Screens installeren? Enkele aandachtspunten

Een screen is een verticale zonwering die de zon buiten houdt wanneer het nodig is. Zo geniet je bij zonnig weer van een aangenaam binnenklimaat. In tegenstelling tot rolluiken kan je overdag gewoon naar buiten kijken.

Screens worden op maat gemaakt en vormen geen probleem bij grote glasoppervlaktes. Bij nieuwbouw worden de screenkast en geleiders meestal weggewerkt in de spouw. Zo zie je er zo weinig mogelijk van op momenten dat het licht volop mag binnenstromen.

Veel of weinig perforaties

Een screen moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Het doek zelfs is doorzichtig. Je kan kiezen uit verschillende diameter van gaatjes. De openingsfactor geeft het percentage gaatjes aan en bepaalt de lichtdoorlaatbaarheid van het doek: van 15% tot 1%. Bij 15% gaat ongeveer 15% van het daglicht, de warmte en de energie door het doek.

Kleuren

De onderdelen van een screen (de kast, geleiders en onderlat) zijn qua kleur meestal afgestemd op de kleur van je buitenschrijnwerk. Ook het doek bestaat in verschillende kleuren. Dat is vooral een kwestie van smaak. Er zijn ook verduisteringsdoeken verkrijgbaar. De kleur en soort doek bepalen een beperkte mate hoeveel licht en warmte er nog binnenkomt.

Uitzicht

Bij daglicht kan je met een screen altijd van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. Bij donkere doeken heb je een beter zicht dan bij lichte. ’s Avonds verandert dit effect wel. Doe je het licht aan? Dan kijk je van buiten beter naar binnen.

Bediening

Je kan screens elektrisch of automatisch bedienen vanop afstand met een app op je smartphone of tablet. Daarnaast bestaan er ook extra opties. Denk maar aan een automatische regeling met licht- en temperatuursensor: als de temperatuur stijgt, zakken de screens.

Wat bij renovatie?

Voer je een grondige renovatie door en ga je je ramen vervangen? Dat is het ideale moment om screens in te bouwen in de spouw. Renoveer je minder ingrijpend? Dan is de voorbouwmethode een betere oplossing: de screenkast wordt aan de buitengevel voor het raam gemonteerd.

De juiste screens voor jouw woning kiezen? Volg deze 7 stappen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
21 maart Global Shading Day: zonwering als essentieel onderdeel van onze woning
21 maart Global Shading Day: zonwering als essentieel onderdeel van onze woning

Op 21 maart vieren we uiteraard de lentezon, maar zijn we ons ook meer dan ooit bewust van haar gevaren. Zonwering wordt onmisbaar om gebouwen te...

Lees meer
Voorjaarsactie ‘Every day on holiday!’
Voorjaarsactie ‘Every day on holiday!’

Outdoor living is booming. En of dat nu is om te barbecueën met vrienden, tijd te nemen voor jezelf of te ontspannen in de zon: dankzij de verschillende...

Lees meer
Bescherm niet alleen jezelf maar ook je woning tegen de zon!
Bescherm niet alleen jezelf maar ook je woning tegen de zon!

Is het zomer en is er veel zon? Dan spenderen we veel tijd buiten. En daar hoort het nodige smeerwerk bij zodat we niet verbranden. Maar dacht je er al...

Lees meer
De grootste verticale screens met het mooiste doek dankzij een nieuw type as
De grootste verticale screens met het mooiste doek dankzij een nieuw type as

De traditionele stalen as kan bij ons worden vervangen door een as uit aluminium of carbon. Dit nieuwe type as heeft tal van voordelen, zowel naar het...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken