd en kan je beroep doen op een solidariteitsfonds.
Maximum 500 euro zelf betalen
Een aantal weken geleden verscheen het frappante verhaal van een bejaarde vrouw uit Ardooie. Zij moest alle saneringskosten na een lek in haar stookolietank zelf dekken. Kostenplaatje: meer dan 80.000 euro. Maar zo’n stookolielek is verre van een uitzondering. Jaarlijks verliezen 50 à 70 tanks in ons land olie, zo lezen we in de Vlaamse kranten. In heel Vlaanderen staan momenteel zo’n 730.000 exemplaren, waarvan naar schatting 6.500 probleemgevallen, aldus de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
Het goeie nieuws: Vanaf 2019 krijgen slachtoffers van zo’n stookolielek financiële ondersteuning. En dat in de vorm van een solidariteitsfonds. “Wie schade lijdt, betaalt enkel nog 10 % van de factuur van de werken, met een maximum van 500 euro, en een dossierkost van 25 euro”, legt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) uit. Het fonds bestaat uit heffingen onder de verschillende stookoliegebruikers. Hoeveel die heffing bedraagt, is nog niet duidelijk.
Ook goed nieuws voor huidige slachtoffers
Ook mensen die vandaag schade lijden door een stookolielek kunnen straks beroep doen op het fonds. “De bedoeling is dat er drie jaar tijd is om een dossier aan te melden, ook retroactief", maakt minister Schauvliege duidelijk.
Het is een solidariteitsfonds dat gespijsd wordt door de stookoliesector zelf. Het wordt gefinancierd door een kleine heffing die in de stookolieprijs is opgenomen. “Als je tankt wordt er een kleine toeslag aangerekend die in een groot fonds gaat”, zegt minister Schauvliege. “Dat fonds dient om die lekkende tanks een oplossing aan te bieden.”
Een lek! Wat nu?
Wat moet je doen als je zelf een lek aantreft in je stookolietank? En wat als je aan een nieuwe tank toe bent? Lees er hier alles over.
Bron: Het Laatste Nieuws