Op Batibouw kon je er niet naast kijken... Naast de klassieke manier met de sleutel zijn er tegenwoordig tal van andere technieken om je woning te betreden. Wij selecteerden voor jou deze vijf systemen. Zo geraak je snel én zonder sleutel binnen.
Handzender
Heb je al gehoord van een slot met handzender? Hiermee open je jouw deur via een soort van sleutelhanger. Deze handzender is ideaal voor kinderen of senioren die moeite hebben om een sleutel in het sleutelgat te steken. Maar ook als je met boodschappen thuiskomt is het handig om je deur te openen met één druk op een knop. Er bestaan ook versies die via Bluetooth werken.
- Werkt met één druk op de knop
- Handzender is klein, licht en makkelijk mee te nemen
- Je hoeft geen code te onthouden
- Gebruiksvriendelijk
Codeklavier
Het codeklavier ken je waarschijnlijk van de bediening van je garagepoort. Maar ook bij je voordeur kan je dit systeem gebruiken. Je moet wel de code onthouden en ervoor zorgen dat niemand meekijkt.
- Geen sleutel of badge nodig
- Geen vervangingskosten voor cilinder als je de code vergeten bent
- Mogelijkheid tot alarm bij foute code
- Eenvoudig en snel te bedienen
Kaart- of badgelezer
Als je een kaart- of badgelezer in je huidige voordeur wil integreren, moet je de bestaande cilinder vervangen of het deurbeslag laten aanpassen. In bepaalde gevallen is het ook nodig om de deur te laten aanpassen, zodat deze zeker in het slot valt als je buiten gaat.
- Als je jouw kaart kwijt bent, kan je hem meteen laten blokkeren
- Geen vervangingskosten voor cilinder als je de kaart verloren bent of als de badge gestolen is
- Eenvoudig en snel te bedienen
- Je kan per badge de toegangscontrole instellen voor bepaalde uren of dagen (handig voor thuis- of kuishulp)
Vingerscan
De vingerscan geraakt steeds meer ingeburgerd en is veel betrouwbaarder geworden. Wist je dat iedere vingerafdruk uniek is? Het systeem scant je vinger op meer dan 35 punten en vergelijkt die met de vingerafdruk van de personen die geregistreerd staan.
- Geen sleutel of badge nodig
- Je hoeft geen code te onthouden
- Gebruiksvriendelijk
- Veilige methode omdat iedere vingerafdruk uniek is
- Mogelijkheid tot alarm bij foute scan
Irisscan
Irisscanners worden vooral in extra beveiligde omgevingen toegepast. Maar het kan ook gebruikt worden om je woning binnen te gaan. Via een camera maakt de irisscan een aantal gedetailleerde opnames van je iris. Het apparaat kijkt hierbij naar meer dan 240 punten. Iedere iris is uniek en de informatie in je iris kan niet verouderen waardoor het systeem je identiteit kan blijven vaststellen.
- Geen sleutel of badge nodig
- Je hoeft geen code te onthouden
- Gebruiksvriendelijk
- Veilige methode omdat iedere iris uniek is
- Mogelijkheid tot alarm bij foute scan
Prijzen
“Onze systemen zoals een codeklavier, handzender of vingerscan werken in combinatie met een gemotoriseerd slot. Het grootste bedrag dat je moet investeren is in je voordeur”, vertelt Maarten Louwies van Hörmann. “De systemen op zich kosten niet zoveel. Voor een 100 euro heb je al een codeklavier.”
Deze toegangssystemen zijn vaak integreerbaar in een videofoon. “Onze standaardkit (binnentoestel, module buitendeur en voedingskabel) voor een woning kost 680 euro. Dat is exclusief btw, installatie en overige kabels", vertelt Jurgen Van Zaelen van BTicino. “Voor toegangscontrole betaal je een meerprijs. Een codeklavier of badgelezer kosten allebei zo’n 1.000 euro voor de buitenpost. Met vingerdrukbeveiliging zit je makkelijk aan het dubbele.”
Uitvoeringen en afwerkingen
De prijzen van deze deuropeningssystemen zijn ook afhankelijk van de afwerking. Zo biedt BTicino buitenposten in een vandalismebestendige uitvoering. Met deze afwerking zijn de toestellen slagbestendig. Ideaal voor als je in een stad woont en er veel passage langs je voordeur is.
Speel op safe en combineer
Je kan deze opties voor toegangscontrole natuurlijk ook combineren. Zo kan je als je je badge kwijt bent nog altijd een code ingeven en toch binnen geraken. Sommige systemen werken op batterijen, sommige via een stroomkabel. Als de elektriciteit zou uitvallen en de systemen tijdelijk niet werken, kan je nog altijd met je sleutel binnen.
Tip: ga je bouwen, maar weet je nog niet welk systeem jij wil? Voorzie altijd een stroomkabel van 220 volt aan je voordeur. Zo kan je achteraf jouw gekozen systeem eenvoudig laten installeren, ongeacht je een bedrade of draadloze versie kiest.