De oplossingen voor sanitair warm water

Om je sanitair warm water te verwarmen heb je twee principes: de geiser (de zogenaamde doorstromer) of de boiler. Deze kunnen autonoom werken of gekoppeld worden aan je centrale verwarming. De boiler kan zelfs zijn warmte halen uit hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie. We zetten alle mogelijkheden op een rij.

Hoe sanitair water verwarmen?

Sanitair warm water kan je afzonderlijk produceren of met hetzelfde toestel als voor de verwarming van je woning. Bij nieuwbouw worden de warmwaterbereiding en de cv-installatie meestal in één systeem geïntegreerd. Bij renovaties is dit moeilijker haalbaar wanneer er extra leidingen tussen de ketel en de tappunten gelegd worden.

1. Geiser of doorstroomtoestel

Geisers of doorstroomtoestellen werken op gas of elektriciteit. Kenmerkend voor deze toestellen is dat ze pas in werking treden als de warmwaterkraan wordt opengedraaid. Het kan soms even duren voordat er warm water uit je kraan komt. Let bij de aanschaf van een doorstroomtoestel zeker op het maximale debiet dat afhankelijk is van het beschikbare vermogen. Bij geisers met een te klein vermogen duurt het immers te lang om grote hoeveelheden warm water af te tappen. Het voordeel? De toestellen verbruiken weinig of geen energie als er geen vraag is naar warm water.

2. Boiler

In een boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur gehouden. Het voordeel is dat die volledige voorraad in het algemeen sneller afgetapt worden dan bij een geiser. Ook levert het geen enkel probleem op om warm water te krijgen als je de kraan slechts gedeeltelijk opendraait. Het nadeel van een elektrische boiler of een boiler die gevoed wordt met een warmtepomp is dat hij niet onbeperkt warm water levert. Als de voorraad op is, kan het dus even duren eer het water terug op temperatuur is. Bij de ene boiler kan dat uren duren, bij een andere gebeurt dat op een kwartiertje tijd of minder. Bij een boiler die aangesloten is op je cv-installatie is dit niet het geval: de ketel zal dan bijverwarmen zodat je altijd warm water hebt.

Boilerinhoud

Om er zeker van te zijn dat je altijd over warm water kan beschikken, is het belangrijk dat je een boiler kiest met de juiste inhoud. De boiler mag niet te klein zijn, maar ook zeker niet te groot. Dan betaal je onnodig veel geld, zowel bij de aankoop als bij het verbruik. Stem de inhoud af op de grootte van je gezin.

3. Zonneboiler

Wil je op een duurzame manier je sanitair water opwarmen? Dan kan je een zonneboiler installeren. Dit kan zowel in een nieuwbouw als bestaande woning Dit is wel een grotere investering dan een gewone boiler. In ons land kan de zon ons voorzien van meer dan de helft van de energie die nodig is om het sanitair water op te warmen.

Omdat de zonneboiler niet altijd voldoende warm water kan leveren, is er een naverwarmer nodig. Bij een nieuwbouw kan deze naverwarmer geïntegreerd worden in de zonneboiler. Op die manier wordt er ruimte bespaard en gaat er geen warmte verloren tussen het opslagvat en de naverwarmer. Wanneer de zonneboiler in een bestaande woning geplaatst wordt, kan in sommige gevallen je bestaande boiler of cv-ketel functioneren als naverwarmer.

4. Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler of voor een gewone boiler die verwarmd wordt door je cv-ketel. Dit systeem haalt energie uit de omgevings- of buitenlucht: de warme lucht wordt aangezogen om je sanitair warm water op te warmen en de koude lucht wordt opnieuw uitgestoten. Een warmtepompboiler heeft veel minder energie nodig en is dus een pak zuiniger. Je kan deze boiler ook koppelen aan je verwarmingsketel of aan zonnecollectoren. De aankoopprijs ligt hoger dan een elektrische boiler, maar wel lager dan een zonneboiler.

Wil je hetzelfde comfortniveau behouden als met een elektrische boiler? Dan heb je een groter volume nodig voor je warmtepompboiler. Voor een gemiddeld gezin volstaat eentje met een volume van 200 tot 300 liter op 45 graden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?

De vraag die iedereen zich momenteel stelt... Je warmwaterverbruik verminderen is een van de belangrijkste manieren om je rekening te verlagen, ook in de...

Lees meer
Elektrische boiler voorziet onmiddellijk warm water waar u wenst
Elektrische boiler voorziet onmiddellijk warm water waar u wenst

Comfort afgestemd op al uw behoeften: Ruime keuze van modellen voor de warmwaterbehoefte van het ganse gezin Vindt zijn plaats in elk soort installatie...

Lees meer
Infiltratie  en vertraagde afvoer regenwater = infilo & O slow
Infiltratie en vertraagde afvoer regenwater = infilo & O slow

In Vlaanderen moet het regenwater in eerste instantie worden opgevangen tbv hergebruik. De Flexotank Trident regenwaterputten zijn hiervoor uitermate...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken