Op energiedieet, deel 5: wat kan je met 500, 5.000 en 10.000 euro?

De afgelopen weken toonden we je de meest cruciale ingrepen om je energieverbruik stevig terug te dringen. Natuurlijk moet je de ruimte hebben om te investeren in de geschikte oplossingen. Volgens energie-expert Paul De Vylder van ENGIE Electrabel maak je met elk budget verschil. Het vijfde en laatste deel van deze energiedieetreeks.

Iets gemist?

Heb je de vorige afleveringen van deze reeks rond energie besparen gemist? Geen nood, lees nog eens alles rustig na:

  • verlichting eetkamer
    © Lucide

0 tot 500 euro

"Zelfs met het kleinste budget kan je beginnen knabbelen aan je energiefactuur. Het belangrijkste is dat je eerst voldoende inzicht krijgt in je totaalverbruik", stelt Paul De Vylder.

Breng je energiegedrag in kaart

Hoe hoog ligt je verbruik? Wanneer en waar verbruik je het meest? We hadden het al over een energiemeter die je gewoon in het stopcontact steekt. Maar je kan nog veel verder gaan.

Zo bestaan er toestellen op de markt die live je energieverbruik meten. “Bijvoorbeeld onze hoogsteigen boxx, die tegelijk ook als thermostaat voor je verwarming fungeert”, werpt De Vylder op. Daarnaast zijn nog vele andere slimme thermostaten die je op weg zetten naar een verstandiger energieverbruik.

Kleine dingen maken groot

Grote isolatiewerken vereisen natuurlijk een groter budget. Kleine, praktische ingrepen daarentegen zijn een stuk betaalbaar en leveren ook meteen op. Paul De Vylder geeft een aantal concrete tips:

  • Isolatiestrips rond je venster kosten je een paar tientallen euro’s, maar je bespaart wel 10 tot 15% op je verwarmingsfactuur;
  • Wist je dat een niet-geïsoleerde verwarmingsbuis evenveel energie verbruikt als een lamp van 60 Watt die dag en nacht brandt? Breng dus isolatie aan rond je leidingen zodat er geen kostbare energie verloren gaat;
  • Breng isolerende folie aan achter je radiatoren;
  • Doe beroep op de trouwe tochthond als je geen tochtstrips onder je deuren hebt;
  • Vloertapijt, maar ook goede gordijnen houden extra warmte in huis.

Schakel over op led

Gloeilampen en halogeenlampen verbruiken een pak meer dan ledverlichting. “90% van de energie die halogeenlampen verbruiken, gaat naar het opwarmen van de gloeidraad. Bovendien blijft hun levensduur beperkt tot maximum 1.000 uren. Halogeenlampen scoren iets beter, maar led blijft de enige verantwoorde keuze: ze zijn enorm energiezuinig en branden tot wel 30.000 uren.” Ledlampen kan je zelfs in de supermarkt verkrijgen. Begin dus al maar met mondjesmaat je oude lampen te vervangen.

Lees hier alles over energiezuinig verlichten

Tot 5.000 euro

Een budget waar je al heel wat mee kan doen. Tijd om na te gaan waar en hoe je jouw woning (beter) kan isoleren. En welke technieken je eventueel kan aanpakken.

Isoleer je dak

We vermeldden het al in aflevering twee van deze reeks: 30% van alle warmte in huis verdwijnt via je dak. Het aanbrengen van (extra) dakisolatie is dus zeker een must als je het nodige budget hebt.

Wie weet heb je wel recht op een isolatiepremie? Check het via onze premielinker.

Isoleer je spouwmuren

25% van de warmte in huis gaat verloren langs je buitenmuren. Zeker in wat oudere woningen is spouwmuurisolatie vaak een efficiënte en gemakkelijke oplossing. De isolatie wordt simpelweg ingeblazen in je muur. Er komen dus geen langdurige werken en een resem materialen aan te pas.

Tip: ga eerst na of je spouwmuur wel geschikt is om te isoleren

Vervang je oude verwarmingsketel

Vanaf 10 jaar begint je verwarmingsketel  zijn pluimen te verliezen. Na 15 jaar is het rendement al flink gezonken. Tijd om uit te kijken naar een nieuw model. Heb je nog een oude, niet-condenserende verwarmingsketel in huis? “Door dit toestel te vervangen door een condenserend exemplaar bespaar je tot wel 33%. Een investering die je tussen de zeven en tien jaar hebt terugverdiend”, aldus Paul De Vylder. Mogelijk kom je ook hier in aanmerking voor een interessante premie.

Tot 10.000 euro

Hoe groter je budget, hoe meer isolatie je kan aanbrengen. Waarom stoppen bij je dak en muren? Ook je vloeren isoleren heeft een impact op je energieverbruik. “Los daarvan heb je met een budget van 10.000 euro volop de ruimte om te investeren in zonnepanelen”, tipt Paul De Vylder.

“Ook al bestaan er geen premies meer voor zonnepanelen, toch halen ze nog altijd een mooi rendement. Zo dek je met een standaard installatie van 14 panelen het jaarverbruik van een gemiddeld Belgisch gezin. Kostprijs? Tussen de 5.000 en 6.000 euro. De terugverdientijd? Zo’n acht jaar. Bovendien profiteer je tot 30 jaar lang van gratis zonne-energie en dus ook van flink verminderde elektriciteitskosten.”

Lees ook: 10 jaar lang 2.000 euro: hoe bereid je jouw woning voor op een energiezuinige toekomst?

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde

Met de hoge energieprijzen hebben we meer dan ooit beseft dat een energiezuinige woning een echte meerwaarde is. Want hoe beter je woning geïsoleerd is,...

Lees meer
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken