Je terras verdient meer dan vier maanden aandacht per jaar. Met een slim gekozen terrasverwarmer geniet je ook op kille zomeravonden en barre winterdagen van het buitenleven. Zeker in combinatie met een overdekt terras of overkapping. Wat heeft de markt te bieden en hoe krijg je het snel en efficiënt warm op je terras?
1. Energiebron van terrasverwarmer kiezen
De meeste terrasverwarmers werken op elektriciteit of gas. Deze toestellen geven een constante, gelijkmatige warmte af volgens hun vermogen. Maar ook de charme van een houtvuur blijft scoren. Hier hangt de intensiteit af van de hoeveelheid hout. Hoe meer hout je opgooit, hoe meer warmte. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten per energiebron?
Gas
Kan je zowel op je terras als onder een pergola achteraan in je tuin extra verwarming gebruiken? Dan is een heater op gas een goed idee. In deze mobiele heater zit de gasfles – gevuld met propaan- of butaangas – geïntegreerd in de heater. Ook een vaste gasheater, die je bijvoorbeeld monteert tegen je gevel, behoort tot de mogelijkheden. Deze sluit je aan op je bestaande gasleiding.
Gasheaters verwarmen de omringende lucht en zijn dus gevoeliger voor wind. De meest voorkomende vrijstaande modellen hebben een vermogen van 7 à 15 kilowatt.
Voorbeelden van gasterrasvuur: patioheater, flameheater, wandheater, tafelheater.
Elektrisch
Elektrische heaters komen niet alleen in veel verschillende vormen voor, ook de soort verwarming varieert.
- Quartzelementen en carbonstralers sturen (middel)lange warmtegolven uit en verwarmen de lucht rondom de heater indirect op.
- Infrarood- en halogeenheaters, en zogenaamde golden tube-verwarmers of heatpanels warmen daarentegen personen en objecten in de buurt gericht op door middel van korte golven. Deze warmte is vergelijkbaar met zonnewarmte en de wind heeft hier bijna geen effect op.
Twee aandachtspunten: je bent minder mobiel, want er moet altijd een stopcontact of verlengkabel in de buurt zijn. En je elektrische installatie moet over voldoende vermogen beschikken.
Voorbeelden van elektrisch terrasvuur: patioheater, parasolheater, wandheater, tafelheater, plafondheater.
Hout
Niets zo gezellig als een echt houtvuur om een barbecue of tuinfeest af te sluiten. Je moet wel over een voldoende grote voorraad brandhout beschikken én bidden voor droog weer. Gietijzer en gelakt staal zijn hittebestendig en dus zeer geschikt als materiaal voor bijvoorbeeld een vuurkorf. Besteed extra aandacht aan de afvoer van je rookgassen, zeker bij een buitenhaard of houtkachel. En zorg er natuurlijk voor dat je weet hoe je een perfect vuurtje maakt.
Voorbeelden van terrasverwarming op hout: houtkachel, buitenhaard, vuurschaal, vuurkorf.
2. Kies het ideale plekje uit
Je haalt pas het maximum uit je terrasverwarming als je ze de juiste plaats geeft. Gasheaters horen niet thuis in een (voornamelijk) gesloten omgeving, aangezien ze zuurstof uit de lucht halen om het vuur brandende te houden. Een open plekje op winderige dagen is evenmin aan te raden. Hetzelfde voor houtvuren. Wil je veilig genieten van je vuur, zonder een half uur te verliezen tijdens het aanmaken, ook dan kies je beter een windluwe dag uit.
Elektrische terrasverwarmers of heaters kunnen zowel in een open (tuin, openluchtterras…) als in een gesloten (met screens afgesloten terrasoverkapping, blokhut, tuinhuis…) omgeving. Lange golven hebben het meeste effect in een gesloten ruimte, aangezien ze de lucht opwarmen. Heaters die korte golven uitstralen, zijn een ideale oplossing voor open ruimtes.
Nog enkele interessante plaatsingstips:
- Kies het vermogen van je brander in functie van de omgeving waar deze komt te staan.
- Installeer je terrasverwarmer uit de wind.
- Plaats het toestel altijd op een stabiele ondergrond.
- Vuurkorven of vuurschalen kunnen je gras of terras beschadigen. Kies voor een model met pootjes of plaats deze op tegels of op een stenen ondergrond.
- Voorzie je meerdere wandunits? Hang ze niet meer dan 3 meter uit elkaar en richt ze een beetje naar elkaar toe, zodat je geen koude plek creëert.
- Infrarood- of halogeenverwarmers hang je best hoger dan 2 meter.
- Hou voldoende afstand tussen de verwarmer en eventuele screens en luifels. Informeer je hierover bij een specialist ter zake.
3. Denk aan je veiligheid
Of je nu met gas, elektriciteit of hout werkt: elk soort terrasverwarming brengt een minimum aan gevaar met zich mee. Elektrische terrasverwarmers zijn in principe zeer veilig. Voorzie voldoende elektrische capaciteit en sluit kortsluitingen en gevaarlijke toestanden uit. Natuurlijk moet je extra opletten met bijvoorbeeld drank op tafel wanneer je een tafelheater hebt.
Terrasverwarmers op gas vereisen extra aandacht. Deze moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de heater is voorzien van een omvalbeveiliging. Zo voorkom je dat gas ontsnapt en vuur vat wanneer het toestel omwaait of per ongeluk wordt omgeduwd.