De verkooprechten - heel vaak registratierechten genoemd - zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een onroerend goed. Hoe hoger het aankoopbedrag, hoe hoger het schrijfgeld. Deze rechten verschillen in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Vlaanderen
Voor 1 juni 2018 sprak men van 'klein' en 'groot' beschrijf. De registratierechten bedroegen 5% van de verkoopwaarde bij een klein beschrijf en 10% bij een groot beschrijf. Sinds de zomer van 2018 werden de registratierechten hervormd en gold er een tarief van 7% als het ging om de enige woning en je er binnen de twee jaar introk. Met de afschaffing van de woonbonus op 1 januari 2020, werden de registratierechten verlaagd van 7% naar 6%, of zelfs naar 5% als je de woning ingrijpend energetisch renoveert.
Amper twee jaar later besliste de Vlaamse regering de registratierechten op de enige en eigen woning nogmaals te verlagen. Reden hiervoor zijn de stijgende huizenprijzen, die het voor velen moeilijk maken een eerste eigendom te verwerven. Sinds 1 januari 2022 betaal je nu nog 3% registratiebelasting op de aankoop van je enige en eigen woning.
Een overzicht:
- Het standaardtarief voor een gezinswoning zakt van 6% naar 3% op voorwaarde dat het om je enige woning gaat waar je binnen de drie jaar intrekt.
- Voor tweede verblijven, bouwgronden en investeringsvastgoed stijgt het tarief van 10% naar 12%.
- Als je een gezinswoning ingrijpend energetisch renoveert of de woning sloopt en heropbouwt, betaal je slechts 1% registratierechten (voorheen 5%).
- De meeneembaarheid van de registratierechten dooft uit. Dit hield in dat je de registratierechten die betaald werden op een vroegere aankoop kunnen worden afgetrokken van die van de nieuwe aankoop, met een maximum van 13.000 euro. Wie een woning koopt waarvan de akte wordt verleden voor 31 december 2023 kan kiezen tussen de nieuwe tarieven (3% en 1%) zonder meeneembaarheid of de oude tarieven (6% of 5%) met meeneembaarheid van registratierechten.
- Als je een woning koopt met een maximale aankoopprijs van 220.000 euro, betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van 93.333 euro en krijg je dus een korting van 2.800 euro.
- Voor woningen of appartementen in de Vlaamse rand of in de kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) krijg je deze korting bij een aankoopprijs tot 240.000 euro.
- Een van de voorwaarden van de verminderde tarieven bij de aankoop van de enige gezinswoning is dat je maar één woning mag bezitten. Als je nog een woning bezit, moet je die voortaan pas binnen de twee jaar verkopen. Voor 2022 bedroeg die termijn nog één jaar.
Wallonië
In Wallonië bedragen de registratierechten 12,5%. De rechten voor een derde woning werden sinds begin 2018 verlaagd van 15% naar 12,5%. Het tarief van 15% is dus afgeschaft.
In bepaalde gevallen geniet je van een verlaagd tarief van 6%:
- Bij een bescheiden woning als het kadastraal inkomen maximum 745 euro bedraagt. Dit plafond kan steeds verhoogd worden voor gezinnen met veel kinderen (845 euro voor wie 3 of 4 kinderen ten laste heeft, 945 euro voor 5 of 6 kinderen ten laste, en 1.045 euro voor 7 of meer kinderen ten laste).
- Als jij noch je partner een ander onroerend goed bezit dan het aangekochte gebouw. Bovendien moet je als eigenaar de woning zelf bewonen.
- Bij een aankoop op lijfrente betaal je 6% registratierechten op voorwaarde dat je de woning al minstens vijf jaar in gebruik had.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
De registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedragen 12,5%. Een verlaagd tarief bestaat er niet.
Bij de aankoop van een woning geniet je van een vrijstelling op de eerste schijf van 175.000 euro. Dit levert je een korting op van 21.875 euro. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:
- De waarde van het onroerend goed mag niet hoger liggen dan 500.000 euro. Indien het toch om een hoger bedrag gaat, gelden de oorspronkelijke registratierechten van 12,5%.
- De woning moet gekocht worden door een particulier die geen andere woning in volle eigendom bezit.
- De woning moet binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelegen zijn.
- Twee jaar na registratie moet de woning als hoofdverblijfplaats geregistreerd zijn en dit gedurende minstens vijf jaar.
Sinds 1 januari 2018 geldt er bij de aankoop van een bouwgrond ook een vrijstelling op de eerste schijf van 87.500 euro. Dit is goed voor een besparing van 10.937,50 euro. Hierbij geldt dat:
- binnen de drie jaar een woning op de bouwgrond staat;
- de woning als hoofdverblijfplaats dient;
- de prijs van de bouwgrond niet hoger ligt dan 250.000 euro.