Het EPC: alles wat je moet weten

Op 1 januari 2019 lanceerde het Vlaams Energieagentschap (VEA) het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC). Dit blijft verplicht als je je woning of appartement verkoopt of verhuurt. Maar het vernieuwde EPC ziet er wel anders uit en bevat extra informatie. Zo krijg je een uitgebreidere score met een label. Het EPC geeft je ook concretere aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken.

Energielabel van A+ tot F

Het belangrijkste onderdeel van het EPC is de energiescore. Je krijgt nog steeds de energiescore die het oude EPC al vermeldt. Op het nieuwe EPC krijgt je woning ook een label met een score van A+ tot F, waarbij A+ uitstekend is en F ondermaats. Zo weet je onmiddellijk hoeveel werk er nog aan de winkel is. Het systeem is dus vergelijkbaar met het label van elektrische toestellen.

Nu met kostenraming…

Op je nieuwe EPC krijg je heel wat tips en aanbevelingen om het label van je woning of appartement te verbeteren. Heb je een eengezinswoning? Dan krijg je zelfs een kostenraming om je woning energiezuiniger te maken. Die raming geeft je een goed idee van de kostprijs van je mogelijke investering. De aanbevelingen in je EPC zijn dus een ideaal startpunt voor jouw energiebesparende renovatie. Voor concrete info en een gedetailleerde prijs van je renovatie kan je terecht bij een bouwprofessional of architect.

… en inzicht in je energieprestaties

Wil je een woning of appartement verkopen of verhuren? Dan is het EPC nog steeds verplicht. Maar het EPC is ook interessant als je je woning niet verkoopt of verhuurt. Zo krijg je meer informatie en inzicht over de energieprestaties van je woning en het energielabel dat je behaalt. Heb je al energiebesparende investeringen gedaan? Misschien behaal je nu wel een veel betere energiescore dan op het vroegere EPC. Nog van plan om te renoveren? Dan krijg je meteen advies om het energielabel van je woning te verbeteren.

Opgelet: Zorg dat je bij verkoop of verhuur van je woning over een EPC beschikt. Zo vermijd je een boete tussen 500 en 5.000 euro.

Energiezuinige woning? Alleen maar voordelen

Vlaanderen heeft de ambitie om alle woningen energiezuinig te maken. Tegen 2050 wil het VEA dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw uit 2017. Het nieuwe EPC is hierbij een belangrijk instrument en helpt je op weg naar een energiezuinigere woning. Dat biedt enkel voordelen. Je energiefactuur daalt en je woning stijgt in waarde. Daarbij is het goed voor het milieu én voor jouw comfort. Ga jij ook voor een topscore?

Praktisch

 • Hoeveel kost het? De kostprijs van het nieuwe EPC ligt in dezelfde prijscategorie als het oude.
 • Hoe lang is het geldig? Het EPC blijft 10 jaar geldig. Je hoeft geen nieuw EPC aan te vragen als je oude EPC nog geldig is.
 • Wanneer verschijnt de vernieuwde versie? Het EPC is er sinds 1 januari 2019 en maakt deel uit van de woningpas.
 • Ik wil een EPC. Waar kan ik dit laten opmaken? Een energiedeskundige type A stelt het EPC voor jou op. Een lijst met erkende energiedeskundigen vind je hier. Je kan met deze tool ook zelf je EPC berekenen.

Meer informatie over het EPC vind je hier.

Meer informatie over de woningpas? Lees hier verder.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Bouwfit-dagen: lees meer over ons programma van 2 zaterdagen
  Bouwfit-dagen: lees meer over ons programma van 2 zaterdagen

  Heb je bouw- of verbouwplannen? Laat je dan goed informeren. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk...

  Lees meer
 • Hoe werkt een ventilatiesysteem C+?
  Hoe werkt een ventilatiesysteem C+?

  Minimaal en gecontroleerd ventileren is meer dan vensters en deuren openzetten. Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor het evenwicht tussen voldoende en...

  Lees meer
 • Energie besparen begint bij een goede isolatie: enkele tips
  Energie besparen begint bij een goede isolatie: enkele tips

  Loopt jouw energierekening hoog op? Door je woning goed te isoleren, bespaar je energie. In tegenstelling tot een slecht geïsoleerde woning heeft een goed...

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij duurzame woontechnieken
  Bespaar op je energieverbruik dankzij duurzame woontechnieken

  Ook geschrokken van je energiefactuur? Vraag je je af hoe je je energiefactuur onder controle kan houden nu de prijzen van gas en stookolie zo fors...

  Lees meer