Opruimen met Joke Himpens: “Zoek een vaste en logische plaats voor je spullen”

Opruimen is het nieuwe yoga. Schiet jij in paniek als je al die rommel in je woning ziet? Geraak je er alleen niet uit? Geen paniek! Organizing coach Joke Himpens laat een frisse wind doorheen je woning waaien. Met deze tips wordt opruimen ook voor jou een plezier!

Hoe gaat een opruimcoach of organizing coach te werk?

“Ik doe eerst een verkennend gesprek en stel vragen om te kijken waar het probleem zich situeert. Vaak komen mensen bij me door een verandering in hun omgeving, waar ze geen beginnen aan zien: plots een baby in huis, verhuizen, het leeghalen van het huis van een overleden ouder, … Daarna stel ik een plan van aanpak op en zoeken we samen naar momenten voor sessies bij de mensen thuis. Ik ben een coach, ik werk dus samen met de klant, met als doel dat de klant het zelf aanleert en kan volhouden. Ik moet dus proberen mezelf overbodig te maken”, lacht Joke.

En dan begint het opruimen?

“Het is niet alleen opruimen, het is selecteren in spullen. Ont-spullen ook dus. En organiseren, want wat doen we met al die spullen? En ook: waar gaan we naartoe met die spullen? Daarna ga ik met mijn klant op zoek naar de beste plaats voor hun spullen. Die moet logisch zijn en de nieuwe vaste plaats worden. Mensen verschieten altijd dat het trager gaat dan ze dachten. Maar we gaan echt grondig te werk. Je kan spullen niet zomaar in een andere kast steken, want dan verleg je het probleem. Samen gaan we op zoek naar een duurzame oplossing. Als we eenmaal schoon schip hebben gemaakt, gaan we voor alle spullen die overblijven op zoek naar een vaste en logische plaats.”

“Het is echt intens werk”, geeft Joke mee. “Het is nadenken, beslissingen nemen, die soms ook emotioneel geladen zijn. Maar we lachen ook vaak. Mijn bedrijfsnaam Practical Joke straalt ook dat beetje humor uit. Met die aanpak bereik ik veel.”

Voor wie is het handig om een organizing coach in te schakelen?

“De meeste mensen die bij mij terecht komen, hebben genoeg van alle spullen rondom hen. Ze kunnen niet meer tegen al die rommel. Het kan ook door een frustratie komen. Ze weten bijvoorbeeld geen weg meer met alle kindertekeningen. Dat is voor hen de druppel, terwijl het probleem veel groter is. Er zijn vaak nog veel andere spullen die voor frustraties zorgen. Vaak gaat het over gezinnen die pas verhuisd zijn of nog moeten verhuizen. Jonge mama’s met een baby in huis. Door die verandering in hun leven, en zoveel extra spullen en drukte in huis, zijn ze soms hun greep kwijt. Maar ik begeleid even goed gezinnen die een prachtige dressing hebben gekocht en hulp nodig hebben bij het inrichten.”

Een opgeruimde woning met kinderen is niet evident. Hoe kan je kinderen toch betrekken bij het opruimen?

“Met kinderen in huis komen er heel wat spullen bij. Niet alleen speelgoed, maar ook tekeningen en knutselwerkjes. Dat herkent iedereen wel, dat paasmandje staat er nog en daar komen de Moeder- en Vaderdaggeschenkjes al aan. Het betekent als ouder ook soms keuzes maken. Uiteraard koesteren we die nieuwjaarsbrief en die persoonlijke kunstwerkjes, maar je bent heus geen slechte ouder als je die hopen tekeningen van tijd tot tijd eens filtert”, geeft Joke ons mee.

“Probeer ten eerste de zaken die het huis binnenkomen te beperken, enkel wat je echt wil of nodig hebt. Ten tweede besteden we ook aandacht aan het opruimen en organiseren. Weet dat kinderen veel dingen zelf kunnen. In de kleuterklas zien ze niets anders dan opgeruimde klassen. Door het ‘kleuterklasmodel’ van gelabelde vaste plaatsen, weten kinderen dat de blokken een vaste plaats hebben en dat ze het daar moeten terugleggen. Dit kan je thuis simuleren. Je kan werken met labels, maar ik hou het liever huiselijk in plaats van schools. Zoek dus een systeem waar jij en je huisgenoten mee kunnen leven”, lacht Joke.

Een andere tip? “Lage kasten. Ook als je kinderen in de leefruimte spelen, kan je opruimplaatsen voorzien die laag genoeg zijn zodat ze er zelf bij kunnen. Je kan ook een plaats afbakenen waar het rommelig mag zijn. Je kinderen weten dan dat hun speelgoed ofwel in de kasten moet ofwel mag blijven liggen in de speelhoek. Als je voor jezelf uitmaakt dat het oké is dat je kinderen in die hoek spelen en dat het speelgoed daar mag blijven liggen, is dat ook oké. Zeg nooit tegen ouders dat het allemaal opgeborgen moét zijn. Een gezin moet zelf bepalen wat ze willen, maar stel realistische verwachtingen anders komt er weer frustratie en gaan we terug naar af.”

Heb je tips voor mensen in kleine woningen met weinig opbergruimte?

“We zijn nog van een generatie die het normaal vindt om een ruim huis met  zolder of kelder te hebben. Maar zodra we alleen gaan wonen in een appartement of nieuwbouwwoning, merken we dat we die ruimte opeens niet meer hebben. Vaak vragen we aan onze ouders of onze spullen nog op zolder mogen blijven staan. Maar eigenlijk zou je gewoon door al die spullen moeten gaan en op voorhand beslissen wat je nog nodig hebt. Van elke doos die je niet moet verhuizen, word je blij. Kleiner gaan wonen, is zeker en vast selecteren en je ontdoen van  overtollige ballast.”

Extra bergruimte creëren? Lees zeker deze tips van interieurarchitect Bart Appeltans.

Verhuizen is eigenlijk een nieuwe kans die je krijgt?

“Ja, verhuizen is echt een nieuwe kans om opnieuw te beginnen en na te denken over een vaste en logische plek voor je spullen. Het is niet omdat je bepaalde spullen in je vorig huis in die kast stak, dat die kast nu voor hetzelfde moet dienen. Probeer daarin flexibel te denken en telkens op zoek te gaan naar die nieuwe logische plaats. Misschien kies je wel voor een kast op maat. Denk hier goed over na en laat je adviseren. Het is de kans om voor een kast te gaan die zich aanpast aan jou en niet omgekeerd. Een kast die matcht met jouw opberggewoontes en spullen. Dat is één van die dingen die ik het liefste doe. Mensen coachen in hun verhuis en nadenken over de functie van hun kasten.”

Wanneer beslis je om spullen weg te gooien?

“Er zijn zo van die technieken. Bij kleding kan je bijvoorbeeld het haakje van je kapstok omdraaien als je iets gedragen hebt. Zo zie je wat je niet draagt. Zelf zou ik helemaal niet blij worden van omgekeerde kleerhangers”, lacht Joke. “Dat geeft me net méér onrust. Het is moeilijk om daar een termijn op te plakken, want dat is voor iedereen persoonlijk. Het kan gerust zijn dat je een miskoop al na twee weken wegdoet. Belangrijk is dat je zelf achter je keuze staat als je beslist om iets weg te doen. Denk er  na of je er echt blij van wordt en het wil houden. En weet dat dingen wegdoen ook kan opluchten!”

Naar waar breng je spullen die je niet meer nodig hebt?

“Ik check altijd op voorhand wat mensen willen. Geef je graag dingen weg? Waar geef je die weg? Doe je het naar de Kringloopwinkel? Of schenk je het aan een goed doel? Als je er geld voor wil krijgen, kan je spullen doorverkopen. Ik toets het altijd af omdat je telkens een stukje van jezelf weggeeft of wegdoet. Soms gebeurt het dat mensen hun spullen willen verkopen op de rommelmarkt of online, maar dan begint de ellende. Als het niet verkocht is, komt het gewoon terug binnen in je huis. Beter zoek je meteen een definitieve oplossing. Tegenwoordig heb je ook Facebook-groepen waar je gratis dingen weg kan geven. Zo geef je de spullen die je wegdoet een nieuwe kans en kunnen ze iets betekenen voor iemand anders.”

Wie is Joke?

Met haar bedrijf Practical Joke begeleidt Joke Himpens mensen van a tot z bij het opruimen en organiseren van spullen en ruimtes. Daarbij gaat ze steeds op zoek naar een vaste en logische plaats. Joke is ook Home organizer bij Camber, specialist in kasten op maat. Ze reikt tips en inspiratie aan en geeft er ook workshops voor het brede publiek. Haar motto? Opbergen en organiseren moet leuk blijven!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'

Het zijn absolute eyecatchers en hebben een geweldig geluidsisolerend vermogen: de nieuwe akoestiekpanelen 'Acoustic Sence' van MEISTER geven de moderne...

Lees meer
Zo pas jij roze toe in je interieur
Zo pas jij roze toe in je interieur

Het effect van roze in je interieur is afhankelijk van de intensiteit. Zachtroze is rustgevend, magenta is koeler en prikkelender. Hoe dan ook, roze is en...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken