Modulair bouwen is een goed alternatief voor wie snel wil bouwen of voor wie een bijgebouw wil plaatsen. Ben je nog niet helemaal mee met deze bouwtechniek? Geen paniek! We vertellen wat het is en wat de voordelen zijn van modulair bouwen.
Wat is modulair bouwen?
Bij modulair bouwen bestaat het bouwproces uit geprefabriceerde modules die het bouwbedrijf in de fabriek produceert en kant-en-klaar levert op een plaats naar keuze, zoals je bouwgrond. Eenvoudig gezegd, is het een woning die samengesteld is uit verschillende modules, volledig afgewerkt in de fabriek (dak, vloeren, wanden, beglazing, leidingen…) en nadien ter plaatse aan elkaar gekoppeld. Het is ook mogelijk om de modules in de fabriek al te laten uitrusten met meubilair op maat (keuken, opbergkasten), sanitaire toestellen en verwarming. Eigenlijk stel je je woning samen aan de hand van blokken.
Een variant op die kant-en-klare bouwelementen is bouwen met afgedankte zeecontainers. Deze manier van bouwen kent tal van toepassingen: een woninguitbreiding, een tijdelijke woonoplossing, een mobiel bijgebouw in je tuin, … Zelfs een volledige woning optrekken is mogelijk. Van een tiny house, een compacte starterswoning tot een aangenaam ruime woning.
Voordelen van modulair bouwen
1. Flexibiliteit
Een van de voordelen van modulair bouwen is de flexibiliteit. Bestaat je woning of bijgebouw uit slechts één module? Dan kan je deze steeds verplaatsen. Bestaat je woning uit meerdere modules en wil je deze later verplaatsen? Dan kan je hier al rekening mee houden in de ontwerpfase. Ook uitbreiden is later nog mogelijk. Je kan perfect één of meerdere extra modules plaatsen. Zowel in de breedte als in de hoogte.
2. Weer heeft geen impact op bouw
Een woning bouwen vergt geduld. Als het regent, dan kunnen de metselaars niet metselen. Vriest het? Dan ligt de bouw enkele dagen stil. Bij modulair bouwen heeft het weer geen invloed op het bouwproces. De geprefabriceerde modules van een modulaire woning worden in een atelier gemaakt in de meest ideale omstandigheden. Dit zorgt voor een betere kwaliteit en kwaliteitscontrole.
3. Snelle methode
De grote troef? Modulair bouwen is een snelle bouwmethode en dus een pak sneller dan traditionele bouwtechnieken. Je kan snel verhuizen en spaart enkele maanden huur uit. Op slechts enkele weken tijd zijn de modules in het atelier klaar. De montage op de werf neemt maar enkele dagen in beslag, want de constructie heeft geen droogtijd nodig zoals bij traditionele bouwtechnieken. De afwerking ter plaatse neemt hooguit nog enkele weken in beslag. Als de nutsvoorzieningen aangekoppeld zijn, is de woning klaar.
4. Prefab vs traditioneel
Geprefabriceerde woningen moeten zeker niet onderdoen voor traditioneel gebouwde woningen. De constructie is duurzaam en sterk. Modulaire woningen gaan net als andere woningen meerdere generaties mee dankzij het gebruik van kwalitatieve en duurzame materialen. De modules worden bovendien in ideale omstandigheden in een atelier gemaakt. Dit zorgt voor een betere kwaliteit en kwaliteitscontrole.
5. Duurzaam
Modulair bouwen met houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode. Het hout wordt verkregen via duurzaam bosbeheer. Het geoogste hout wordt niet alleen opnieuw aangeplant, er gaat ook niets verloren: het houtafval dat na het productieproces overblijft wordt gerecycleerd tot houtpellets, papier, vezelplaten, … en opnieuw gebruikt.
6. Energiezuinig
Je kan het houten skelet van een modulaire woning volledig isoleren. Met doorgedreven isolatie behaal je gemakkelijk het vereiste E-peil. Je woning is beter geïsoleerd voor maximaal dezelfde prijs als een klassiek gebouwde woning. Bovendien geniet je van een aangenaam binnenklimaat, want de binnenwanden voelen nooit koud aan.
7. Architecturale vrijheid
Een groot voordeel van geprefabriceerde modules in houtskeletbouw? Alle bouwstijlen zijn mogelijk: van landelijk tot modern. De gevel kan je afwerken naar keuze, met bijvoorbeeld steenstrippen, een gevel in een aluminium jasje, kleipannen, gevelcement, houten gevelbekleding, ...
Nadelen van modulair bouwen
Hoewel modulair bouwen op het vlak van architectuur veel mogelijkheden biedt, zijn de keuzemogelijkheden qua indeling, grootte en materialen vaak beperkter. Omwille van het transport liggen de afmetingen per module doorgaans rond de twaalf bij drie meter.
Vergeet ook niet dat dezelfde bouwvoorschriften gelden als voor een traditionele woning en weet dat het tijd en geld kost als je na de productie nog wijzigingen wil doorvoeren. Een goede voorbereiding en weten wat je wil en waar je het wil, is bij deze bouwmethode nog belangrijker.
Wat is de prijs van modulair bouwen?
De prijs van modulair bouwen hangt af van verschillende factoren. Voor een modulaire woning reken je het best op een gemiddelde prijs van 1.500 euro/m². Al geldt ook hier het bekende principe: je maakt een woning zo duur als je zelf wil. De afwerkingsgraad en gekozen materialen spelen daarbij een rol. En vergeet niet dat de kosten voor de bouwgrond daar nog bijkomen.
Mag het als hoofdwoonst?
Als bijgebouw is modulair bouwen al langer ingeburgerd. Maar mag je een modulaire woning of een container ook als hoofdwoonst gebruiken? In principe wel. Volgens advocaat Mark Huygen zegt de letter van de wet alleszins niet dat je verplicht moet bouwen met hout of baksteen. Het is uiteindelijk de gemeente of stad in kwestie die het licht op groen moet zetten. De administratie bekijkt elke aanvraag apart en oordeelt op basis van verschillende omgevingsfactoren.