Binnenkort nieuwe dienst voor wie verhuist: “Om rompslomp en kosten te vermijden”

Een woning of appartement gekocht? Of ga je iets huren? Als je verhuist, is het binnenkort mogelijk om de nutsbedrijven, telecomoperatoren en verzekeringsmaatschappijen automatisch te laten verwittigen. “Dat vermijdt rompslomp en kosten, zowel voor de burger als voor de bedrijven”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan Het Laatste Nieuws.

  • verhuizen verhuis nieuw huis nieuwe woning

Als je verhuist moet je aan 1001 dingen denken. Je moet bij een heleboel instanties je nieuwe adres doorgeven. Dat is telkens een gedoe. Daarom diende minister Jambon een wetsontwerp in zodat het Rijksregister voortaan nutsbedrijven, telecomoperatoren, verzekeringsmaatschappijen, … automatisch inlicht als je verhuist.

Toestemming nodig

Je moet wel uitdrukkelijk toestemming geven aan het Rijksregister om een adreswijziging of overlijden automatisch door te geven aan banken, telecomoperatoren of verzekeringsmaatschappijen. Zij mogen de verkregen info niet gebruiken voor commerciële doeleinden en moeten het Rijksregister inlichten als het contract vervalt of stopgezet wordt. Doen ze dit niet? Dan riskeren ze zware sancties. “Het is de bedoeling dat je zelf altijd kan controleren welke bedrijven je toestemming hebt gegeven en deze kan intrekken”, zegt Jambon.


Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken