3 keer opruimen met een organizing coach

Een rommelig huis? Daar droomt niemand van. Schiet je toch lichtjes in paniek als er onverwacht bezoek aan je voordeur staat? No worries! Organizing coach Joke Himpens schept orde in je woonkamer, kleerkast of dressing en berging. Met deze tips wordt opruimen fun!

Wie is Joke?

Joke Himpens noemt zichzelf niet graag opruimcoach, maar liever organizing coach. Met haar bedrijf Practical Joke begeleidt ze mensen van a tot z bij het opruimen en organiseren van spullen en ruimtes. Daarbij gaat ze steeds op zoek naar een vaste en logische plaats. Joke is ook Home organizer bij Camber, specialist in kasten op maat. Ze reikt tips en inspiratie aan en geeft er ook workshops voor het brede publiek. Haar motto? Opbergen en organiseren moet leuk blijven!

1. Woonkamer

Je woonkamer is dé centrale plek in huis: we eten hier, ontvangen er vrienden of maken er samen met de kinderen huiswerk. En ergens in een hoekje is er ook nog een speelruimte voor de kinderen of een werkplek voor onszelf. Wat is de sleutel voor een ordelijke woning? “Je spullen op een vaste en logische plaats leggen”, vertelt Joke Himpens. “Denk na over de plaats waar je spullen horen. Als iets een vaste en logische plaats heeft, leg je het daar automatisch terug. Zo voelt het nooit als opruimen. Én je hoeft er nooit naar te zoeken. Ga zelf op zoek naar die vaste en logische plaats.”

Praktische tips

 • Maak schoon schip: denk na welke spullen je niet meer nodig hebt en weg wil doen. Steek ze niet zomaar in een andere kast, want zo verleg je letterlijk het probleem. Beslis ook waarheen je die spullen doet en doe het meteen.
 • Heb je kinderen? Baken een hoek af waar ze kunnen spelen en waar het nu eenmaal rommelig mag zijn.
 • Rondslingerend speelgoed? Voorzie voldoende kasten waarin je het kan opbergen.
 • Spoor je kinderen aan om hun speelgoed terug op de vaste plaats te leggen. Zorg voor opruimplaatsen of kasten die laag genoeg zijn, zodat ze er zelf bij kunnen.
 • Een rommellade of -bakje mág. Liever dat dan overal rondslingerende prullen. Maar hou het bij één lade of bakje. Wanneer het uitpuilt, maak je een selectie van wat je houdt en wat je definitief weg doet.
 • Wil je een werkplek inrichten in de leefruimte? Denk dan aan een kast op maat met een uitschuifbaar werkvlak. Zo heb je je agenda en laptop meteen bij de hand, maar ligt alles toch uit het zicht.

2. Kleerkast of dressing

Ook in je kleerkast of dressing kom je elke dag. Daarom is het belangrijk dat je je spullen snel en makkelijk terugvindt. “Je kleerkast is een dynamische ruimte”, vertelt Joke Himpens. “Leg dingen die je dagelijks nodig hebt in een lade op een toegankelijke plaats, zodat je niet moet reiken of bukken. In de winter zorg je dat je truien binnen handbereik liggen. Wanneer de zomer eraan komt, berg je ze hoger op en leg je je leuke bloesjes en shortjes lager in de kast.”

Praktische tips

 • Leg al je ondergoed, al je kousen, … bij elkaar. Vermijd rommellades met een beetje van alles door elkaar.
 • Gebruik compartimenten in je lades zodat alles op zijn plaats blijft. Handig voor kleine spullen zoals riemen, accessoires, …
 • Je kan ook per thema of activiteit een lade gebruiken. Als je gaat sporten is het bijvoorbeeld praktisch dat je T-shirt, sportbroek en -kousen samen liggen. Zo hoef je niet op zoek te gaan.
 • De regel is één stuk per kapstok: hang geen combinaties op een kapstok. Anders ‘verlies’ je soms kledingstukken die een heel seizoen onder een jasje of hemd ophingen en denk je niet buiten die combinaties.
 • Komen omgevallen stapels T-shirts je bekend voor? Stapel je kleding niet te hoog op een legplank.
 • Een andere oplossing is verticaal opplooien. Plooi je T-shirt eerst in twee en daarna in drie tot het op zichzelf kan blijven staan. Leg, of eerder zet, je T-shirts achter elkaar in een lade.
 • Denk je aan een kast op maat? Er zijn tal van snufjes die praktisch zijn voor je kleerkast of dressing. Denk maar aan uitschuifbare hangers voor je broeken, hangers voor je laarzen, een uitschuifbaar rekje voor je dassen of sjaals of een uitschuifbaar knopje waaraan je je outfit voor de volgende dag hangt.

3. Berging

In tegenstelling tot een dressing, is een berging geen ‘sexy’ ruimte waar je blij van wordt. Wie droomt er nu van de perfecte berging? Toch kom je ook hier bijna iedere dag. Het is een ruimte waar je wast, strijkt of waar je poetsmateriaal en voorraad staat. Hoe schep je hier orde? “Net zoals in je dressing, zorg je best voor een praktische indeling in je kasten. Je moet het als een uitdaging zien om deze ruimte op orde te houden, want aan een opgeruimde berging beleef je meer plezier”, besluit Joke Himpens.

Praktische tips

 • Deel de ruimte in zones in: was, voorraad, poetsgerief, …
 • Maak met hoge kasten optimaal gebruik van de ruimte.
 • Werk met compartimenten of bakjes.
 • Voorzie lange smalle compartimenten in je kast waar je bezemstelen of een stofzuiger kan opbergen.
 • Plaats je poetsproducten bovenaan zodat je kinderen er niet bij kunnen.
 • Voorzie kapstokken of uittrekbare haakjes om was op te hangen.
 • Haal zoveel mogelijk spullen uit de verpakking voordat je ze in je voorraadkast zet. Zo vermijd je dat de verpakking blijft liggen als je bijvoorbeeld het laatste blikje neemt.

Benieuwd hoe een organizing coach te werk gaat? Lees dan zeker dit artikel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer
Inbouwkasten en dressings op maat
Inbouwkasten en dressings op maat

Èggo, dat zijn niet alleen keukens: bij ons vind je ook opbergoplossingen voor het hele huis! Ontdek ons gamma opbergmeubelen en dressings op maat. Wil je...

Lees meer
Een bijkeuken zorgt voor maximaal comfort en orde
Een bijkeuken zorgt voor maximaal comfort en orde

De wasplaats -eindelijk- op orde Je kent ze wel, de traditionele wasplaats waar de wasmachine en droogkast zich bevinden tussen losstaande rekken,...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken