Hoeveel kan je met een regenwaterput besparen?

De gemiddelde Vlaming verbruikt dagelijks rond de 100 liter drinkwater. En dit voor toepassingen waarvoor je net zo goed regenwater kan gebruiken. Zo kan je per jaar maar liefst de helft besparen op je waterfactuur.

Regenwater is makkelijk op te vangen en gratis. Vandaar de verplichting bij nieuwbouw en bepaalde renovatieprojecten om een regenwaterput te installeren. Zo sla je drie vliegen in één klap: je helpt mee overstromingen voorkomen, je bent zuiniger met kostbaar drinkwater en je bespaart op je waterfactuur.

Hoe werkt een regenwaterput?

De regen die op je dak valt, wordt via de dakgoot opgevangen. Dat water loopt naar een waterput of reservoir in plaats van naar de riolering. Een voorfilter houdt bladeren en vuil tegen, een overloop in de regenwaterput voorkomt overstroming in natte periodes. De pomp stuurt het regenwater vervolgens via een leidingennet naar de aftappunten in je huis en tuin.

Tip: Ook met een eenvoudige regenton kan je regenwater opvangen en gebruiken voor je tuin. Die plaats je bovendien makkelijk zelf.

Hoeveel drinkwater spaar je uit?

In Vlaanderen betaal je volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) tussen 4,01 euro en 5,56 euro voor 1 kubieke meter (m³) drinkwater, inclusief btw (afhankelijk van je watermaatschappij). Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 312 liter water per dag. Of zo’n 115 m³ per jaar. Wat overeenkomt met een jaarfactuur van respectievelijk 461,15 euro en 639,4 euro.

In Brussel betaal je zo'n 4,27 euro per kubieke meter water, in Wallonië is dat gemiddeld 5,05 euro.

Gefilterd regenwater is geschikt voor alle toepassingen waarvoor geen drinkbaar water nodig is, zoals toiletspoeling, je wasmachine, de auto wassen, schoonmaken, je tuin besproeien… en biedt enkele interessante voordelen. Kortom, je zou zo’n 50 procent van je totale waterverbruik kunnen opvangen met regenwater.

Hoe groot moet je regenwaterput zijn?

De grootte van de regenwaterput wordt bepaald door de wetgeving. Momenteel ligt de verplichting voor Vlaanderen bij nieuwbouw en bepaalde grondige renovaties (zoals herbouw of uitbreiding van meer dan 40 m2op 5.000 liter. Vanaf 2023 worden die regels aangescherpt. Woningen met een dak groter dan 80 m² zullen een regenwaterput van minstens 7.500 liter moeten voorzien. Voor daken groter dan 120 m² bedraagt het volume minstens 10.000 liter. Is het dak minder dan 80 m² groot, dan volstaat een regenwaterput van 5.000 liter nog steeds. Bovendien zullen ook andere renovatieprojecten gebonden zijn aan de regels inzake wateropvang.

Om in te spelen op de klimaatverandering, met langere periodes van droogte afgewisseld met intense neerslag, zijn grotere regenwaterputten geen overbodige luxe“We moeten meer regenwater kunnen bufferen om momenten van extreme neerslag op te vangen, en tegelijk zo ook steeds langere periodes van droogte te overbruggen”, vertelt Griet Verbeeck, hoofd van de onderzoeksgroep Sustainability van de faculteit Architectuur en Kunst aan de Universiteit Hasselt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Duurzame sanitaire oplossingen: zo ga jij spaarzamer om met water en energie
Duurzame sanitaire oplossingen: zo ga jij spaarzamer om met water en energie

Doorgaans wordt er enkel tijdens de warme en droge zomermaanden extra gelet op waterverbruik. Nochtans is het nuttig én goed voor je portemonnee om het...

Lees meer
Last van kalk? Investeer in een slimme waterverzachter
Last van kalk? Investeer in een slimme waterverzachter

Geld én energie besparen, toestellen die langer meegaan, de smaak van lekker kraantjeswater en zo veel meer. Maak voorgoed komaf met hard water en...

Lees meer
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?

De vraag die iedereen zich momenteel stelt... Je warmwaterverbruik verminderen is een van de belangrijkste manieren om je rekening te verlagen, ook in de...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken