Een woning bouwen of kopen is waarschijnlijk de grootste investering die je ooit zal doen. Daarom sluiten de meeste bouwers daarvoor een hypothecaire lening af bij de bank.
Zo’n hypothecaire lening of woonlening sluit je af bij een bank. Die zal daarvoor in ruil een hypotheek nemen op je aangekochte of te bouwen woning en/of bouwgrond. Dat noemen ze ook wel een waarborg. Je hypotheek zal bij een notaris in een authentieke akte worden beschreven. Hou er rekening mee dat er bij het afsluiten van een lening ook bijkomende kosten komen kijken.
Hoeveel kan ik afbetalen?
Voor je naar de bank stapt, is het belangrijk om vooraf voor jezelf al eens na te gaan hoeveel je maandelijks kan missen om je lening af te betalen. Een handige houvast hiervoor is de 33%-regel. Die stelt dat je leninglast niet meer mag bedragen dan 33% van je gezinsinkomen.
Hoeveel kan ik lenen?
Als je weet hoeveel je elke maand kan afbetalen, komt het erop aan om te horen hoeveel de bank bereid is om aan jou te lenen. Het spreekt voor zich dat daar een limiet op zit. Niet alleen om jou te beschermen, maar ook voor de bank zelf. Welk bedrag je effectief kan ontlenen, hangt af van verschillende factoren: je inkomen, de quotiteit en je eventuele eigen inbreng.
Bank kiezen
Je kan uiteraard bij je huidige bank aankloppen voor een woonlening, maar niets belet je om ook eens bij andere banken te gaan horen welke rentevoeten zij jou kunnen aanbieden. Zo kan je het beste voorstel voor jouw project uit de wacht slepen. In dit artikel lees je hoe je het voorstel van verschillende banken het best kan vergelijken.
Rentevoet en looptijd
Een bank gekozen? Dan is de volgende stap je rentevoet en looptijd bepalen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen een vaste en een (beperkt) variabele rentevoet. Ook een optie: de accordeonlening. Welke type rentevoet je kiest, hangt vaak ook af van op hoeveel jaar tijd je de lening wil afbetalen om je maandelijkse aflossing betaalbaar te houden. Je neemt daarin best geen risico’s. Weet ook dat je een aantal veiligheidsmaatregelen kan inbouwen voor als je door ziekte, werkloosheid of het overlijden van je partner in financiële problemen komt.
Nog meer weten over hoe je best voorbereidt op het afsluiten van een lening? Bekijk dan zeker deze checklist.