Stookolielek? Nog maximum 500 euro betalen

Als stookolie in je bodem sijpelt, is dat niet alleen slecht nieuws voor het milieu. Het kan ook uitmonden in een financieel horrorverhaal. De kosten voor een bodemsanering lopen al snel op tot duizenden à tienduizenden euro’s naargelang de grootte van het lek. Vanaf 2019 is dat verleden tijd en kan je beroep doen op een solidariteitsfonds.

  • oude stookolietank
    © Getty Images

Maximum 500 euro zelf betalen

Een aantal weken geleden verscheen het frappante verhaal van een bejaarde vrouw uit Ardooie. Zij moest alle saneringskosten na een lek in haar stookolietank zelf dekken. Kostenplaatje: meer dan 80.000 euro. Maar zo’n stookolielek is verre van een uitzondering. Jaarlijks verliezen 50 à 70 tanks in ons land olie, zo lezen we in de Vlaamse kranten. In heel Vlaanderen staan momenteel zo’n 730.000 exemplaren, waarvan naar schatting 6.500 probleemgevallen, aldus de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Het goeie nieuws: Vanaf 2019 krijgen slachtoffers van zo’n stookolielek financiële ondersteuning. En dat in de vorm van een solidariteitsfonds. “Wie schade lijdt, betaalt enkel nog 10 % van de factuur van de werken, met een maximum van 500 euro, en een dossierkost van 25 euro”, legt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) uit. Het fonds bestaat uit heffingen onder de verschillende stookoliegebruikers. Hoeveel die heffing bedraagt, is nog niet duidelijk.

Ook goed nieuws voor huidige slachtoffers

Ook mensen die vandaag schade lijden door een stookolielek kunnen straks beroep doen op het fonds. “De bedoeling is dat er drie jaar tijd is om een dossier aan te melden, ook retroactief", maakt minister Schauvliege duidelijk.

Het is een solidariteitsfonds dat gespijsd wordt door de stookoliesector zelf. Het wordt gefinancierd door een kleine heffing die in de stookolieprijs is opgenomen. “Als je tankt wordt er een kleine toeslag aangerekend die in een groot fonds gaat”, zegt minister Schauvliege. “Dat fonds dient om die lekkende tanks een oplossing aan te bieden.”

Een lek! Wat nu?

Wat moet je doen als je zelf een lek aantreft in je stookolietank? En wat als je aan een nieuwe tank toe bent? Lees er hier alles over.

Bron: Het Laatste Nieuws

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie

Als je woning een laag energieprestatieniveau of EPC-label heeft, dan doe je er goed aan om die score te verbeteren. Op die manier maak je niet enkel je...

Lees meer
Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie
Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie

Gas is een voor de hand liggende brandstofkeuze. Maar vaak is je huis of straat niet aansluitbaar op het aardgasnetwerk. In dat geval zal je moeten zoeken...

Lees meer
Gasketels
Gasketels

Oplossingen voor verwarming en verwarmen van sanitair water

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken