De ventilatieverslaggever

Om een goede luchtkwaliteit in huis te garanderen, ben je in Vlaanderen verplicht om te ventileren. Een ventilatieverslaggever volgt voor jou het hele traject op.

Voor wie?

Een ventilatieverslaggever is verplicht voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties met een bouwaanvraag of melding vanaf 1 januari 2016.

Wat houdt dit in?

Om te voldoen aan de wettelijke ventilatie-eisen gelden er enkele verplichtingen:

1. Ventilatievoorontwerp

Stap één is je ventilatie in kaart brengen. Dit gebeurt voor je start met de (ver)bouwwerken. Je architect, EPB-verslaggever of installateur zal een ventilatievoorontwerp voor jou opstellen. Daarin vind je alle info terug over het te kiezen systeem en over de impact daarvan op de ruimtes in huis. Deze info geven ze ook visueel weer op een plan.

2. Ventilatieontwerpspecificaties

Eens de toekomstige eisen van je ventilatiesysteem duidelijk zijn, giet je architect/EPB-verslaggever ze in een document met ontwerpspecificaties. Dit moet voldoen aan een algemene norm voor systemen voor basisventilatie in privéwoningen (STS-P.731-1). Alleen dan mag je het samen met je EPB-startverklaring indienen. Haalt je voorontwerp de norm niet? Dan krijg je ook geen EPB-verslag. Op basis van dit document stellen ventilatie-installateurs ook hun prijsoffertes op.

3. Ventilatieprestatieverslag

Van zodra je woning is afgewerkt, krijg je bij de oplevering een ventilatieprestatieverslag. Dit moet je laten opmaken door een erkend ventilatieverslaggever. Daarin staat of je ventilatiesysteem de vooropgestelde norm haalt of niet. Je EPB-verslaggever heeft dit document nodig om jouw EPB-aangifte op te maken.

Takenpakket

Als bouwheer moet je zelf een erkende ventilatieverslaggever aanstellen. Dat kan je architect, EPB-verslaggever, ventilatie-installateur of zelfs een studiebureau zijn. Kortom, iemand die bij jouw bouwproces en ventilatiesysteem betrokken is.

De ventilatieverslaggever volgt jouw project volledig op, staat in voor de coördinatie en is van alles op de hoogte. Van de keuze van het ventilatiesysteem, tot de uitvoering en controle van de prestaties. Ook stelt hij een dossier op bij het BCCA (Belgian Construction Certification Association) en bezorgt hij achteraf alle gegevens aan je EPB-verslaggever voor je EPB-aangifte.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie
Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie

De afgelopen maanden zijn er al erg hoge pollenconcentraties gemeten in de lucht. Die hoge concentraties zijn voor mensen met allergieën minder goed...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Complete ventilatieoplossingen met systemen C&D
Complete ventilatieoplossingen met systemen C&D

Met de energiedoelstellingen in het achterhoofd moet de gebouwschil tegen 2050 op orde zijn. En dat betekent: goede isolatie en uitstekende kierdichting....

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken