Keuzewijzer: 9 bestratingsmaterialen voor je oprit doorgelicht

Ben je op zoek naar de perfecte oprit voor jouw woning? We lijsten de belangrijkste materialen voor je op in deze keuzewijzer. Zo heb je alle voor- en nadelen mooi op een rijtje en hak je weloverwogen de knoop door!

1. Grind

Grind zijn afgeronde steentjes van 2 mm tot 100 mm dik. Je hebt ze in verschillende vormen en kleuren. Grind wordt vaak gebruikt als voorlopige oplossing voor opritten bij nieuwbouw vanwege de prijs en makkelijke plaatsing.

 • SOD Keuzewijzer grind NL
  Foto Sibomat

Prijs: €

Tip: wil je zelf een grindpad aanleggen? Deze klus helpt je op weg.

2. Split (dolomiet)

Split is een mengsel van gebroken kalkgesteente en is in verschillende diktes verkrijgbaar. Een populaire soort is dolomiet. Ideaal voor een betaalbare oprit die je makkelijk aanlegt.

 • Keuzewijzer split NL
  © opritaanleggen.net

Prijs: €

3. Betontegels en -klinkers

Betontegels en -klinkers zijn in vele maten en kleuren beschikbaar. Het voordeel van klinkers is dat je ze in verschillende patronen kan leggen zoals een steens-, halfsteens-, blok- of visgraatverband.

 • Keuzewijzer betontegel NL
  Foto Marlux nv

Prijs: €-€€

Tip: zelf je oprit met klinkers aanleggen? Het kan met deze klus!

4. Keramische tegels en klinkers

Keramische tegels en klinkers zijn in alle mogelijke formaten en kleuren beschikbaar. Ze zijn dunner dan de betonnen of natuurstenen variant. Tegenwoordig kan je ook een tegel van 2 cm dik krijgen, ideaal voor terrassen. Een keramische tegel kan er zelfs als natuursteen of hout uitzien. Bij keramische klinkers spreken we meestal van kleiklinkers.

 • Keuzewijzer kleiklinker NL
  Foto Wienerberger

Prijs: €€€

5. Natuursteen

Er bestaan veel soorten natuursteen zoals graniet, kalksteen, basalt en zandsteen. Hierbij is een goede afwatering steeds belangrijk.

 • keuzewijzer natuursteen NL juiste versie
  Foto Betonfabriek Frans Coeck

Prijs: €€€

6. Kasseien

Een kassei is een kubusvormige blok natuursteen. Ze zijn verkrijgbaar in veel maten en soorten zoals Belgische gres, Zweedse graniet en boerenkassei. Deze stenen worden mooier naarmate ze ouder worden.

 • Keuzewijzer kasseien NL
  Foto Beltrami

Prijs: €€€

Tip: Een nieuwe trend is het inwassen van kasseien. Met deze techniek blijven kasseien, maar ook natuursteen zo goed als nieuw en maken mos en onkruid geen schijn van kans.

7. Beton

Beton heb je in verschillende varianten zoals wegenbeton, printbeton, uitgewassen beton, gepolierd beton en betonnen prefab vloerplaten.

 • keuzewijzer beton NL
  © minibetonvloeren.be

Prijs: €€

8. Asfalt

Asfalt wordt gemaakt van grind, zand en vulstof. Tegenwoordig zijn er zelfs gekleurde versies verkrijgbaar. Je ziet asfalt steeds minder bij woningen, maar het wordt wel nog vaak gebruikt voor industriële of openbare projecten.

 • keuzewijzer asfalt NL
  © Getty Images

Prijs: €

9. Grasdallen

Grasdallen bevatten openingen die je met aarde of gras kan opvullen. Ze worden vooral gebruikt om de groene omgeving te bewaren en wateroverlast te vermijden. Je kan kiezen uit een duurdere (beton) of goedkopere (kunststof) versie.

 • Keuzewijzer grasdallen NL
  Foto Ebema

Prijs: €

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Jouw garantie op een geslaagd (ver)bouwproject? Een allround bouwpartner!
Jouw garantie op een geslaagd (ver)bouwproject? Een allround bouwpartner!

Je droomt van een moderne nieuwbouwwoning of wil je bestaande woning grondig renoveren? Dan sta je voor een heuse uitdaging om het volledige project...

Lees meer
De eenvoudigste oplossing voor een efficiënte waterinfiltratie? Passaqua!
De eenvoudigste oplossing voor een efficiënte waterinfiltratie? Passaqua!

Wist je dat 14,4% van de Vlaamse bodem verhard is en dat dat aandeel blijft stijgen? Helaas kan het regenwater zo moeilijker insijpelen in de bodem,...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken