Containerwoning: stapelen voor gevorderden

Van tijdelijke oplossing tot een volwaardige woonst: door containers naast en op mekaar te stapelen, leg je de basis voor een originele woning.

Wil je bouwen, maar zoek je net iets anders dan een traditionele bakstenen woning? Dan is het misschien wel een optie om woning van containers te maken. Met de zelfdragende staalstructuren van containers kan je zwevende delen, uitstekende elementen en andere aparte dingen maken. Het perfecte materiaal dus als je droomt van een unieke woning.

Snelle techniek

Qua bouwtermijn heeft containerbouw zeker een streepje voor ten opzichte van een traditionele woning. Is je bouwvergunning in orde? Dan kan je volledig afgewerkte containerwoonst een paar maanden later al op je werf staan. Terwijl jij alle voorbereidingen treft voor de nutsvoorzieningen op je perceel, wordt je containerwoning in het atelier van de bouwfirma opgebouwd tot een kant-en-klare unit.

Modulair wonen

Qua afwerking en technieken is bij een containerwoning hetzelfde mogelijk als bij een traditionele woning. Van vloerverwarming en zonnepanelen, tot ventilatie en een warmtepomp. Alles kan hierin voorzien worden. Je kan zelfs gaan voor een BEN-container. Dat betekent dat je ook aan comfort niet hoeft in te boeten. Bovendien kan je met containers modulair bouwen. Als starterswoning volstaat misschien één unit. Die kan je later nog naar uitbreiden met meer modules. De prijs van een containerwoning hangt voor een groot stuk af van de afwerking die je als bouwheer kiest.

Hoe zit dat juridisch?

Vooraleer je grond koopt om daar je containerwoning op te bouwen, steek je best eerst je licht op bij de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente. Zij beslissen wat kan en wat niet, zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Verder bestaat er niet veel wetgeving over bouwtechnieken. Dus of je al dan niet een woning van containers mag bouwen, zal ook afhangen van je gemeente. Zij bekijken elke bouwaanvraag apart en zullen bekijken of je concept binnen de omgeving past. Je maakt dus zeker een kans op groen licht. Net zoals Yves en Heidi. Weigert de gemeente jouw bouwplannen? Dan kan je nog altijd via de provincie en de Raad voor Vergunningstwisten in beroep gaan.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Energiezuinig bouwen met Concrete House
Energiezuinig bouwen met Concrete House

Concrete House heeft naast een grote liefde voor strakke, moderne woningen ook een sterke passie voor energie. De steeds strenger wordende EPB-eisen vragen ...

Lees meer
Een woning op jouw maat
Een woning op jouw maat

LivingWood realiseert elke woondroom in houtskeletbouw.

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken