Dampscherm plaatsen: zo breng je het correct aan

Om vochtproblemen in je hellend dak te voorkomen, is het belangrijk dat je het dampscherm correct plaatst en afwerkt. We zetten de do’s en don’ts op een rij!

Opbouw hellend dak

Een dampscherm plaatsen? Dan moet je eerst weten hoe een hellend dak is opgebouwd. Ben je vertrouwd met de begrippen ‘luchtscherm’, ‘dampscherm’ en ‘onderdak’? Een korte uitleg:

  • Het onderdak: zit tussen je dakbedekking en de isolatie. Het zorgt er samen met de dakbedekking voor dat je isolatiemateriaal optimaal beschermd is tegen weersinvloeden.
  • Het luchtscherm: zorgt voor de luchtdichte afwerking van de isolatie.
  • Het dampscherm: is een luchtscherm dat ook dampdicht is. Het vormt een buffer tussen je gipskarton en isolatie en houdt vochtige binnenlucht tegen zodat er geen vocht in je isolatiemateriaal kan dringen.

Tip: Lees hier alles wat je moet weten over isolatie.

Functie van een dampscherm

Een dampscherm is in tegenstelling tot een luchtscherm niet altijd nodig, maar wél bij een hellend dak of boven vochtige ruimtes. Een dampscherm bestaat uit hetzelfde materiaal als het luchtscherm, maar is naast luchtdicht ook dampdicht. Het heeft dus een dubbele functie. Het beschermt je isolatie tegen vocht dat uit je woning komt. Denk maar aan waterdamp die vrijkomt door te douchen of de was te laten drogen. De dampen worden vertraagd afgegeven naar buiten zodat je geen opeenstapeling van vocht krijgt of condensatieproblemen tegen je onderdak.

Luchtdichtheidstest

Ook de luchtdichtheid van het lucht- of dampscherm speelt een rol. Elk isolatiemateriaal is gebaseerd op stilstaande lucht. Om te bevorderen dat de lucht blijft stilstaan in je isolatie, moet je een lucht- of dampscherm plaatsen. Dit is dus essentieel voor de blowerdoortest. Als het niet goed is aangebracht, kan er geen luchtdichtheidstest uitgevoerd worden omdat een slechte afwerking het resultaat negatief beïnvloedt. Lees hier hoe een luchtdichtheidsmeting wordt uitgevoerd.

Dampscherm plaatsen

Een dampscherm mag je nooit platsen aan de koude zijde van je dak. Het komt altijd aan de binnenkant van je woning die in de winter ook verwarmd wordt, ook wel de warme zijde genoemd. Het scherm moet doorlopend aangebracht worden. Een juiste afwerking is heel belangrijk.

Tien tips om je dampscherm correct te plaatsen en af te werken:

  • Plaats een dampscherm steeds aan de warme zijde.
  • Het dampscherm moet lucht- en dampdicht zijn. Een goede afwerking is dus essentieel.
  • Vul de ruimte tussen het onderdak en het dampscherm volledig op met isolatiemateriaal. Dit is beter vanuit thermisch en akoestisch oogpunt.
  • Verlijm het dampscherm strak en nauwkeurig met luchtdichte mastiek of hecht het met voldoende nietjes vast.
  • Onderbreek het dampscherm niet. Waar doorvoeren zijn van leidingen, kabels, een schouw of een dakvenster, plak je alles luchtdicht af.
  • Om openingen tussen de aaneensluitende dampschermbanen te vermijden, laat je de banen best minstens 10 centimeter overlappen.
  • Zorg dat je de overlappingen van verschillende dampschermbanen goed aftapet.
  • Kit ook de aansluiting met de muren en vloer af met mastiek. Tip: gebruik mastiek met een felle kleur. Zo zie je meteen of de lijm overal goed contact maakt met het oppervlak.
  • Vermijd een slordige afwerking.
  • Let erop dat als er achteraf andere partijen passeren voor leidingen of elektriciteit het dampscherm niet geperforeerd wordt. Werk het opnieuw af als dit gebeurt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde

Met de hoge energieprijzen hebben we meer dan ooit beseft dat een energiezuinige woning een echte meerwaarde is. Want hoe beter je woning geïsoleerd is,...

Lees meer
Zorgeloos je dak isoleren met COMFI
Zorgeloos je dak isoleren met COMFI

Heb je renovatieplannen en wil je graag zelf je zolder verbouwen? Dan raden we je aan om eerst je hellend dak van binnenuit isoleren. Want met een goede...

Lees meer
Is je zolder een vergeten ruimte? Zo benut je eindelijk het potentieel!
Is je zolder een vergeten ruimte? Zo benut je eindelijk het potentieel!

Is je zolder een vergeten ruimte waar oude rommel stof ligt te vergaren? Ga dan aan de slag met dit onbenutte potentieel! Je kan er een waardige extra...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken