Welke energiebron kiezen als je (ver)bouwt?

De eerste keuze die je moet maken, is met welke energiebron je wil verwarmen. Stookolie, aardgas, propaan, elektriciteit of pellets? Of een combinatie? Hou er rekening mee dat stookolie, aardgas en propaan fossiele brandstoffen zijn en er in de toekomst maximaal ingezet wordt op groene en duurzame energie. Wie bouwt, moet een verplicht aandeel energie uit hernieuwbare bronnen halen.

1. Stookolie

Stookolie sla je op in een tank en bestel je wanneer de prijzen eventueel laag staan. Je moet wel een groot bedrag in een keer betalen. Voor deze fossiele energiebron ben je onafhankelijk van de netbeheerder. Verwarm je al op stookolie of ligt er geen aardgasnet bij je in de straat? Dan kan je deze brandstof ook combineren met andere systemen op hernieuwbare energie.

2. Aardgas

Net als stookolie is aardgas een fossiele brandstof, maar de CO2-uitstoot ligt lager. Voor aardgas hoef je geen opslagvat te voorzien. Er moet wel een aansluiting in je straat zijn en je bent afhankelijk van de netbeheerder. Er komen ook aansluitings-, distributie- of beheerskosten bij kijken. Je betaalt iedere maand een voorschot op je verbruik. Op het einde van het jaar volgt de definitieve afrekening. Je kan aardgas combineren met hernieuwbare energie met een zonneboiler of warmtepomp. Bovendien kan gas ook geproduceerd worden uit hernieuwbare bronnen, denk maar aan biogas.

Tip: schakel je van stookolie over op aardgas? Hou er dan rekening mee dat je je stookolietank buiten gebruik moet stellen en dat je mogelijk je schoorsteen moet aanpassen.

3. Propaan

Propaan is een LPG (Liquified Petroleum Gas), gewonnen uit ruwe olie of uit aardgasvelden. Het wordt in vloeibare vorm getransporteerd en opgeslagen in een propaantank die verbonden is met je cv-ketel. Het wordt omgezet in gas als het gebruikt wordt als brandstof. Het werkingsprincipe is vergelijkbaar met aardgas. Deze bron kan tijdens de energietransitie gebruikt worden ter vervanging van stookolie. Wil je van propaan overschakelen naar aardas? Dan moet bij een recente installatie alleen de sproeikop van de branders aanpassen.

4. Elektriciteit

Elektriciteit is geen hernieuwbare energiebron, maar kan net als aardgas op een groene manier opgewekt worden. De meest gekende manier is via zonnepanelen. Deze plaats je op je dak en zetten zonne-energie om in elektriciteit. Zo wek je zelf energie op die je dan weer kan gebruiken voor je warmtepomp of elektrische boiler.

5. Pellets

Pellets zijn kleine cilindervormige korrels, geperst onbehandeld afvalhout. Het is geen fossiele brandstof. Verwarm je met pellets dan heb je wel een opslagplaats nodig. Je gebruikt deze brandstof voor bijvoorbeeld een pelletketel of -kachel. De prijs per kWh van pellets zelf is lager dan die van stookolie of aardgas.

6. Hernieuwbare energie

Ga je bouwen? Dan ben je verplicht om een deel van je energie uit hernieuwbare bronnen te halen: windenergie, zonne-energie, biomassa, waterkracht, geothermische energie, … Denk maar aan zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Of aan een zonneboiler. De installatiekost van deze systemen ligt hoger, maar je verwarmt wel op een ecologische manier.

Combineer je bijvoorbeeld een warmtepomp met zonnepanelen? Dan gebruikt je warmtepomp elektriciteit die je zelf opwekt en geniet je ook van een laag energieverbruik. Ook in een bestaande woning, kan je overstappen op bepaalde vormen van hernieuwbare energie, al is dit niet altijd eenvoudig. Dit artikel helpt je bij je keuze: Welke vormen van hernieuwbare energie kies jij?

Verbouwplannen of is je verwarming aan renovatie toe? Uit deze methodes kan je kiezen!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer
Je cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Check of jouw woning geschikt is!
Je cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Check of jouw woning geschikt is!

Met een warmtepomp kan je op een duurzame manier je woning verwarmen, koelen en van sanitair warm water voorzien. Maar is jouw woning wel geschikt voor een ...

Lees meer
Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie
Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie

Gas is een voor de hand liggende brandstofkeuze. Maar vaak is je huis of straat niet aansluitbaar op het aardgasnetwerk. In dat geval zal je moeten zoeken...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken