De 5 voordelen van een sleutel-op-de-deurwoning

Droom jij van een nieuwe woning, maar zie je op tegen de administratieve, technische en praktische besognes? Dan lijkt een sleutel-op-de-deurwoning jou op het lijf geschreven. Wij zetten de vijf belangrijkste voordelen op een rijtje.

Voordeel 1: geen kopzorgen

De algemene aannemer of projectontwikkelaar van je sleutel-op-de-deurwoning neemt het hele bouwproces voor zijn rekening. Van het voorontwerp tot het definitieve bouwplan en van de ruwbouw tot en met de afwerking. Eén bouwbedrijf voor het hele traject. Je moet dus niet op zoek naar meerdere aannemers. Je hoeft geen offertes te vergelijken en ook geen bouwwerken te coördineren. Bovendien ben je zeker van het eindresultaat en weet je op voorhand dat je aan alle regels voldoet.

Voordeel 2: vast bouwbudget

Je bouwbudget is wat het is bij een sleutel-op-de-deurwoning. Dus onverwachte extra kosten wil je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden. Daarom is de prijszekerheid een van de belangrijkste voordelen van sleutelklaar bouwen. Dat bevestigen ook Anne-Katrien en Nicky. Zij bouwden met een sleutel-op-de-deurbedrijf en bleven zo perfect binnen budget.

Omdat de kostprijs contractueel vastgelegd wordt, weet je op voorhand exact wat jouw woning of appartement kost. Let wel: als je tijdens het bouwen van gedacht verandert, zijn extra kosten altijd mogelijk. Maak hierover goede afspraken met je bouwbedrijf. En nog beter: wees tijdens de ontwerpfase duidelijk over je wensen en specifieke verzuchtingen. Zo vermijd je een standaard lastenboek en krijg je cijferwerk op maat van jouw project.

Voordeel 3: strakke timing

Hoe goed je ook je best doet, op het vlak van timing moeten jij (en je architect) hoogstwaarschijnlijk de duimen leggen voor een geroutineerde sleutel-op-deurfirma. Omdat het bouwbedrijf de werken van a tot z opvolgt, vaak met eigen medewerkers, blijft de bouwtermijn van je sleutel-op-de-deurwoning tot een minimum beperkt.

Reken op één à anderhalf jaar voor een klassieke bouw met een dragend binnenspouwblad en een gevelsteen. Kies je voor prefab, dan ben je minder afhankelijk van de weersomstandigheden en staat je huis er binnen het half jaar of zelfs nog sneller. Ontdek hier welke bouwtechniek écht bij jou past!

Voordeel 4: één aanspreekpunt

Bouw je met een architect en een of meerdere aannemers, dan moet je met je vragen aankloppen bij verschillende bouwpartners. Dat is op zich geen probleem, tot op het moment dat er iets fout loopt. Dan moet je op zoek naar de verantwoordelijke, … en dat is niet altijd even evident. Bij een sleutel-op-deurbedrijf heb je wat dat betreft het voordeel van de duidelijkheid. Je kan met al je vragen terecht bij één vast aanspreekpunt, de projectleider. En mocht er iets misgaan, dan draagt het bouwbedrijf de volle verantwoordelijkheid. Zo slaap je als bouwheer altijd op twee oren.

Maar hoe vind je de perfecte bouwfirma voor je sleutel-op-de-deurwoning? Wij vroegen de beste tips aan eigenaars van een sleutel-op-de-deurwoning.

Voordeel 5: juridische bescherming

Laat je je woning bouwen door één algemene aannemer (sleutel-op-de-deur) of koop je een huis of appartement op plan, dan ben je beschermd door de wet-Breyne. Deze woningbouwwet van 1971 legt het bouwbedrijf specifieke plichten op. Nauwkeurige bouwplannen en bestekken moeten als bijlage aan de overeenkomst toegevoegd worden. Ook de totale prijs, de wijze van de betaling en de uitvoeringstermijn worden contractueel vastgelegd. Bovendien is de bouwfirma ertoe gebonden om de woning in twee keer op te leveren (voorlopige en definitieve oplevering).

Alles wat je moet weten over de wet-Breyne.

Zijn er ook nadelen?

Is sleutel-op-de-deurwoning altijd de beste keuze? Het ligt eraan wat je verwacht. Dit zijn de belangrijkste vragen die je jezelf op voorhand moet stellen.

  • Wil ik de goedkoopste oplossing?

Als je vooral goedkoop wil bouwen, ga je beter in zee met een architect en een eigen aannemer. Let wel: je moet de werken dan zelf coördineren en hebt minder zekerheid over de totaalkost.

  • Wil ik werken met een eigen architect?

Het is een misverstand dat je bij een sleutel-op-deurfirma niet met een eigen architect zou kunnen werken. Maar dat is niet bij elk bouwbedrijf mogelijk. Vind je dit belangrijk, ga dan op zoek naar een aannemer die daarvoor open staat.

  • Wil ik maximale vrijheid in afwerking?

Sommige sleutel-op-de-deurbedrijven leggen bepaalde beperkingen op qua materiaalkeuze. Bijvoorbeeld omdat ze werken met vaste leveranciers voor de vloer- en wandafwerking. Dit is in jouw voordeel omdat je zo ook van lagere prijzen profiteert, maar daar staat tegenover dat je iets minder keuzevrijheid hebt.

  • Ben ik tevreden met het standaardaanbod?

Kijk goed naar de standaardvoorzieningen voor technieken, zoals sanitair en elektriciteit. Deze zijn soms wat beperkter, waardoor je moet bijbetalen voor eventuele aanpassingen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen

Voor meer informatie over ons betonbouwsysteem en onze werkwijze staan wij u graag persoonlijk te woord in onze kijkwoning te Herent of Olen. Vrij te...

Lees meer
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken