De warmtepomp is dé duurzame verwarming van de toekomst. Alleen strooit de hoge kostprijs vaak roet in het eten. Zo kan het prijsverschil tussen verschillende types warmtepompen oplopen tot duizenden euro’s. Maar wat wat is de prijs van een warmtepomp?
Jozefien Vanbecelaere van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) wijst op de prijsbepalers bij de aanschaf van een warmtepomp. “De twee belangrijkste factoren zijn het type warmtepomp en het vermogen. Het vermogen hangt af van de grootte van de woning en van het isolatieniveau.” Je kan de kost van het systeem volgens Jozefien beperken met behulp van een performante regeling; of door energie op te slaan in je woning (dankzij de thermische inertie van beton bijvoorbeeld) of in een buffer (bijvoorbeeld een warmwatervat).
ODE deelt een richtrijs voor elk type warmtepomp. Het gaat telkens om een warmtepomp van 8 kW voor een gebouw van 140-200 m². Belangrijk: de gemiddelde prijzen gelden enkel voor ruimteverwarming. Als je ook sanitair warm water wil opwarmen, stijgt de prijs omdat hiervoor een groter vermogen nodig is.
1. Prijs geothermische warmtepomp
Deze warmtepompen zijn het meest energie-efficiënt, maar ook het duurst. Ze halen energie uit de ondergrond of het grondwater en geven deze af in huis via vloerverwarming, ventiloconvectoren of extra grote radiatoren. Daarvoor worden leidingen in de grond gelegd. Verticaal met behulp van diepe putboringen; of horizontaal, waarbij de leidingen vlak onder het grasoppervlak komen te liggen.
- Richtprijs: 12.500 à 22.000 euro excl. btw (incl. plaatsing en boringen; exclusief warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)
- Premie: maximaal 4.000 euro en 40% van het factuurbedrag
2. Prijs lucht-waterwarmtepomp
Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Het rendement is lager dan bij een geothermische warmtepomp, omdat de buitentemperatuur minder constant is dan de temperatuur van de ondergrond. Daar staat tegenover dat dit type warmtepomp duizenden euro’s goedkoper is dan de geothermische warmtepomp.
- Richtprijs: 8.000 à 14.000 euro excl. btw (incl. installatie; excl. warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)
- Premie: maximaal 3.000 euro en 40% van het factuurbedrag
3. Prijs lucht-luchtwarmtepomp
Ook deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, maar in plaats van vloerverwarming of extra grote radiatoren, gebeurt de warmteafgifte rechtstreeks via convectoren. Ontdek alle voor- en nadelen van lucht-luchtwarmtepompen.
- Richtprijs: 6.000 à 10.000 euro excl. btw voor een multi-splitsysteem met één buitenunit en vier binnenunits (incl. installatie). Let wel: een lucht-luchtwarmtepomp voor één ruimte (split-systeem) is goedkoeper.
- Premie: maximaal 300 euro en 40% van het factuurbedrag
4. Prijs hybride systeem (gascondensatieketel + lucht-waterwarmtepomp)
Dit systeem is een combinatie van een gascondensatieketel en een lucht-waterwarmtepomp. Zo combineer je het beste van twee werelden: als de omstandigheden gunstig zijn, haal je warmte uit de omgevingslucht. Op koude dagen, als het rendement van de warmtepomp laag is, schakel je over op aardgas. Lees hier hoe een hybride verwarming werkt.
- Richtprijs: 10.050 euro excl. btw (incl. installatie, exclusief afgiftesysteem)
- Premie: maximaal 2.000 euro en 40% van het factuurbedrag
Opgelet
De hierboven vermelde premies gelden enkel voor Vlaanderen. Bepaalde groepen hebben ook recht op een verhoogde premie. Wil je meer weten over de premies in Wallonië en Brussel? Raadpleeg dan de Premielinker.