Beglazing: welk soort glas voor je ramen kies jij?

Er bestaan verschillende soorten glas voor je ramen: enkel, dubbel, hoogrendements- en driedubbel glas. Bijkomend heb je ook akoestisch, zonwerend, veiligheidsglas, … Elk type heeft een U-waarde die de thermische isolatiewaarde uitdrukt. Hoe lager deze waarde, hoe beter.

Soorten glas voor je ramen

1. Enkel glas

Enkel glas bestaat uit één enkel glasblad. Door de hoge U-waarde van 5,8 W/m²K wordt dit niet meer geplaatst bij nieuwbouw. Je vindt het wel nog terug in oude woningen.

2. Dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit twee glasbladen en heeft een U-waarde van 2,8 W/m²K. De ruimte tussen de twee glasbladen (de spouw) is gevuld met droge lucht. Hoe dikker deze ruimte, hoe beter de isolatiewaarde.

Sinds 2020 moeten de ramen in Vlaamse woningen minstens dubbel glas hebben. Deze verplichting geldt enkel voor leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen vallen hier niet onder. Voldoe je vanaf dit jaar niet aan deze verplichting? Dan kan je woning strafpunten krijgen bij verhuur of verkoop. Het is ook gewoon beter voor je stookbudget, het milieu, je gezondheid en je comfort om je oud enkel glas te vervangen door dubbel glas.

3. Hoogrendementsbeglazing

De norm voor nieuwbouw ligt tegenwoordig op 1,1 W/m²K. We kiezen dus steeds meer voor hoogrendementsbeglazing. Deze bestaat uit dubbele beglazing met een transparante, warmte reflecterende metaalcoating op een van de spouwzijden van het isolatieglas. Dit type glas heeft een U-waarde van 1,1 W/m²K. Voor een nog betere isolatie kies je voor een dubbele (1,0 W/m²K) of triple coating (0,9 W/m²K). Bij HR-glas is de spouw opgevuld met een edelgas: argon of krypton.

Hoogrendementsglas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het resultaat: minder stookkosten, een hoger comfort in zomer en winter en geen vervelende koudestraling meer aan de ramen.

4. Driedubbel glas

Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasbladen en heeft een U-waarde van 0,6 W/m²K. Werk je met smallere spouwen? Dan kom je op 0,7 à 0,8 W/m²K. De spouw is net zoals bij hoogrendementsglas opgevuld met argon. Kies je voor krypton, dan is een U-waarde van 0,4 W/m²K haalbaar. Dit type beglazing komt vooral voor in passiefhuizen.

Extra mogelijkheden

1. Akoestisch glas

In buurten met veel lawaai (drukke baan, trein, ...) neem je best je voorzorgen en kan je akoestisch glas plaatsen. Vaste ramen laten minder lawaai door dan ramen die je kan openen. Hoe dikker de glasbladen, hoe beter de akoestische isolatie. Kies een beglazing met bladen van verschillende dikte: een beglazing van bijvoorbeeld 4-15-6 laat een pak minder lawaai door als een beglazing van 4-15-4.

Nog betere akoestische resultaten kan je halen met isolatieglas in combinatie met gelaagd veiligheidsglas. Vooraleer je over akoestisch glas gaat nadenken, is het belangrijk om te weten welk type geluidshinder je wil tegenhouden: zijn dit hoge of lage frequentie-geluiden? Bespreek dit met een glasexpert.

2. Zonwerend glas

Zonwerend glas is geen overbodige luxe voor wie een veranda of veel ramen op het zuiden, zuidoosten, zuidwesten of westen heeft. Dit type glas houdt warmte en zonnestralen buiten in de zomer en de warmte binnen in de winter. Soms heeft dit een iets donkere tint dan andere beglazing, waardoor anderen ook moeilijker kunnen binnenkijken, maar er bestaan vandaag al heel wat neutrale zonwerende glastypes, waarbij je nauwelijks nog het verschil met helder hoogrendementsglas merkt.

3. Veiligheidsglas

Deze term slaat zowel op de veiligheid van personen als op het inbraakvertragend karakter van het glas. Twee types beantwoorden aan de definitie van veiligheidsglas: gelaagd en gehard glas. Een schuifraam in de woonkamer, een glazen deur of een raam tot op de grond moeten bestaan uit veiligheidsglas.

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer luchtdicht op elkaar verlijmde glasplaten met daartussen één of meerdere transparante PVB-folies. Dit glas houdt ook het grootste deel van de uv-stralen tegen. Gehard glas heeft een speciale thermische behandeling ondergaan waardoor het veel sterker is dan gewone beglazing. Dit wordt minder vaak als beglazing gebruikt, maar vooral voor glazen tafels, deuren, … Daarnaast is er ook nog brandwerend glas. Dit vind je vooral terug in scholen en openbare gebouwen.

Andere soorten glas

Er bestaan ook nog andere soorten beglazing:

  • Halftransparante beglazing zoals gezandstraald, gezuurd, melk- en figuurglas.
  • Gebogen glas.
  • Kruiskozijnen.
  • Zelfreinigende beglazing.
  • Verwarmende beglazing.

Meer weten over deze types? Lees dan dit artikel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?

Schuiframen geven veel licht en zorgen voor een open gevoel in je woning. Maar wist je dat er verschillende systemen bestaan? Waar moet je allemaal op...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer
Elegant kleurencollectie vanaf 2023
Elegant kleurencollectie vanaf 2023

Ben je op zoek naar de perfecte ramen en deuren voor jouw woning? Bij Deceuninck helpen we je graag bij het vinden van de ideale match. We vinden het...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken