Verhuren: deze partners komen erbij kijken

Een huis of appartement verhuren, daar komen heel wat partners bij kijken. Wij zetten ze op een rijtje.

Makelaar

Je kan natuurlijk zelf op zoek gaan naar een huurder, maar je kan er ook een makelaar voor inschakelen. Jij zet al je aandachtspunten op een verlanglijstje, en hij gaat op zoek naar de geschikte kandidaat. Een makelaar treedt in sommige gevallen ook op als tussenpersoon tussen huurder en verhuurder.

Huurder

De huurder van je dromen gevonden? Tijd om kennis te maken! Als verhuurder maak je hem wegwijs in je huurwoning, en sta je in voor enkele administratieve taken. Zo moet je bijvoorbeeld het huurcontract laten registreren.

Syndicus

Ga je verhuren in een gebouw waar minstens twee appartementen eigendom zijn van verschillende personen? Dan zal je huurder ook te maken krijgen met een syndicus. Die draagt in naam van de vereniging van mede-eigenaars (VME) zorg voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Raad je huurder aan om de syndicus eens aan te spreken. Die brengt hem op de hoogte van alles wat hij moet weten.

Bank

Vergeet zeker niet om een bezoekje te brengen aan je bank. Die is er niet alleen om een lening aan te gaan als je een pand wil kopen voor verhuur, maar kan ook instaan voor je verzekeringen. Is dat niet het geval, ga dan langs bij je verzekeringskantoor. In de meeste gevallen sluit je als verhuurder zelf een brandverzekering af. Maar ook je huurder neemt best zelf een brandverzekering. Heb je schade aan je huurwoning? Dan wordt dat vergoed.

Architect, landmeter, schatter of makelaar

Sinds enkele jaren is het verplicht om een plaatsbeschrijving op te stellen als je gaat huren. Daarin staan op een gedetailleerde manier alle gebreken van de woning beschreven. Zo is er achteraf geen discussie mogelijk bij eventuele beschadigingen. Je kan samen met de huurder de plaatsbeschrijving opstellen, of beroep doen op een deskundige zoals een architect, landmeter, schatter of makelaar.