SOS: is jouw woning gezond?

We brengen steeds meer tijd binnen door, zowel thuis als op ons werk. Wist je dat de lucht hier tot vijf keer meer vervuild is dan buiten? Slecht verluchte ruimtes zorgen al snel voor hoofdpijn en vermoeidheid. Een gezond binnenklimaat is dus essentieel. Maar hoe herken je een gezonde woning?

De ideale temperatuur

Te warm of te koud is niet aangenaam. De ideale binnentemperatuur in je leefruimte ligt tussen de 19 en 22 graden. In je badkamer mag het iets warmer zijn, terwijl in je slaapkamer net het omgekeerde geldt. Heeft je woning grote glaspartijen? Dan geniet je in de winter van extra zonnewarmte, maar in de zomer kan de temperatuur snel oplopen. Met rolluiken of zonwering houd je het klimaat in je woning beter onder controle.

CO2-concentratie

Een goede indicator voor de luchtkwaliteit is de CO2-concentratie. Die is gerelateerd aan het aantal personen in een kamer. Bij voorkeur moet het CO2-gehalte onder de 1.200 ppm (parts per million, red.) blijven. Maar dit cijfers zegt niet alles!

Opgelet met vocht

Naast het CO2-niveau kijk je ook best naar de relatieve luchtvochtigheid. Vocht in huis is zowel voor je gezondheid als woning nefast. In een ideale situatie ligt de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 70 procent. Neem je een douche en ontstaat er condens op de spiegels? Dan is er op dat moment te veel vochtproductie in de ruimte. Als het vocht in je badkamer blijft of in je woning terecht komt, kan je vochtproblemen of schimmelvorming krijgen.

Vermijd schadelijke stoffen

Een andere belangrijke factor zijn vluchtige organische stoffen (VOC), waaronder geurtjes. Deze stoffen zijn onder andere afkomstig van verf, schoonmaakmiddelen en brandvertragers in tapijten of gordijnen. Ze zijn een belangrijke bron van binnenluchtvervuiling. Wat kan je zelf doen? Kies bewust voor materialen waar weinig solventen of formaldehyde inzit en vermijd producten of meubels met een sterke lijmgeur.

Fijnstof

Ook tijdens het koken komen er naast waterdamp gassen vrij waarin veel fijnstof zit. In een open keuken zonder goede dampkap verspreidt het fijnstof zich en kan het uren blijven hangen. Wist je dat de fijnstofproductie vergelijkbaar is met de fijnstofproductie aan een snelweg. Met een goede afzuigkap kan je dit probleem makkelijk oplossen.

SOS ventilatie

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd, waardoor een goede ventilatie onmisbaar is. Toch menen mensen soms het omgekeerde: dat ventileren nefast is. Integendeel! De vervuilde, vochtige lucht moet je woning kunnen verlaten. Wist je dat een raam openzetten maar een effect heeft van een kwartier? Wat je eigenlijk moet doen, is je woning ‘spoelen’ met verse lucht. En dat kan met ventilatie.

Je kan op twee manieren ventileren: met een C- of D-systeem. Een ventilatiesysteem C zorgt voor een natuurlijke luchttoevoer via raamroosters en een mechanische afvoer van de vervuilde lucht. Bij een systeem D gebeurt alles mechanisch: zowel de toevoer van verse lucht in droge ruimtes als de afvoer van vervuilde lucht in natte ruimtes. Aan jou de keuze!

Onderhoud je ventilatiesysteem

De kwaliteit van je ventilatiesysteem is sterk afhankelijk van het onderhoud. Bij een ventilatie C-systeem moet je de raamroosters om de zes maanden of om het jaar reinigen. Je neemt de klep eraf en maakt de roosters zelf proper met een stofzuiger en vochtige doek. Het afvoersysteem laat je best na één of twee jaar nakijken door een installateur. Bij een D-systeem moet je om de drie tot vier maanden de filters reinigen en na anderhalf jaar vervangen. Soms is reinigen niet mogelijk. Dan vervang je de filters sowieso best na drie of vier maanden. Ook het kanalennet moet je laten reinigen.

Verplicht of niet?

In Vlaanderen is een ventilatiesysteem verplicht in elke nieuwbouwwoning. Renoveer je je woning? Dan is ventilatie enkel verplicht bij een ingrijpende, energetische renovatie. Maar ook bij kleine renovatiewerken is ventilatie belangrijk. Isoleer je je spouwmuur of vervang je je ramen? Dan maak je je woning een pak luchtdichter, met alle gevolgen van dien: een hoge relatieve vochtigheid, vervuilende stoffen die zich opstappelen, schimmelvorming, … Zodra je extra isoleert, voorzie je best een ventilatiesysteem!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!
De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!

De eerste stap naar een lagere energiefactuur? Een geïsoleerde woning! Vooral langs het dak, maar ook via je muren en vloer gaat er namelijk heel wat...

Lees meer
Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie
Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie

De afgelopen maanden zijn er al erg hoge pollenconcentraties gemeten in de lucht. Die hoge concentraties zijn voor mensen met allergieën minder goed...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Complete ventilatieoplossingen met systemen C&D
Complete ventilatieoplossingen met systemen C&D

Met de energiedoelstellingen in het achterhoofd moet de gebouwschil tegen 2050 op orde zijn. En dat betekent: goede isolatie en uitstekende kierdichting....

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken