Het hele jaar door zomer in huis: je terras als tweede woonkamer

De tijd dat binnen en buiten duidelijk gescheiden zijn, is al lang passé. Tuinen en terrassen worden steeds meer een verlengstuk van ons interieur. Zeker als je de sfeer en uitstraling van je binneninrichting doortrekt naar buiten. Met deze tips geniet je het hele jaar door van een vakantiegevoel in huis.

Bouwpercelen worden steeds kleiner. En ook terrassen en tuinen volgen deze bouwtrend. Om je beschikbare stukje groen optisch te vergroten, moet je creatief uit de hoek komen. Dat kan door je vloer van binnen door te trekken naar buiten. Je vindt steeds meer passende interieur- en terrasvloeren die je kan combineren. En dat in allerlei soorten materialen en kleuren. Grote tegels zijn ideaal voor een klein terras, omdat er minder voegen zijn. Je kan ook leuke accenten leggen door kleine en grote formaten te combineren.

Evolutie in uitstraling en kleur

Heel wat materialen kennen een grote evolutie in uitstraling en kleur. Bij betonnen terrasvloeren en printbeton kan je zelfs het reliëf van je tegel kiezen. Sferen uit verschillende culturen worden feilloos in tegels verwerkt, zo haal je het zuiden naar je tuin met warme mozaïektegels. De mogelijkheden en combinaties zijn echt eindeloos. Ook qua kleur. Welke kleur je kiest, is persoonlijk. Maar hou er rekening mee dat een zwarte steen erg grote temperatuurverschillen te verwerken krijgt. In de winter zakt het kwik tot onder het vriespunt, terwijl de tegels in de zomer kunnen opwarmen tot 60° C. Dit zorgt ervoor dat een terras van 10 meter makkelijk een hele centimeter kan uitzetten!

Creëer een ruimtelijk gevoel

Om je terras echt als extra woonruimte te gebruiken, moet je er vlot toegang toe hebben. Ideaal zijn openslaande deuren of een groot schuifraam waardoor de grens tussen binnen en buiten echt verdwijnt. Zo loop je meteen je terras op en kan je de aankleding van beide ruimtes helemaal op mekaar afstemmen. Denk maar aan dezelfde plaids, kussens, bijzettafeltjes of accessoires. Om te vermijden dat je teveel zonnewarmte binnenkrijgt, is een luifel boven je ramen of een terrasoverkapping een aanrader. Daarmee geniet je het hele jaar door van je buitenruimte. Je kan er zelfs verlichting, muziek en verwarming in integreren.

Relax!

Voor velen is de tuin de uitgelezen plek om te ontstressen. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor elk budget en naar ieders smaak. Denk aan hangmatten, zitzakken, schommelbanken, … Heb je maar een beperkte oppervlakte? Wie een beetje zoekt, zal merken dat er heel wat slimme opbergoplossingen op de markt zijn. Zoals een zitbank die tegelijkertijd dienst doet als opbergkoffer voor kussens van je ligstoelen, een tafeltje dat met een trendy kussen erop plots een hippe poef wordt en tuinmeubels die je volledig in elkaar kunt schuiven. Vooral rotan en hout lenen zich uitstekend als materialen voor je tuinmeubilair, maar ook hippe loungesetjes in staal en aluminium horen er zeker thuis.

Goed verlicht

Wil je woonkamer optisch verlengen richting je tuin? Dat kan door gericht te werken met verlichting. Je kan hiermee zichtlijnen en hoeken creëren, of bepaalde elementen in je tuin extra in de verf zetten. Zo behoud je ook ’s avonds het dieptezicht. Hou vooraan in je tuin de verlichting zacht en laat dit evolueren naar krachtig achteraan.

Instant gezelligheid met een buitentapijt

Kocht je een woning waarvan het terras al is aangelegd? Maar staan de kleur of het materiaal van de tegels je niet aan? Met een buitentapijt heb je dit in een paar minuutjes weggewerkt. Deze weerbestendige en decoratieve tapijten zijn beschikbaar in een brede waaier aan kleuren, formaten en materialen. Belangrijk is dat je kiest voor een buitentapijt dat waterdoorlatend en UV-bestendig is. En last but not least, test even uit of het aangenaam aanvoelt als je er blootsvoets op loopt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Waarom je zeker in deze tijden voor kleiklinkers moet kiezen
Waarom je zeker in deze tijden voor kleiklinkers moet kiezen

Duurzaam bouwen? Dat is kiezen voor duurzame en ecologische materialen. Ga daarom voor kleiklinkers voor de bestrating van jouw tuin, terras of oprit....

Lees meer
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Ebema_Stone&Style speelt in op nieuwe tuintrends
Ebema_Stone&Style speelt in op nieuwe tuintrends

Elegante betonoplossingen voor tuin, terras en inrit die comfort, functionaliteit en duurzaamheid combineren. Dat is waar Ebema_Stone&Style voor staat. ...

Lees meer
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc

Onze BerryAlloc-vloeren garanderen jou zorgeloze momenten van plezier. Naast kwaliteit, geven ze jou tijd: ze zijn zo geplaatst én gepoetst. Ze zien er ook ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken