Soorten kachels en haarden: welke kies jij?

Naast de brandstof voor je kachel, kan je je keuze ook baseren op basis van het model en de functie. Je hebt keuze uit een kachel, een open haard, een inbouwcassette, een cv-kachel of een accumulerende kachel. Welk type kies jij?

Kachels

Een kachel bevindt zich niet in de schoorsteenopening; hij staat ervoor. Hoe hoger het rendement, hoe meer warmte en hoe minder brandstof je nodig hebt. Een goede verbranding vereist een degelijke schoorsteen voor de afvoer van de rookgassen, tenzij je kiest voor een gesloten systeem. Traditionele kachelmodellen zijn nog in, maar je hebt steeds meer moderne uitvoeringen met meer glas of unieke vormen.

Accumulerende kachels

Tegel- en speksteenkachels zijn accumulerende kachels. De vuurvaste stenen of speksteen waaruit de kachels zijn opgebouwd nemen de warmte op en geven ze langzaam terug af in de vorm van een aangename stralingswarmte. Je hebt dus een relatief korte stooktijd voor een lange warmteafgifte. Vaak wordt er een zitbank tegen gebouwd.

Cv-kachel

Met een cv-kachel geniet je van een gezellig vuur in de leefruimte én je verwarmt tegelijkertijd je volledige woning op biomassa, met bijvoorbeeld houtblokken of pellets. In een nieuwbouwwoning kan je een cv-kachel als enige verwarmingsbron gebruiken. Je moet wel een aparte oplossing zoeken voor de productie van sanitair warm water. Bij renovaties kan je je bestaande cv-ketel houden en werken de cv-ketel en kachel complementair.

Open haarden en inbouwcassettes

Open haarden of inbouwcassettes (open haarden met een keramische glasdeur) worden ingebouwd, waardoor ze minder plaats innemen dan een vrijstaande kachel. Er is ook minder risico op verbranding. Hun warmteafgifte en rendement liggen wel een beetje lager. Ze zijn verkrijgbaar in een rechthoekig formaat of in grotere, vierkante modellen.

Haarden met liftdeur

Naast een open haard of inbouwcassette, bestaat er ook een haard met liftdeur, een combinatie van de twee. Met de liftdeur naar boven, heb je het effect van een open haard. Doe je de liftdeur naar beneden, dan heb je een inbouwcassette.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer
Je cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Check of jouw woning geschikt is!
Je cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Check of jouw woning geschikt is!

Met een warmtepomp kan je op een duurzame manier je woning verwarmen, koelen en van sanitair warm water voorzien. Maar is jouw woning wel geschikt voor een ...

Lees meer
Wil jij kiezen voor een futureproof verwarmings- en koelsysteem? Dit zijn je opties
Wil jij kiezen voor een futureproof verwarmings- en koelsysteem? Dit zijn je opties

Ben je op zoek naar een efficiënt en energiezuinig verwarmings- en koelsysteem? Of is jouw ketel aan vervanging toe? Tegenwoordig zijn er verschillende...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken