Hoe je woning beveiligen tegen inbraak?

Hoe kan je je woning beveiligen tegen inbraak? Wat kan je naast een alarmsysteem en camerabewaking nog doen? We geven je enkele tips om je woning veiliger te maken.

Tip 1: alles op slot

Vaak zorgen nalatigheid en ander menselijk gedrag voor inbraken. Denk maar aan een raam laten openstaan of een poort niet op slot doen. Sluit daarom alles goed af en leg geen kostbare spullen of sleutels in het zicht. Leg je reservesleutels ook niet op een voorspelbare plaats, zoals onder de deurmat. Een levendige indruk schrikt inbrekers af. Je kan verlichting plaatsen of kiezen voor intelligente verlichting met geconnecteerde lichtschakelaars. Of vervang je deurbel door een slimme videofoon die beweging detecteert en waarvan je dan bericht krijgt op je smartphone. Er zijn heel wat smarthome-toepassingen die je kan gebruiken om je woning veiliger maken. Laat ook geen hulpmiddelen rondslingeren, zoals trapladders in je tuin. Je gedrag veranderen kan dus al veel helpen.

Tip 2: inbraakbeveiliging door de buren

Een belangrijk onderdeel van sociale maatregelen is controle door je buren. Ken je buren, en er treedt automatisch een vorm van sociale controle op. Verder is het handig om je buurt en al zijn sluipwegen goed te kennen. Breng ook meteen de lokale politie op de hoogte als je verdachte activiteiten opmerkt. Je kan trouwens gratis toezicht vragen aan de politie tijdens je jaarlijks verlof. Zij houden een oogje in het zeil terwijl je zorgeloos van je vakantie geniet.

Tip 3: van raambeveiliging tot rolluiken

De kwaliteit van je materialen maakt een groot verschil. Kies daarom ramen en deuren met minstens weerstandsklasse 2 en ga voor inbraakwerend glas. Onder meer veiligheidssloten, vaste deurknoppen, hekwerk rondom je huis en metalen rolluiken maken het inbrekers lastig. Budgettip: installeer opzetsloten voor extra beveiliging. Je kan zowel voor het ontwerp van een nieuwbouw als voor een bestaande woning altijd bij een diefstalpreventieadviseur terecht voor beveiligingstips. Belangrijk: Ook je architect en aannemer geven advies over veilige materialen en technieken.

Tip 4: alarmsysteem en camerabewaking

Met elektronische hulpmiddelen, zoals geïntegreerde alarmsystemen en camerabewaking kan je inbrekers op heterdaad betrappen. Magneetcontacten zijn ideaal als je katten hebt die constant naar binnen en buiten lopen. Denk er wel aan dat je deze systemen goed moet onderhouden. Zo werken ze optimaal. Let ook op met camera’s: als je er een installeert, moet je dit zichtbaar aangeven op je gevel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Hörmann stelt inbraakpreventie voorop
Hörmann stelt inbraakpreventie voorop

Hörmann achterdeuren weerstandsklasse 3 houden dieven buiten. In 2019 stelde de politie maar liefst 47.021 woninginbraken vast in België. Dat zijn er zo'n...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken