Van tijdelijke oplossing tot een volwaardige woonst: door containers naast en op mekaar te stapelen, leg je de basis voor een originele woning.
Wil je bouwen, maar zoek je net iets anders dan een traditionele bakstenen woning? Dan is het misschien wel een optie om woning van containers te maken. Met de zelfdragende staalstructuren van containers kan je zwevende delen, uitstekende elementen en andere aparte dingen maken. Het perfecte materiaal dus als je droomt van een unieke woning.
Snelle techniek
Qua bouwtermijn heeft containerbouw zeker een streepje voor ten opzichte van een traditionele woning. Is je bouwvergunning in orde? Dan kan je volledig afgewerkte containerwoonst een paar maanden later al op je werf staan. Terwijl jij alle voorbereidingen treft voor de nutsvoorzieningen op je perceel, wordt je containerwoning in het atelier van de bouwfirma opgebouwd tot een kant-en-klare unit.
Modulair wonen
Qua afwerking en technieken is bij een containerwoning hetzelfde mogelijk als bij een traditionele woning. Van vloerverwarming en zonnepanelen, tot ventilatie en een warmtepomp. Alles kan hierin voorzien worden. Je kan zelfs gaan voor een BEN-container. Dat betekent dat je ook aan comfort niet hoeft in te boeten. Bovendien kan je met containers modulair bouwen. Als starterswoning volstaat misschien één unit. Die kan je later nog naar uitbreiden met meer modules. De prijs van een containerwoning hangt voor een groot stuk af van de afwerking die je als bouwheer kiest.
Hoe zit dat juridisch?
Vooraleer je grond koopt om daar je containerwoning op te bouwen, steek je best eerst je licht op bij de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente. Zij beslissen wat kan en wat niet, zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Verder bestaat er niet veel wetgeving over bouwtechnieken. Dus of je al dan niet een woning van containers mag bouwen, zal ook afhangen van je gemeente. Zij bekijken elke bouwaanvraag apart en zullen bekijken of je concept binnen de omgeving past. Je maakt dus zeker een kans op groen licht. Net zoals Yves en Heidi. Weigert de gemeente jouw bouwplannen? Dan kan je nog altijd via de provincie en de Raad voor Vergunningstwisten in beroep gaan.