Bouwen in sneltempo: snelle bouwmethodes

Droom je van je eigen stekje, en kan het voor jou niet snel genoeg gaan? Denk dan eens na over deze vier bouwmethodes. Je huis bijna kant-en-klaar uit een fabriek? Of een huis van staal, beton of hout? Elke techniek heeft zijn voordelen én mindere kantjes. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: het bouwen gebeurt enorm snel!

1. Systeembouw

Wat? Een huis uit een fabriek: dat is kort gezegd het opzet van systeembouw. Maar hoe gaat dat in z’n werk? Eerst worden de gevelelementen samengesteld. Daarna zorgt een robot ervoor dat de gevelstenen op de juiste plaats komen. Dan is het de beurt aan het schrijnwerk en krijgen de bakstenen een laag vezelbeton, een dikke laag isolatie en verbindingswapening.

Als laatste worden de elektrische en sanitaire voorzieningen geplaatst. En de binnenschil van de buitenmuur? Die bestaat uit een betonlaag op basis van geëxpandeerde kleikorrels. Dorpels en ramen plaatsen, gebeurt manueel, net zoals het invoegen. Als dat gedaan is, moeten de afgewerkte muren vanuit het atelier alleen nog naar de werf gebracht worden, en zijn ze klaar voor montage!

Bouwtijd? Montage: 4 à 5 dagen. Binnen 6 maanden instapklaar

VoordelenNadelen

Weersonafhankelijk: constructie-elementen worden in het atelier gemaakt, waardoor je geen vertraging oploopt.

Minder ontwerpvrijheid: beperkte productiemogelijkheden van de fabrikant.

Geen uitvoeringsfouten: bijna alle onderdelen worden op voorhand samengesteld.Nichemarkt: geen grote keuze uit bouwfirma’s.
Prijszekerheid: alle details liggen op voorhand vast, net zoals de prijs.
Vroeg beslissen: achteraf kan je moeilijk aanpassingen doorvoeren.

2. Staalbouw

Wat? Het skelet van een staalbouwwoning bestaat uit verticale kolommen en horizontale liggers. Die worden in het atelier op voorhand gemaakt, waardoor ze op de werf enkel nog gemonteerd moeten worden. Daardoor staat die stalen constructie binnen een paar dagen recht. Voor de buitenbekleding van je staalskelet heb je twee mogelijkheden. Ofwel kies je voor de klassieke gevelafwerking, ofwel voor de typische industriële look. In dat laatste geval worden er stalen of betonnen sandwichpanelen met isolatiekern gebruikt.

Binnen de staalbouw bestaan er ook enkele varianten die ideaal zijn om je woning uit te breiden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een kant-en-klare unit tegen (of op) je woning te plaatsen. Dat is sneller, maar je bent wel beperkt in afmetingen: die liggen bij deze methode rond de 12 m bij 3 m.

Bouwtijd? Ruwbouw: 4 weken.

VoordelenNadelen

Lichte structuur: zo kan je besparen op funderingskosten.

Slechte geluidsisolatie: akoestische isolatie is geen overbodige luxe.

Architecturale vrijheid: grote overspanningen, uitkragende verdiepingen en grote raampartijen zijn geen probleem.Stedenbouwkundige obstakels: industriële gevels zijn in sommige gemeenten verboden.
Geen koudebruggen: het skelet is volledig ingepakt in de isolerende schil.Beperkte inertie: de woning koelt sneller af, en warmt sneller op.

3. Betonbouw

Wat? Bij betonbouw bestaan de dragende muren van je woning uit betonpanelen. Ofwel worden die al in de fabriek gegoten en afgewerkt, ofwel gebeurt dat op de werf. Die laatste methode gebeurt via het hollewandprincipe, waarbij de panelen ter plaatse volgestort worden met beton.

In tegenstelling tot de buitenmuren, zijn de indelingsmuren niet-dragend. Daardoor zijn er grote overspanningen mogelijk, en kan je je woning zeer open en flexibel inrichten: ideaal voor een moderne architectuur! Later aanpassingen doorvoeren is door die openheid ook heel makkelijk.

Bouwtijd? Op 2 maanden wind- en waterdicht.

VoordelenNadelen

Architecturale vrijheid: grote overspanningen zijn mogelijk, ideaal voor een open en moderne architectuur.

Praktische obstakels: je hebt aangepaste transportmiddelen en een bereikbare bouwplaats nodig.

Complete afwerking: geen pleisterwerken nodig voor de binnenwanden.Vooral modern: een dure techniek als je het voor klassieke bouwstijl gebruikt.
Goede akoestische isolatie: dankzij het massieve karakter van beton.Weinig flexibiliteit: eenmaal geleverd op de werf, kan je niet meer zomaar sanitaire of elektrische voorzieningen wijzigen.

4. Houtbouw

Wat? Binnen houtbouw zijn er verschillende bouwtechnieken mogelijk. Houtskeletbouw, waarbij de dragende wanden uit houten stijlen en balken bestaan, is de meest bekende. Maar ook het paal-balkensysteem bestaat uit een volledig houten skelet.

Houtstapelbouw en Cross Laminated Timber (CLT) behoren tot de massieve houtbouw. Houtstapelbouw kan je vergelijken met de typische blokhutstructuur, waarbij houten balken verticaal gestapeld worden. CLT is een relatief nieuwe techniek, waar kruiselings verlijmde houtlagen de wanden en vloeren van je huis vormen.

Bouwtijd? Binnen 3 maanden wind- en waterdicht.

VoordelenNadelen

Ecologisch bouwmateriaal: hout is duurzaam, onuitputtelijk en recycleerbaar.

Akoestiek: akoestische isolatie is geen overbodige luxe.

Goede vochtbalans: het natuurlijk materiaal houdt de vochtwaarden op peil.Thermische inertie: een licht materiaal slaat niet goed warmte en koude op.

Renovatievriendelijk: makkelijk te renoveren én te gebruiken voor bijbouw.

Weinig aanpassingsmogelijkheden: de fabricage gebeurt meestal volledig in de fabriek.

Tip: welke bouwtechniek past het beste bij jouw woondroom? Ontdek het met onze Keuzewijzer!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen

Voor meer informatie over ons betonbouwsysteem en onze werkwijze staan wij u graag persoonlijk te woord in onze kijkwoning te Herent of Olen. Vrij te...

Lees meer
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!

Baksteenproducent Vandersanden lanceerde recent de smalle en ecologische gevelsteen S-line®. En daar heeft het familiebedrijf meerdere redenen voor. Want...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken