De prijs van de verschillende soorten warmtepompen

De warmtepomp is dé duurzame verwarming van de toekomst. Alleen strooit de hoge kostprijs vaak roet in het eten. Zo kan het prijsverschil tussen verschillende types warmtepompen oplopen tot duizenden euro’s. Maar wat wat is de prijs van een warmtepomp?

Jozefien Vanbecelaere van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) wijst op de prijsbepalers bij de aanschaf van een warmtepomp. “De twee belangrijkste factoren zijn het type warmtepomp en het vermogen. Het vermogen hangt af van de grootte van de woning en van het isolatieniveau.” Je kan de kost van het systeem volgens Jozefien beperken met behulp van een performante regeling; of door energie op te slaan in je woning (dankzij de thermische inertie van beton bijvoorbeeld) of in een buffer (bijvoorbeeld een warmwatervat).

ODE deelt een richtrijs voor elk type warmtepomp. Het gaat telkens om een warmtepomp van 8 kW voor een gebouw van 140-200 m². Belangrijk: de gemiddelde prijzen gelden enkel voor ruimteverwarming. Als je ook sanitair warm water wil opwarmen, stijgt de prijs omdat hiervoor een groter vermogen nodig is.

1. Prijs geothermische warmtepomp

Deze warmtepompen zijn het meest energie-efficiënt, maar ook het duurst. Ze halen energie uit de ondergrond of het grondwater en geven deze af in huis via vloerverwarming, ventiloconvectoren of extra grote radiatoren. Daarvoor worden leidingen in de grond gelegd. Verticaal met behulp van diepe putboringen; of horizontaal, waarbij de leidingen vlak onder het grasoppervlak komen te liggen.

  • Richtprijs: 12.500 à 22.000 euro excl. btw (incl. plaatsing en boringen; exclusief warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)
  • Premie: maximaal 4.000 euro en 40% van het factuurbedrag

2. Prijs lucht-waterwarmtepomp

Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Het rendement is lager dan bij een geothermische warmtepomp, omdat de buitentemperatuur minder constant is dan de temperatuur van de ondergrond. Daar staat tegenover dat dit type warmtepomp duizenden euro’s goedkoper is dan de geothermische warmtepomp.

  • Richtprijs: 8.000 à 14.000 euro excl. btw (incl. installatie; excl. warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)
  • Premie: maximaal 3.000 euro en 40% van het factuurbedrag

3. Prijs lucht-luchtwarmtepomp

Ook deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, maar in plaats van vloerverwarming of extra grote radiatoren, gebeurt de warmteafgifte rechtstreeks via convectoren. Ontdek alle voor- en nadelen van lucht-luchtwarmtepompen.

  • Richtprijs: 6.000 à 10.000 euro excl. btw voor een multi-splitsysteem met één buitenunit en vier binnenunits (incl. installatie). Let wel: een lucht-luchtwarmtepomp voor één ruimte (split-systeem) is goedkoeper.
  • Premie: maximaal 300 euro en 40% van het factuurbedrag

4. Prijs hybride systeem (gascondensatieketel + lucht-waterwarmtepomp)

Dit systeem is een combinatie van een gascondensatieketel en een lucht-waterwarmtepomp. Zo combineer je het beste van twee werelden: als de omstandigheden gunstig zijn, haal je warmte uit de omgevingslucht. Op koude dagen, als het rendement van de warmtepomp laag is, schakel je over op aardgas. Lees hier hoe een hybride verwarming werkt. 

  • Richtprijs: 10.050 euro excl. btw (incl. installatie, exclusief afgiftesysteem)
  • Premie: maximaal 2.000 euro en 40% van het factuurbedrag

Opgelet

De hierboven vermelde premies gelden enkel voor Vlaanderen. Bepaalde groepen hebben ook recht op een verhoogde premie. Wil je meer weten over de premies in Wallonië en Brussel? Raadpleeg dan de Premielinker.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken